Vest breien met Brigitte no.2

Brigitte 2 vest breien_15

Kijk nou wat een leuk vest het weer is geworden :). Een heerlijk zomer vest, want het heeft een open steekje. Geheel gebreid in een Netwerkpatent steek. En ik weet dat ziet er heel ingewikkeld uit, maar het is in feite alleen maar Recht breien en echt super eenvoudig. Ik laat verderop in een filmpje ook zien hoe je dat doet.

Maak een proeflapje in Netwerkpatent steek! Ik had 14 steken op 10 cm breedte met naald 6

Er is een oneven aantal steken nodig om mee te beginnen! Ik heb garen van Lana Grossa gebruikt, 6 bollen Brigitte no2 Een heerlijk zacht garen en superfijn om mee te breien.

Afmetingen van mijn vest, maatje XS: Breed 44 cm, Totale hoogte 54 cm, Armsgat hoogte 22 cm, Schouder breedte 34 cm. Wil je een andere maat breien, reken dan aan de hand van jou proeflapje uit met hoeveel steken je moet beginnen. Als je hulp nodig hebt kun je via de contact pagina altijd mijn hulp vragen.

Kantsteek Recht: begin elke toer met 1 recht afhalen en eindig elke toer met 1 recht breien.

Netwerkpatent steek: Heengaan de toer (goede kant van het werk) 1 Kantsteek recht afhalen, *1 R, 1 R insteken in de vorige toer (een toer lager)*, ** herhalen en de toer eindigen met 1 Kantsteek Recht. Teruggaande toer (verkeerde kant van het werk) hele toer recht breien met kantsteken.

Klik op de foto hieronder voor een filmpje van de Netwerkpatent steek 

IMG_0389

Het boordgedeelte van het rugpand, voorpanden en de mouwen heb ik met 1 naald dunner gebreid, no 5

Rugpand: Zet 61 steken op met naald 5 en brei 2 toeren Recht, vervolgens 4 cm in Netwerkpatent steek met kantsteken. Brei daarna verder met naald 6. Bij 32 cm totale hoogte voor de armsgaten aan beide kanten van het werk 1 x3 , 1 x 2 en 1 x 1 steek afkanten. Bij een totale hoogte van 53 cm voor de schouders aan beide kanten van het werk  2 x 8 steken afkanten. Vervolgens de middelste 17 steken afkanten.

Linker Voorpand: 35 steken opzetten met naald 5. Brei de Netwerkpatent steek en eindig de naald met een dubbele kantsteek. (aan de goede kant van het werk de laatste 2 steken recht breien, aan de verkeerde kant van het werk beginnen met 1 steek R afhalen, draad voor het werk leggen, 1 steek AR afhalen, draad weer achter het werk leggen en de pen R uitbreiden) Brei 4 cm met naald 5 en ga dan verder met naald 6. Bij 32 cm totale hoogte voor het armsgat 1 x 3, 1 x 2 en 1 x 1 steek afkanten. Voeg nu een markeer draadje in je werk aan de sluiting zijde (de kant van de dubbele kantsteek).

Meet nu vanaf de markeer draad. Op 3, 6, 9 en 12 cm vanaf de markeer draad 1 mindering maken door de 2 steken voor de dubbele kantsteek samen R te breien. Dit minderen doe je dus in een heengaande naald. Bij 14 cm vanaf de markeer draad voor de hals 2 x 3, 1 x 2 en 1 x 1 steek afkanten. Bij 53 cm totale hoogte voor de schouder (net als bij het rugpand) 2 x 8 steken afkanten.

Rechter voorpand: 35 steken opzetten met naald 5. Brei de Netwerkpatent steek en begin de naald met een dubbele kantsteek. (aan de goede kant van het werk beginnen met 1 steek R afhalen en 1 steek R breien, de toer uit breien. Aan de verkeerde kant van het werk eindigen met de laatste 2 steken,  draad voor het werk leggen, 1 steek AR afhalen, draad weer achter het werk leggen en de laatste steek R breien) Brei 4 cm met naald 5 en ga dan verder met naald 6. Bij 32 cm totale hoogte voor het armsgat 1 x 3, 1 x 2 en 1 x 1 steek afkanten. Voeg nu een markeer draadje in je werk aan de sluiting zijde (de kant van de dubbele kantsteek). Meet nu vanaf de markeer draad. Op 3, 6, 9 en 12 cm vanaf de markeer draad 1 mindering maken door de 2 steken na de dubbele kantsteek samen R te breien. Dit minderen doe je dus in een heengaande naald. Bij 14 cm vanaf de markeer draad voor de hals 2 x 3, 1 x 2 en 1 x 1 steek afkanten. Bij 53 cm totale hoogte voor de schouder (net als bij het rugpand) 2 x 8 steken afkanten.

Brigitte 2 vest breien_05

Zet nu de voorpanden aan het achterpand vast. Sluit de zijnaden en de schouders.

Kraag: Neem steken op rond de hals met een rondbreinaald no.6 Ik heb 15 steken opgenomen bij beide voorpanden en 16 steken bij het achterpand. Totaal dus 46 steken. LET OP! Je neem steken op met de verkeerde kant van het werk naar je toe, want de kraag gaat naar buiten vallen. We willen dus de goede patroon kant straks bovenop het werk.

Brei 1 naald recht. In de 2e naald begin je dus al met het om en om insteken in de vorige toer. Brei de Netwerkpatent steek. Als je de kraag groot genoeg vind (bij mij was dat 6 cm) dan met een dikkere naald alle steken losjes afkanten.

Mouwen: (maak er 2 :)) Ik heb 29 steken opgezet met naald 5. Brei 2 toeren recht en ga dan verder met de Netwerkpatent steek. Brei totaal 4 cm met naald 5 en ga dan over op naald 6. Bij een totale hoogte van 4, 61/5, 9, 111/2, 14, 161/2, 19, 221/5, 25 en 271/5 cm aan beide kanten van het werk 1 steek meerderen. Dit doe je in een teruggaande naald door de 2e en de 1 na laatste steek dubbel te breien. Bij een totale hoogte van 32 cm (LET OP! Meet jou gewenste binnen mouw lengte, die van mij is namelijk erg kort) voor het armsgat 1 x 3, 1 x 2 en 1 x 1 steek afkanten. Vervolgens elke 3e naald aan beide kanten van het werk 1 steek minderen door de 2e en 3e steek samen te breien en de 2 steken voor de laatste steek: 1 steek R afhalen, 1 steek R breien en de afgehaalde steek hierover heen halen. Dit doe je 11 x totdat er nog 11 steken op de naald zijn. Aansluitend 2 x 3 steken afkanten en tenslotte de laatste 5 steken afkanten. Sluit de naad van de mouw tot aan het armsgat en zet de mouw in het vest. Beoordeel of  het naar wens zit. Brei dan nog een mouw.

Knoopsgaten: Ik heb geprobeerd tijdens het breien om de knoopsgaten er direct in te verwerken, maar ik vond het niet mooi worden. Dus ik heb naderhand knoopsgaten gecreëerd. Zie foto.

Toen naar de winkel met het vest en passende knopen erbij gezocht.

Voor mijn knoopsgaten waren een soort houtje touwtje knopen het meest geschikt. Gelukkig kon ik die vinden in een mooie bijpassende kleur blauw. Dit vest heb ik gemaakt voor mijn schoonmoeder van 89.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s