Wintertrui “Pluma” top-down breien

Winter trui Pluma topdown breien_12

Kijk hier eens, weer zo een heerlijk Top down patroon. Want wat is er nu lekkerder dan een herfst / winter trui zonder dikke naden! 🙂 Deze trui heb ik met 2 draden gebreid. Een van luchtige katoen en een van een katoen / acryl mengsel. Lekker veel natuurlijk materiaal (katoen) dus beslist geen zweet trui hi hi.

Hij wordt over het grootste gedeelte op naald no. 9 gebreid dus lekker snel klaar. Gelukkig maar want het begint al iets frisser te worden buiten. Maar ook binnen met de kachel een graadje lager is dit een heerlijk binnen trui.

Rondbreinaalden no. 7, 8 en 9 lengte 40 cm en 100 cm

Katia Concept Pluma (4 bollen) en Yarn & Colors Fabulous (10 bollen)

Pluma is te koop bij Wolplein  (op dit moment in de sale bij Filomena) en ook Yarn & Colors Fabulous koop je bij Wolplein

Proeflapje met naald no. 9 in Tricot steek heeft 11 steken op 10 cm breedte

VOORDAT je aan mijn patroon begint: – Brei eerst een proeflapje met jou garen – Tel hoeveel steken jij breit op 10 cm breedte – Zorg dat je net als ik 11 steken op 10 cm hebt, neem eventueel een dikkere of dunnere naald

Dit patroon is voor maat 38

Afmetingen: 52 cm breed, 63 cm lang, mouwen 44 cm lang vanaf de oksel

Gebruikte steken: AR = averecht   R = Recht   Gedr.R = Gedraaid recht (in de achterste lus in steken)

Gerstekorrel steek: 1 toer 1 steek AR, 1 steek R. 2e Toer AR boven R breien en R boven AR breien. Deze 2 toeren steeds herhalen.

Tricot steek: Omdat we in het rond breien aan de goed kant van het werk bestaat de Tricot steek alleen maar uit Rechte steken.

Gedraaide boord steek: 1 steek Gedr.R, 1 steek AR

Deze trui wordt van boven naar beneden gebreid, Top down breien.

We beginnen bij de bovenkant van de trui met de hals: 74 steken opzetten met rondbreinaald no. 8 en 4 toeren in Gerstekorrel steek breien. Nu steken markeerders plaatsen en het werk in 4 stukken verdelen. Voor het voor -en rugpand elk 20 steken en voor elke mouw 17 steken. Verder breien met rondbreinaald no. 9. Het voor -en rugpand wordt vanaf hier in Tricot steek gebreid en omdat we in het rond breien is dat dus constant R breien. Vanaf hier worden de mouwen verder gebreid in Gerstekorrel steek. Voor en na elke steken markeerder de steek constant R breien, dit zijn de raglan steken. In elke 2e toer voor en na de raglan steken een draad opnemen tussen 2 steken in en deze lus Gedr.R breien. Dit zijn dus in totaal 8 meerderingen in elke 2e naald.

De eerste naald brei je dus als volgt: 1 steek R (raglansteek), plaats een stekenmarkeerder, 15 steken in Gerstekorrel steek voor de eerste mouw, 2 steken R (raglansteken, de steken markeerder plaats je  tussen deze 2 steken), 18 steken R breien voor het rugpand, 2 steken R, plaats een stekenmarkeerder tussen de 2 raglan steken, 15 steken Gerstekorrel steek (2e mouw), 2 steken R, plaats een stekenmarkeerder tussen de 2 raglan steken, 18 steken voor het voorpand, 1 steek R. Je bent nu weer bij het begin en hebt dus ook hier 2 steken R naast elkaar zitten met daartussen in de steken markeerder. Het is handig om deze steken markeerder in een andere kleur te nemen zodat je altijd weet waar het begin van de toer is. In de 2e volgende naald worden dus de eerste meerderingen gemaakt vóór en ná de raglan steken. Brei zo verder totdat het voorpand en het rugpand beide 52 cm breed zijn (je kunt aan de hand van je proeflapje uitrekenen hoeveel steken dat zijn). De steken van de mouwen (inclusief 2 steken van de raglan (1 van de raglan van het voor pand en 1 van de raglan van het achterpand)) worden in de volgende naald op een hulp draad gezet totdat de mouw wordt verder gebreid. We breien nu eerst alleen het voor -en rugpand in het rond verder. Alleen nog maar R breien dus, heerlijk 🙂

