Mouwloos vest (met kabel op de rug) breien

Dit mouwloze vest is gebreid op naalden 8 en 9 met 3 draden. Heerlijk voor over een lang shirt met kol of een blouse. Door de houten knopen heeft het een super stoere uitstraling gekregen, maar is toch ook een klein beetje chique door het glimmertje van Twinkle erin 🙂

Setasuri Big 6 bollen (looplengte 100 m), Twinkle van Scheepjes 5 bollen (looplengte 130 m) en een katoen bandjes garen 8 bollen (looplengte 73 m)

Benodigde naalden: Breinaalden 8 en 9, rondbreinaald 8 voor de kraag, haaknaald 5 voor de kraag

Proeflapje: Mijn proeflapje met naald 9 had 11 steken in 10 cm breedte. Het rugpand is 54 cm breed en 65 cm lang. Maat 38 / 40 

Rugpand: Zet 63 steken (plus 2 kantsteken) op met pen 8 en brei 7 cm in Boord steek 2 x 2. Begin en eindig met 1 Kant steek R. De 1e naald gaat als volgt; 1 KstR *2 AR, 2 GedrR*, brei tot de middelste steek van alle steken en brei deze middelste steek GedrR, vervolg weer met 2 AR, 2 GedrR en eindig de toer met 2 AR, 1 KstR. Na de 7 cm boord verder breien met naald 9. De 1e toer gaat als volgt; 1 KstR, 25 AR, 4 R (dit zijn de kabel steken), 2 AR, 1 R (midden), 2 AR, 4 R (kabel steken), 25 AR, 1 KstR. In de 3e toer voor de eerste keer kabelen. De eerste kabel met 2 steken achter het werk en de 2e kabel met 2 steken voor het werk. Vanaf hier in elke 4e toer op deze manier kabelen in een heengaande toer. Alle teruggaande toeren de steken breien zoals ze zich voordoen. Bij 64 cm totale hoogte voor de schouders aan beide kanten van het werk 1 x 11 en 1 x 10 steken losjes afkanten. Zet de overgebleven steken op een hulp naald. Hiermee wordt later de kraag verder gebreid. 

Steken afkortingen: AR = averecht   GedrR = gedraaid recht   R = recht   KstR = kant steek recht   

Voorpand: Zet 34 steken op met naald 8 en brei in boord steek 2 x 2 met aan het begin en einde 1 KstR. Na 7 cm boord verder breien met naald 9 in Averechtse tricot steek (heen AR breien, terug R breien). Net als bij het rugpand bij 64 cm totale hoogte voor de schouders 1 x 11 en 1 x 10 steken losjes afkanten. Zet de overgebleven steken op een hulp naald. Hiermee wordt later de kraag verder gebreid. Brei het 2e voorpand in spiegelbeeld.

Kraag: Eerst de schoudernaden sluiten! (Doe dit met 1 draad Setasuri Big en 1 draad Twinkle) Neem met rondbrei naald 8 alle steken van de voorpanden en het rugpand weer op de pen en brei verder in patroon met nog 3 kabels. Daarna alle steken zeer losjes afkanten met naald 9. Met haaknaald 5 heb ik langs deze rand  een toer kreeften steek gehaakt voor een mooie afwerking. 

Afwerking: Bij de overgang van de schouder naden naar de kraag toe zitten misschien wat grote steken. Deze heb ik met een draad Setasuri Big en een draad Twinkle een beetje naar elkaar toe geborduurd door met de draad het steken patroon te volgen en iets aan te trekken. Sluit nu ook de zijnaden. Ik heb de kraag vastgezet met een paar verschillende houten knopen. Het vest krijgt zo een stoere uitstraling.

Ik had niet voldoende van het katoenen bandjes garen (ook niet meer te koop), maar je zou er natuurlijk een paar mouwen bij kunnen breien 🙂 Ik ga ook even zoeken naar houtje touwtje sluitingen, lijkt me heel stoer op dit vest 🙂

EE232092-3B6B-4963-A5AA-21F757DFA0A3

10 reacties

  • Als ik de 1ste toer breid na de 7cm boord,kom ik uitop 65 steken ipv de 63 die ik moest opzetten.
   1kst+25 av+4r+2av+1 r+2 av+4r+25 av+ 1 kst=65 steken.
   Wat doe ik hier fout?

   Like

   • Hoi Martine, ik denk niet dat jij iets fout doet. Ik denk dat ik iets fout heb gedaan. Ik ben vergeten de kant steken te vermelden, dus zet 63 steken op plus 2 kant steken. Het spijt mij verschrikkelijk dat je de boord nu al klaar hebt, maar ik zou gewoon 1 steek meerderen aan 2 kanten in de eerste naald na de boord. Ik denk dat je dit het beste kunt doen in het deel met de 25 AR steken. Haal hiervoor een lus op tussen 2 steken, zet deze gedraaid op je linker naald en brei deze AR. Ik denk dat het “probleem” hiermee is opgelost. Ik zal het patroon aanpassen en nogmaals mijn excuus. Jij bedankt voor het opmerken van mijn fout! Groetjes Samar

    Like

   • Dank voor je antwoord ,ik ga dan inderdaad aan iedere kant een steek bijzetten. Groetjes, Martine

    Verzonden vanaf mijn Galaxy

    Like

  • Hoi Christine, Ik heb het garen Setasuri Big en Twinkle gekocht bij Caro’s atelier, maar het bandjes garen had ik nog liggen en is niet meer te koop. Je zou wel een ander crème kleurig bandjes garen in de plaats kunnen gebruiken. Groetjes Samar

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s