Raglan trui met een kabel breien

C3919BAF-1547-41FD-8C11-5F4DF19FBA24

Ik heb nog nooit zelf een patroon geschreven voor een raglan trui. Ik dacht altijd dat dat veel meer rekenwerk zou zijn dan een “gewone” rechte trui met rechte mouwinzetten. Maar eigenlijk is het niet zoveel meer rekenwerk. Een armsgat is en blijft een armsgat. En of de mouw nu recht wordt in gezet of schuin zoals bij de raglan, de hoogte van de mouw opening blijft hetzelfde. Al met al is het me best meegevallen en ik ben enorm tevreden met het resultaat :). In mijn patroon vertel ik jullie graag hoe ik deze trui heb gebreid, maar let op! Het is mijn maat, maat 38. Wil je deze trui ook maken en heb je een andere maat, dan zal je even wat rekenwerk moeten doen om jou juiste steken aantal te bepalen. Kom je er niet uit, stuur mij dan gerust een berichtje en dan help ik je er graag mee.

Gebruikte materialen:

– 4 bollen Lana Grossa Silkhair Lusso

– 6 bollen Katia Ibiz

– 8 bollen Twist van Hobbii

– Breipennen 5 , 6 en 5,5 en rondbrei pen 5 en 4,5 (40 cm)

Patroon: (dubbele gerstekorrel)

 • T1: 1KST, 1R, 1AR, 4 R, 1AR, gerstekorrel breien *1R x AR*, ** eindig met 1AR, 4R, 1AR, 1R, 1KST
 • T2: Steken breien zoals ze zich voordoen, begin en eindig met 1 KST R
 • T3: Als toer 1 maar dan met gerstekorrel *(AR boven R en R boven AR)*, **
 • T4: Steken breien zoals ze zich voordoen, begin en eindig met 1 KST R
 • T5: 1KST, 1R, 1AR, 2 om 2 kabelen (1e 2 steken voor het werk), 1AR, 1R, gerstekorrel breien *(R boven AR en AR boven R)*, ** eindig met 1R, 1AR, 2 om 2 kabelen (1e 2 steken achter het werk), 1AR, 1R, 1KST.
 • T6: Steken breien zoals ze zich voordoen, begin en eindig met 1 KST R
 • T7: 1KST, 1R, 1AR, 4 R, 1AR, *gerstekorrel breien (AR boven R en R boven AR)*, **  eindig met 1AR, 4R, 1AR, 1R, 1KST
 • T8: Steken breien zoals ze zich voordoen, begin en eindig met 1 KST R
 • T9: 1KST, 1R, 1AR, 4 R, 1AR, *gerstekorrel breien (R boven AR en AR boven R)*, **  eindig met 1AR, 4R, 1AR, 1R, 1KST
 • T10: Steken breien zoals ze zich voordoen, begin en eindig met 1 KST R
 • Vanaf hier telkens T5 t/m T10 herhalen. LET op de dubbele gerstekorrelsteek!

A = Averecht

R = Recht

** = Herhalen

KST = Kantsteek (recht breien)

Proeflapje: Ik heb met naald 5,5 in gerstekorrel patroon een proeflapje gebreid en heb 14 steken op 10 cm breedte. Als je mijn patroon (maat 38) klakkeloos na wilt breien zorg er dan voor dat je ook 14 steken op 10 cm breedte breit. Neem desnoods een dikker of dunnere naald.

Afmetingen: Mijn panden zijn 50 cm breed en 62 cm lang. De mouwen zijn van boord tot hals ook 63 cm lang. De boord is 20 cm breed  en het breedste deel bij de oksel is 44 cm breed.

Alle panden heb ik met kantsteken gebreid. Ik vind dit heel handig bij het aan elkaar zetten van de panden en als je besluit om een splitje te creëren onderaan de boord dan heb je direct een mooie afwerking.