Winter trui Pluma topdown breien_06

(de gele markeerder is midden taille)

Na 5 en 10 cm, gemeten vanaf de oksel, aan beide kanten onder de oksel 1 steek minderen door 2 steken samen te breien. Na 20 en 25 cm, gemeten vanaf de oksel, aan beide kanten onder de oksel 1 steek meerderen door een lus op te nemen tussen 2 steken in en deze lus Gedr.R te breien. We hebben nu een ietsiepietsie taille gecreëerd. Bij ongeveer 60 cm totale lengte, gemeten vanaf de schouder, verder breien met rondbrei naald no. 7 in Gerstekorrel steek. In de 8e toer alle steken losjes afkanten met naald no. 9

Mouwen: Neem alles steken van de hulp draad weer op rondbrei naald no. 9 en brei verder in Gerstekorrel steek. In het midden van de oksel zitten de 2 rechte steken van de raglan. In de 1e naald aan beide kanten van deze 2 rechte steken, 2 steken R samen breien. Vervolgens elke 5e naald deze 2 minderingen herhalen tot er in totaal 12 x is geminderd. Er zijn dan nog 27 steken over. LET OP! Er wordt tevens in de mouwen geleidelijk overgegaan van Gerstekorrel steek naar Tricot steek door elke naald aan beide kanten van het Gerstekorrel deel de eerste en de laatste AR steek te vervangen voor ook een Rechte Tricot steek. Doe dit net zolang totdat er geen Gerstekorrel steken meer zijn.

Winter trui Pluma topdown breien_09

(de eerste mindering zit helemaal IN de oksel, 1e naald)

TIP: op een gegeven moment wordt het onmogelijk om nog in het rond te breien. Neem dan een rondbrei naald met een lange draad (80 of 100 cm) en brei verder door middel van de MAGIC LOOP methode (breistudio Kim laat zien hoe dat moet). Ik heb zelf met 2 rondbrei naalden gebreid, dat vond ik prettiger.

Na de 11e keer minderen nog 4 toeren breien. Dan overgaan op rondbrei naald no. 7 in Gerstekorrel steek. De 1e naald als volgt breien: 2 steken breien, 2 steken samen breien, *1 steek breien, 2 steken samen breien*, ** herhalen tot de laatste 2 steken. Deze gewoon in de Gerstekorrel steek breien. In de 8e toer alle steken losjes afkanten met naald no 9.

Kraag: Met rondbrei naald no. 7 alle steken opnemen rond de hals. In Gedraaide boord steek breien. In de 1e toer verdeeld boven elke mouw 4 x 2 steken samen breien en bij het voor -en rugpand aan de linker en rechterkant naast de raglan tevens 2 steken samen breien. Brei 10 toeren in Gedraaide boord steek en vervolgens nog 3 toeren in R Tricot steek. In de 4e toer R Tricot steek alle steken losjes afkanten met naald no. 9

Ga je deze trui ook breien? Stuur mij een foto van het resultaat en ik plaats hem hier bij het patroon.

PDF patroon Wintertrui “Pluma” top-down breien

Lekker je eigen patroon in je mailbox ontvangen en uitprinten? Betaal hieronder direct met PayPal en ontvangen het PDF in je mailbox. Compleet met alle foto’s!

€ 4,00

Heeft u geen PayPal account? En u wilt toch graag het PDF patroon in uw mailbox ontvangen? Stuur dan even een berichtje via de contact pagina, dan krijgt u van mij een betaallink in uw email en kunt u gewoon met IDEAL betalen via uw eigen bank. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s