Trui “Action” met korte mouw breien

Trui Action met korte mouw breien_16

Ha, daar is hij dan eindelijk! Een trui met korte mouw waarin garen van Zeeman en Action samen worden gebreid 🙂 Ik moet er wel bij vertellen dat ik dit garen al een tijdje had liggen, dus als je ander garen wilt gebruiken kan dat altijd zolang je maar eerst een proeflapje breit met jou garen en daarmee 11 steken op 10 cm hebt. Gebruik desnoods een andere dikte breipen om dit te bereiken. Het leuke is dat deze trui ongeveer 16 euro kost aan materiaal. En ik heb nog zoveel garen over dat ik er zelfs langen mouwen aan had kunnen breien. Dus wil je lange mouwen dan brei je die gewoon nog even door 🙂

Gebruikte materialen: 3 bollen Sparkle van Zeeman in wit en 3 bollen (cakes) van Action in ijsblauw.

Rondbreinaalden: no. 7, 8 en 9 in verschillende lengtes

Proeflapje: Ik had 11 steken op 10 cm met naald no. 9 in Tricot steek

Gebruikte steken: Gedr. R = gedraaid recht (insteken in de achterste lus) = recht  AR = averecht  Boord steek 1 x 1 = 1 steek R, 1 steek AR  Gedr. Boord steek 1 x 1 = 1 steek Gedr. R, 1 steek AR  Gerstekorrel steek = 1e toer *1 AR, 1 R* 2e toer *R boven AR en AR boven R*

Deze trui wordt van boven naar beneden gebreid met dubbele draad (van elk 1), Top-down. Mijn patroon is voor maat 40/42 en is bij de oksel 52 cm breed, bij de heupen 54 cm en de totale lengte is ongeveer 63 cm.

Het begin: 80 steken opzetten (2 draden) met rondbreinaald no. 8 en 1 toer *1 Gedr.R, 1 AR* breien. Vervolgens 1 toer AR, 1 toer R en nog 1 toer AR. Vanaf hier verder breien met rondbreipen no. 9. In de 1e toer worden er 4 steken markeerders geplaatst om aan te geven waar de raglans komen. Dit is tevens de verdeling tussen voorpand, rugpand en de mouwen. De 1e toer gaat als volgt: plaats een steken markeerder vóór de eerste steek (Het is handig om deze steken markeerder in een andere kleur te nemen zodat je altijd weet waar het begin van de toer is), brei 1 steek R, brei 17 steken (dit is de 1e mouw) in Gerstekorrel patroon (begin met AR), 1 R, een steken markeerder plaatsen, 1 R, 19 R voor het rugpand, 1 R, een steken markeerder plaatsen, 1 R, 17 steken (2e mouw) in Gerstekorrel patroon (begin met AR), 1 R, een steken markeerder plaatsen, 1 R, 19 R voor het voorpand, 1 R. Er zijn nu op 4 plaatsen 2 steken R naast elkaar met daartussenin een steken markeerder. Dit zijn de 4 raglans. Deze raglan steken worden in elke toer R gebreid. Voor en na deze raglan steken wordt er in elke 2e toer 1 steek gemeerderd door een lus op te halen tussen 2 steken in, en deze lus direct Gedr. R te breien. Er worden dus in zo’n toer 8 steken in totaal gemeerderd. Zo ontstaat de mooie raglan lijn.

Het voor -en rugpand wordt in Tricot steek gebreid en omdat we in het rond breien is dit dus constant R breien. De mouwen worden in Gerstekorrel steek gebreid. Brei zo verder totdat de panden (voor en achter) elk 52 cm breed zijn (of de breedte die jij wenst). Vergeet niet in elke 2e toer te meerderen. Zet nu, in de eerst volgende toer, de steken van de mouwen (elk apart) op een hulp draad in de wacht. Eerst worden nu de panden verder gebreid en daarna nemen we de steken van de mouwen weer op de naald om de mouwen verder te breien (elk apart). Brei nu verder de panden (voor en rug) in het rond totdat je de gewenste lengte hebt bereikt, bij mij was dat 60 cm. Hier verder breien met naald no. 7 en 3 ribbels breien, telkens dus 1 toer AR en 1 toer R. De volgende laatste toer in boord steek 1 x 1 breien en alle steken losjes afkanten met naald no. 9.

Mouw: Neem de steken weer op rondbreipen no. 9. Begin met het opnemen in de oksel met de goede kant van het werk naar je toe. Zorg dat beide R steken van de raglan op de linker naald staan.  Het eerste wat je doet is namelijk deze 2 steken R samen breien. Brei verder de toer uit in het Gerstekorrel patroon. In de 2e toer in de oksel 2 x 2 steken samen breien. 1 keer aan het begin van de toer en 1 keer aan het einde van de toer. (TIP: als het onmogelijk wordt om met de rondbreipen verder te breien ga je verder op sokken naalden of met de rondbreipen met een lange draad volgens de Magic Loop methode) Vervolgens nog 3 x in elke 4e toer bij de oksel 2 x 2 steken samen breien. Nu nog 3 toeren in het Gerstekorrel patroon verder breien en daarna overgaan op rondbreinaald no. 7.  Brei 1 toer R en brei in deze 1e toer elke 4e en 5e steek samen (9 x minderen dus). Er zijn nu nog 40 steken. Brei 2 ribbels dus nog 1 toer AR, 1 Toer R, 1 toer AR, 1 toer R en in de volgende toer met naald no. 9 alle steken losjes afkanten in boord steek 1 x 1. Brei de andere mouw hetzelfde.

Magic Loop methode: (breistudio Kim laat zien hoe dat moet)

Kraag: Met rondbreinaald no. 7 alle steken rondom de hals opnemen. Brei 1 toer recht en minder hierin boven elke schouder verdeeld 4 steken door telkens 2 steken samen te breien. Tevens bij het voor -en rugpand ook elk 2 steken minderen. Deze heb ik direct naast de raglan gedaan, dus 1 keer helemaal links en 1 keer helemaal rechts. Brei nu 5 toeren verder in gedraaide Boord steek en daarna nog 3 toeren in Tricot steek. In de 4e laatste toer Tricot, alle steken losjes afkanten met naald no. 9

PDF patroon Trui “Action” met korte mouw

Lekker je eigen patroon in je mailbox ontvangen en uitprinten? Betaal hieronder direct met PayPal en ontvangen het PDF in je mailbox. Compleet met alle foto’s!

€ 4,00

Heeft u geen PayPal account? En u wilt toch graag het PDF patroon in uw mailbox ontvangen? Stuur dan even een berichtje via de contact pagina, dan krijgt u van mij een betaallink in uw email en kunt u gewoon met IDEAL betalen via uw eigen bank. 

2 reacties

  1. Graag zou ik het patroon met lange mouwen die je kan breien op 2 breinaalden. Ik kan niet overweg met rondbreinaalden. Ik vind het patroon super mooi.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s