Een telefoon tasje haken

Dit is werkelijk zo leuk 🙂 Ik zou wel bij iedere outfit een bijpassend telefoon tasje willen maken. En omdat niet iedereen dezelfde maat telefoon heeft is het wel zo handig om hem lekker zelf passend te maken.

Ik heb me laten inspireren door een foto op Pinterest, hmm. Ja en dan kom je heel vaak uit bij een website zo vol met reclame zodat je het patroon er bijna niet tussen kunt ontdekken. Als je het al ontdekt is het ook nog vaak in een vreemde taal of je komt bij een YouTube filmpje uit met wederom veel reclame en geen patroon.

Maar dit keer kwam ik uit bij een YouTube filmpje waarin van het begin tot het einde heel duidelijk te zien is hoe (het gele tasje) wordt gehaakt. Het is wel in een onbegrijpelijke taal, maar als je heel goed oplet kun je er wel uitkomen. Het is mij ook gelukt 🙂

Zoek op YouTube naar Adele Crochet “crochet bag” en je vind hem!

Wil je weten hoe ik hem heb gemaakt (in het Nederlands) lees dan verder op mijn blog

Het gele tasje voor de iPhone (11 x 16 cm): Ik heb naald 5 gebruikt en dubbel draad Catania katoen. Ik ben begonnen met 12 lossen plus een keer losse. (Je hebt in ieder geval een steken aantal nodig welke deelbaar is door 3) Haak 11 vasten en begin hiermee in de 2e losse. In de laatste losse haak je 1 vaste, 1 losse en nogmaals 1 vaste. Haak nu langs de andere kant van de lossen 11 vasten en eveneens in de laatste losse steek haak je 1 vaste, 1 losse en nogmaals 1 vaste. Sluit deze toer met een halve vaste in de eerste steek. Het is handig om een steken markeerder in de eerste steek te plaatsen. Er zijn nu 30 steken.

Toer 2: 1 losse, 12 vasten, 3 x 2 vasten in 1 steek, 12 vasten, 3 x 2 vasten in 1 steek. Sluit de toer met een halve vaste in de laatste steek. Er zijn nu 36 steken.

Toer 3 en 4: 1 losse en in elke steek 1 vaste haken rondom. Sluit de toer telkens met een halve vaste in de eerste toer.

Toer 5: (vanaf hier wordt een soort spin steek gehaakt) 2 lossen, *omslaan, een lus ophalen in de eerste losse van de 2 begin lossen, omslaan, een lus ophalen in dezelfde steek als waar de 2 lossen boven zitten, omslaan, 1 steek overslaan, een lus ophalen in de volgende steek, (er zitten nu 7 lussen op de naald) omslaan en door alle 7 lussen halen, 1 losse, 1 lus ophalen in de volgende steek, omslaan en doorhalen, omslaan en door 2 lussen halen*, ** herhalen en de toer sluiten met een halve vaste in de 2e losse van de 2 begin lossen. Het is handig om elke toer een steken markeerder te plaatsen in deze 2e losse.

Toer 6: 2 lossen, *1 steek overslaan, een lus ophalen in de volgende steek (dit is het midden van de spin steek), omslaan en doorhalen, omslaan en door 2 lussen halen, *omslaan, een lus ophalen in de eerste losse van de 2 begin lossen, omslaan, een lus ophalen in dezelfde steek als waar de 2 lossen boven zitten, omslaan, 1 steek overslaan, een lus ophalen in de volgende steek (hier moet je een beetje smokkelen, want er is geen steek meer over. Deze laatste lus haal je op uit de 2e lossen van de begin lossen van de vorige toer) , (er zitten nu 7 lussen op de naald) omslaan en door alle 7 lussen halen, 1 losse*, ** herhalen. LET OP! De laatste spin steek niet eindigen met 1 losse, maar met een halve vaste in de 2e lossen van de 2 beginlossen (dit is de steek waar je steken markeerder inzit). Het is de bedoeling dat elke toer 12 spin steken heeft die schuin boven elkaar zitten.

Als je er met mijn uitleg niet goed uitkomt, kijk dan naar het YouTube filmpje! Dan gaat het zeker lukken 🙂

Toer 5 en 6 vanaf hier herhalen tot de gewenste hoogte is bereikt. Bij mij was dat 16 cm.

Vervolgens haak je aan de achterkant een soort flapje (sluiting). Voor het filmpje ga je naar YouTube.