Rugpand: 78 steken opzetten met naald 5 en 6 cm breien in boord patroon 2 x 2. Begin en eindig met 1 KST recht. Verder breien met naald 5,5 volgens het patroon en in de eerste naald ergens in het midden 1 steek meerderen door een steek dubbel te breien. Bij een totale hoogte van 40 cm, voor de raglan, aan beide kanten van het werk 1 steek minderen in elke heengaande naald. De minderingen worden na en voor het kabelgedeelte gedaan door de averechtse steek en de steek ernaast averecht samen te breien. In totaal 26 x op deze manier minderen. Alle teruggaande naalden de steken breien zoals ze zich voordoen. Tegelijk met de 26e x minderen, alle steken losjes afkanten. Het rugpand is nu klaar.

EFF061DA-D26E-4FFA-BAB3-993D40CB83BF

Voorpand: Het voorpand breien zoals het rugpand, echter 5 toeren lager dan het rugpand de middelste 13 steken afkanten voor de hals. Daarna aan de halskant nog 2 x 3 steken afkanten. Het voorpand is nu klaar.

5DAF1B24-1B95-43E2-9CAE-5C9CE4E347C5

Mouwen: 30 steken opzetten met naald 5 en 4 cm breien in boord steek 2 x 2. Begin en eindig met een KST recht. Verder breien met naald 5,5 in dubbele gerstekorrel steek en in de eerste naald verdeelt 13 steken meerderen. Op een hoogte van 5, 8, 11, 14, 17, 20, 23, 26, 29, 32 en 35 cm gemeten vanaf de boord, aan beide kanten van het werk 1 steek meerderen door de 2e en 1 na laatste steek dubbel te breien. Bij een totale hoogte van 40 cm, voor de raglan, aan beide kanten van het werk 1 steek minderen in elke heengaande naald. Doe dit als volgt: 1 KST, 1 R, 2 steken samen breien, verder breien in dubbele gerstekorrel steek en eindigen met 2 steken samenbreien, 1 R en 1 KST. In totaal 26 x op deze manier minderen. Alle teruggaande naalden de steken breien zoals ze zich voordoen.Tegelijk met de 26e x minderen, alle steken losjes afkanten. De mouw is klaar, brei nog een mouw.

A67BC410-DD10-420D-AF79-E093E5CC9651

Hals: Zet nu eerst de trui in elkaar. Eerst de raglan kanten en daarna de zijnaden van mouw en panden. Met rondbreinaald 5 alle steken opnemen rond de hals. Brei boord patroon 2 x 2 en minder of meerder in de eerste naald naar 76 steken. Plaats een steken markeerder bij het begin van de toer. Na 4 cm verder breien met rondbreinaald 4,5 en nog 5 toeren recht breien. Nu nog 1 toer recht breien met rondbreipen 6 (mag ook een gewone breipen zijn) en alle steken losjes afkanten.

Alle draadjes netjes wegwerken en de trui is klaar!

2 reacties

 1. Waarom zijn alle patronen in maat 38? Jammer maar ik heb maat 42 44 en weet niet hoe ik een patroon kan aanpassen.Ik kan alleen maar van een patroon af breien.Uw patronen zijn zeer duidelijk beschreven het gaat over de trui met aan de zijkant kabel en gerste korrel kunt u mij daarbij helpen.? Bvd

  Like

  • Beste Marie, op mijn blog laat ik zien wat ik maak en mijn maat is 38. Vandaar dat de meeste patronen in maat 38 beschreven zijn.
   Ik wil u graag helpen om het patroon aan te passen. Ik heb daarvoor een aantal gegevens nodig van u. Bijvoorbeeld; Hoe lang wilt u uw trui? Hoe breed wilt u uw trui? Wat is uw gewenste mouwlengte gemeten vanaf de oksel tot aan de pols? U kunt de maten meten bij een trui die u goed zit. Ook is het handig als u met uw garen een proeflapje breit en aan mij door kan geven hoeveel steken u op 10 cm breedte heeft. U kunt mij het beste een mail sturen via het contact formulier, dan kunnen wij elkaar ook eventueel foto’s sturen. Vriendelijke groetjes Samar.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s