Kort vest “Puno Due” breien

Kort vest Puno Due breien_19 crop

Dit korte vest heb ik op maat gebreid voor mijn kleine schoonmoeder. Het is een maat 36 (S) geworden met redelijk korte mouwen. Het vest heeft een totale lengte van 54 cm (van schouder tot boord) en de mouwen hebben een binnen lengte van 34 cm (van oksel tot boord). Deze lengtes kun je natuurlijk zelf aanpassen in het patroon. Wil je ze langer dan begin je gewoon later met het maken van het armsgat. De breedte van de panden is 43 cm. Ik heb met 2 draden Puno Due van Lana Grossa gebreid op naald 6. Dit is een heerlijk garen om mee te breien, lekker zacht en lekker warm. Ik heb 8 bollen gebruikt, maar je zou voor maatje S met 7 bollen precies uit kunnen komen. Het is wel een kostbaar garen dus wil je een andere draad gebruiken kies dan iets wat ook op naald 6 gebreid kan worden en maak een proeflapje voor de juiste steken verhouding. Mijn schoonmoeder was in ieder geval heel erg blij met een passend vest. Ze wordt altijd gek van die TE lange mouwen.

LET OP! Dit vest wordt met 2 draden Puno Due gebreid!

IMG_8409

Proeflapje: Met naald 6 en een dubbele draad, had ik 16 steken op 10 cm breedte.

Gebruikte afkortingen: Gedr R = gedraaid recht (in de achterste lus insteken), AR = averecht, Kst R = kantsteek recht breien, AR afh = averecht afhalen

Boordsteek: 2 steken Gedr R, 2 steken AR

Rugpand: 70 steken opzetten met naald 5. Brei 5 cm (bij mij 13 toeren) in boordsteek met aan beide kanten 1 Kst R. Dus je begint met 1 Kst R en vervolgens *2 steken Gedr R, 2 steken AR* enz. Eindig met 1 Kst R. Na 5 cm boord verder breien met naald 6 in tricotsteek. Na 32 cm totale hoogte de minderingen voor de armsgaten maken. Aan beide kanten 1 x 3 en 2 x 1 steek afkanten. Verder breien in tricotsteek. Bij 52 cm totale hoogte voor de schouders aan beide kanten van het werk 1 x 8 en 1 x 9 steken afkanten. Aan sluitend de overgebleven steken afkanten.

Dubbele kant steek: Deze bestaat uit 2 steken en zitten aan het uiteinde van het rever (de boord die langs de voorpanden loopt). Bij het linker voorpand zijn dit, in de heengaande toer, de laatste 2 steken. In de teruggaande AR toer zijn het de eerste 2 steken.

Linker voorpand: 43 steken opzetten met naald 5 en 5 cm in boordsteek breien. In het voorpand wordt direct het rever (boord  / sluiting langs het voorpand) mee aangebreid. Begin de eerste toer met 1 Kst R en vervolgens boordsteek breien (2 Gdr R, 2 AR) tot de laatste 2 steken. Deze 2 steken zijn voor de dubbele kantsteek, dus eindig met 1 R, 1 Kst R. De 2e teruggaande toer als volgt breien: 1 Kst R, draad naar voor het werk halen, 1 steek AR afh, vervolgens boordsteek en de laatste steek is 1 Kst R. Deze 2 toeren herhalen totdat de boord 5 cm hoog is (net als bij het rugpand). Bij mij waren dat 13 toeren.

Na de 5 cm boord verder breien met naald 6 in Tricot steek, BEHALVE het rever (de boord langs het pand). Het rever bestaat uit de laatste 8 steken, waarvan de laatste 2 de dubbele kantsteek zijn. De andere 6 worden gewoon voortgezet in boordsteek gedurende het gehele voorpand.

Na 32 cm totale hoogte worden de minderingen voor het armsgat gemaakt aan de buitenzijde van het pand. Controleer of het totale aantal gebreide toeren net zoveel is als bij het rugpand! Er wordt 1 x 3 steken en vervolgens nog 2 x 1 steek afgekant.

Na het armsgat direct beginnen met de schuining van het rever. Hiervoor 13 x in elke 3e naald NAAST het rever 2 steken samen breien. In een heengaande naald door 2 steken recht samen te breien of in een teruggaande naald 1 steek AR afhalen, 1 steek AR breien en de afgehaalde steek hier overheen halen. Er zijn hierna nog 17 tricot steken op de naald plus de 8 steken van het rever. Controleer even of dit voorpand net zo hoog is (evenveel toeren heeft vanaf het armsgat) als het rugpand! Nu aan de buitenzijde van het pand de schuining voor de schouder maken door 1 x 8 en vervolgens 1 x 9 steken af te kanten. Alleen de 8 steken van het rever zitten nu nog op de naald. Brei nu 7 cm alleen het rever verder. (Dit stukje wordt later aan het rugpand vastgezet. Zo loopt het rever straks mooi door langs het achterpand). Ik heb nog 11 toeren gebreid en in de 12e toer alle steken in patroon afgekant.

TIP: Als je het laatste stukje rever (8 steken) verder breid eindig je telkens met de 2 AR steken. Wil je hier een mooi randje van maken dan begin je de teruggaande toer met de draad voor het werk, je haalt de eerste steek gedraaid recht af, dan de draad achter het werk leggen en de volgende steek gedraaid recht breien. Je krijgt dan een mooie stevige kantsteek.

Rechter voorpand: 43 steken opzetten met naald 5 en 5 cm in boordsteek breien. In het voorpand wordt direct het rever (boord  / sluiting langs het voorpand) mee aangebreid. Het rechter voorpand word in spiegelbeeld van het linker voorpand gebeid dus hier komt het rever aan het begin van de heengaande naald. De dubbele kant steek zit dus ook aan het begin van de heengaande naald.

