Babydoll top “Bacca” haken

8D91B622-7986-4990-BD41-EDCA39E282EE

Ik heb deze heerlijk top gehaakt aan de hand van een foto op Pinterest. Het gratis patroon is van Mama In A Stitch en is in het Engels. Ik ben zo vrij geweest om het na te haken in een iets aangepast patroon en deze in het Nederlands te schrijven. Ik heb het natuurlijk weer in mijn maat 38 geschreven, maar je kunt het gemakkelijk aanpassen naar je eigen gewenste maat. Dit is dan alleen voor de bovenkant nodig, want de rest is 1 maat (wijd hi hi). Het is echt niet moeilijk, lees mijn patroon en ontdek het zelf 🙂

Deze top wordt in 2 delen van boven naar beneden gehaakt, een voorpand en een rugpand.

Ik heb gebruikt: 7 bollen Bacca garen van Lana Grossa en haaknaald no 6

Proeflapje: 15 steken (halve stokjes) = 10 cm breedte

Ik heb gemeten van mijn ene schouder (dat uitstekende botje midden op je schouder) naar de andere en dat was 35 cm. Zo breed wilde ik dus mijn panden. 3,5 x 15 steken = 48 steken Dit is een maat 38/40

Ik ben dus begonnen met 48 lossen + 2 lossen voor het keren. Meet bij jezelf even hoe breed je de panden wilt en reken uit aan de hand van jou proeflapje met hoeveel steken je gaat beginnen! (In ieder geval een even aantal steken) 

Panden (maak er 2): Haak 50 lossen met haaknaald 6. Haak een half stokje in de 3e losse en in elke volgende losse (48 halve stokjes).

Toer 2 en 3: Haak de gehele toer halve stokjes, begin met 2 lossen (dit is niet de eerste steek).

Toer 5 t/m 9: Haak de Kruis steek. D.w.z 4 lossen (dit telt als het eerste dubbele stokje), 1 dubbel stokje in de volgende steek, *1 steek overslaan, 1 dubbel stokje in de volgende steek, 1 dubbel stokje in de overgeslagen steek (deze haak je dus achter het werk, achter het voorgaande stokje langs)*. De eerste kruis steek is nu gemaakt. ** herhalen en de toer eindigen met 2 dubbele stokjes in de resterende 2 steken. (48 steken). Indien gewenst kan je meer of minder toeren de kruis steek haken. Houd het werk even voor je borst en beoordeel dit zelf.

Toer 10 t/m 16: 2 lossen om te keren (dit is niet de eerste steek) en in alle steken een half stokje haken. Indien gewenst kan je meer of minder toeren de halve stokjes haken. Houd het werk even voor je borst en beoordeel dit zelf.

Vanaf hier worden de meerderingen gemaakt (in de volgende 2 toeren) waardoor we het babydoll effect krijgen.

Toer 11: 2 lossen om te keren (dit is niet de eerste steek) *1 half stokje, 2 halve stokjes in de volgende steek*, ** herhalen. Eindig de toer met 2 halve stokjes in de laatste steek. (72 halve stokjes)

Toer 12: 2 lossen om te keren (dit is niet de eerste steek) *3 halve stokjes, 2 halve stokjes in de volgende steek*, ** herhalen. Eindig de toer met 2 halve stokjes in de laatste steek. (90 halve stokjes)

Toer 13 en verder (tot de gewenste lengte): 2 lossen om te keren (dit is niet de eerste steek) en in alle steken een half stokje haken. (90 halve stokjes)

1 Pand klaar. Nog 1 te gaan 🙂

In elkaar zetten: Ik heb de zijnaden van beneden naar boven met vasten aan elkaar gehaakt. Dit doe je door de goede kanten tegen elkaar aan te leggen. Let goed op de juiste verdeling, gebruik desnoods wat spelden om het even vast et zetten. Ik heb het vastgehaakt tot aan de 2 toeren met de meerderingen, die dus niet aan elkaar vast zetten. Dit is nl het begin van het armsgat. Voor de schouders heb ik op dezelfde manier aan beide kanten 7 steken aan elkaar vast gehaakt. Daarna heb ik langs de armsgaten nog 1 toer gehaakt met om en om een vaste en een losse: dus draad aanhechten ergens in de oksel, *1 losse, 1 steek overslaan (houd hierbij telkens dezelfde afstand aan), 1 vaste*, ** herhalen. Eventueel zou je langs de onderkant ook zo een randje met vasten en lossen kunnen haken. (NIET alleen vasten haken dat wordt niet mooi)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s