Langs de bovenkant haak je nog 1 toer vasten. (36 steken) Daarna de draad afknippen en wegwerken. Bepaal nu het midden van de achterkant van je tasje en markeer de middelste steek. Begin met een nieuwe draad in de 4e steek VOOR het midden en haak vasten tot en met de 4e steek NA het midden. Je hebt dus 9 vasten. Haak 4 toeren vasten en begin telkens met 1 keer losse.

Toer 5: keer het werk zonder keer losse en haak in de 2e en 3e steek een slipstitch, sla steek 4 over en haak in de middelste steek 5 stokjes. Vervolgens 1 steek overslaan en in de volgende 2 steken een slipstitch.

Toer 6: keren, 1 losse, in elk stokje 2 stokjes haken, eindig met een slipstitch in de laatste steek.

Nu nog een Romijns koord haken voor over de schouder. Aan het einde van het YouTube filmpje is heel goed te zien hoe je dit kunt doen. Haak 2 lossen, haak een vaste in de 2e losse, draai het werk een halve slag van je af (met de klok mee), haak een vaste in de lus die voor je komt te liggen. *draai het werk een halve slag van je af, haak een vaste in de 2 lussen die voor je komen te liggen*, ** herhalen tot je de gewenste lengte hebt bereikt. Ik heb het koord aan de binnenkant van het tasje bevestigd.

Ik heb ook nog een knoop gehaakt: 6 vasten in een magische ring. De 2e toer in elke vaste 2 vasten haken. Knip de draad af maar laat een lengte over. Borduur deze door de 12 steken en trek de draad aan. Bevestig nu de knoop op de gewenste plek. Vervolgens voor de lus een sliertje lossen haken en ook deze op de gewenste plek vastzetten.

F561321A-E863-483C-95E4-1EEBE88531BC

Het blauw / witte telefoon tasje voor de Samsung (16 x 18 cm): Deze heb ik op dezelfde manier gehaakt alleen ben ik hier met 18 lossen begonnen. (je steken aantal moet deelbaar zijn door 3) Ik heb aan dit tasje ook een andere sluiting gehaakt. Deze heb ik apart gehaakt en daarna aan het tasje bevestigd.

Sluiting: haak 5 lossen (dit is inclusief 1 keer losse), haak 3 vasten te beginnen in de 2e losse, in de volgende laatste losse haak je 2 vasten 1 losse en nog 2 vasten. Nu langs de andere kant terug haken, 3 vasten.

Toer 2: keren, 1 losse, 4 vasten, in de volgende 3 steken elk 2 vasten, 4 vasten.

Toer 3: keren, 1 losse, 5 vasten, 2 vasten in de volgende steek, 4 vasten, 2 vasten in de volgende steek, 5 vasten.

Toer 4: keren, 1 losse, 6 vasten, 2 vasten in de volgende steek, 4 vasten, 2 vasten in de volgende steek, 6 vasten.

Toer 5: keren, 1 losse, 7 vasten, 2 vasten in de volgende steek, 4 vasten, 2 vasten in de volgende steek, 7 vasten.

Toer 6: keren, 1 losse, 8 vasten, 2 vasten in de volgende steek, 4 vasten, 2 vasten in de volgende steek, 8 vasten.

Toer 7: keren, 1 losse, 9 vasten, 2 vasten in de volgende steek, 4 vasten, 2 vasten in de volgende steek, 9 vasten.

Toer 8: keren, 1 losse, 10 vasten, 2 vasten in de volgende steek, 4 vasten, 2 vasten in de volgende steek, 10 vasten.

Toer 9: keren, 1 losse, 11 vasten, 2 vasten in de volgende steek, 4 vasten, 2 vasten in de volgende steek, 11 vasten.

Toer 10: keren, 1 losse, 12 vasten, 2 vasten in de volgende steek, 4 vasten, 2 vasten in de volgende steek, 12 vasten.

Toer 11: keren, 1 losse, vasten haken.

Na deze 11 toeren had ik de breedte van mijn tasje bereikt. Ik heb langs de beginrand een toer vasten gehaakt en vervolgens deze sluiting aan het tasje bevestigd. Toen nog een Romijns koord gehaakt en deze aan de binnenkant vastgezet. Er zijn magneetsluitingen te koop welke je aan de sluiting kunt bevestigen zodat deze ook daadwerkelijk dicht blijft zitten.

1EB56E87-B48F-4D8B-8689-F57B44146885

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s