Tegelijkertijd knoopsgaten inbreien in het rever voor de sluiting. Ik heb 5 knopen gebruikt en ongeveer 7 cm tussen elk knoopsgat, maar dit is natuurlijk afhankelijk van de lengte van jou voorpand. Dus meet en bepaal waar je jou knopen straks wilt hebben. Begin met het eerste knoopsgat al in de boord. Het laatste knoopsgat komt altijd vlak vòòr de schuining van de hals.

Op de rechter foto zit mijn laatste knoopsgat te hoog, ik heb dit pand dus overnieuw moeten breien:(

Knoopsgat inbreien: een knoopsgat wordt in een heengaande toer gebreid in het rever als volgt: 1 Kst R, 1 steek R, 2 steken AR, draad voor het werk laten, 1 steek Gedr R afhalen en dan de draad naar achter het werk leggen, nog 1 steek Gedr R afhalen en de voorgaande steek hier overheen halen (afkanten), 1 steek AR afhalen en de voorgaande steek hier overheen halen (2e afkanting), nog 1 steek AR afhalen en de voorgaande steek hier overheen halen (3e afkanting). Zet nu deze laatste steek terug op de linker naald en keer het werk. De draad zit nog aan het begin van de afkantingen. Nu breiend 4 steken opzetten als volgt: steek in TUSSEN 1e en 2e steek (op de linker naald), omslaan en R breien (met de rechter naald) en deze steek op de linker naald terug zetten (er is nu 1 steek opgezet), insteken tussen de opgezette steek en de voorgaande steek, omslaan en R breien, ook deze steek op de linker naald zetten (= 2e opgezette steek). Doe dit nog 2 keer. Er zijn nu 4 steken breien opgezet. Keer het werk, houd de draad voor het werk en zet de laatste steek van de linker naald weer op de rechter naald. Haal nu de 4e opgezette steek over deze steek en doe de draad weer achter het werk en brei vervolgens de pen R uit. LET OP! Pas even, na het breien van het eerste knoopsgat, of jou knoop erdoorheen past! Ik had genoeg aan 3 steken afkanten, maar misschien zijn jou knopen groter of kleiner.

Tevens: Het minderen voor de schuining wordt ná het rever gedaan. In de heengaande naalden als volgt: de 2 steken ná het rever recht afhalen op de rechter naald, met de linker naald deze 2 steken samen opnemen door de voorste lussen, omslaan en samen R breien. In de teruggaande naalden als volgt: brei tot de laatste AR steek vòòr het rever. Haal deze steek R af en zet hem terug op de linker naald, de laatste gebreide AR steek ook terug zetten op de linker naald en dan de afgehaalde steek over deze gebreide steek heen halen (van links naar rechts dus). Zet nu de overgebleven steek weer op de rechter naald en brei verder met het rever en eindig met de 2 dubbele kant steken. Brei dit rechter voorpand net zo als het linker met het armsgat, de schouder afkantingen en het stukje 7 cm rever.

Kop Mouw: 32 steken opzetten met naald 5 en 5 cm in boordsteek breien. Verder breien met naald 6 in Tricot steek. Elke 4e naald aan beide kanten 1 steek meerderen te beginnen in de 5e naald vanaf de boord. Maak deze meerderingen uit een lus tussen 2 steken in, 1 steek ná en vòòr de kantsteek. Dus 1 Kst R, 1 steek R, lus ophalen tussen deze laatste steek en de volgende steek en deze lus Gedr R breien, toer vervolgen en aan het einde van de toer ook 1 steek voor de kantsteek op dezelfde manier een meerdering maken. Er wordt 13 x aan beide kanten gemeerderd tot 58 steken. Bij 34 cm totale hoogte (of de gewenste binnen mouw lengte) voor het armsgat 1 x 3 en 2 x 1 steek afkanten. Vervolgens elke heengaande naald aan beide kanten van de mouw 1 steek minderen door aan het begin van de naald ná de kantsteek 2 steken samen te breien en aan het einde van de naald, als er nog 3 steken op de naald staan, 1 steek recht afhalen, 1 steek recht breien en de afgehaalde steek hier overheen halen, dan nog 1 kantsteek recht. Op deze manier 16 x minderen en vervolgens nog 2 x 2 steken afkanten en daarna de resterende steken afkanten. (Ik ben helaas vergeten een foto van de mouwen apart te maken, op de foto hieronder heb ik ze al aan het vest gezet). Beide mouwen worden hetzelfde gebreid.

Kort vest Puno Due breien_12

In elkaar zetten: Schoudernaden en zijnaden sluiten. Kraag tegen elkaar aan zetten en vastmaken aan het achterpand. Mouwnaden sluiten en kop van de mouwen in de panden vast zetten (eerst met spelden netjes verdelen en vastzetten). Zet altijd eerst het midden van de kop van de mouw vast aan de schoudernaad. Ten slotte de knopen eraan zetten op de juiste plek.

 

kort-vest-puno-due-breien_19-crop-1

PDF patroon Kort vest “Puno Due” breien

Lekker je eigen patroon in je mailbox ontvangen en uitprinten? Betaal hieronder direct met PayPal en ontvangen het PDF in je mailbox. Compleet met alle foto’s!

€ 4,00

Heeft u geen PayPal account? En u wilt toch graag het PDF patroon in uw mailbox ontvangen? Stuur dan even een berichtje via de contact pagina, dan krijgt u van mij een betaallink in uw email en kunt u gewoon met IDEAL betalen via uw eigen bank. 

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s