Top down shirt “Certo Print” breien

A641A71F-8F7E-430F-AA9A-DB5A1F151997

Ik heb een heerlijk katoenen T shirt gebreid van een gemêleerd bandjes garen. In het patroon zitten gaatjes verwerkt, dus het is een lekker luchtig shirt geworden. Mijn patroon is geschreven voor een maat 38/40. Ik heb het van boven naar beneden gebreid op een rondbreipen no 6. Of zoals dat in het Engels heet “Top-down breien”. Het voordeel is dat je geen naden hebt welke je dicht moet maken, bijna geen draadjes om af te werken en je kan tussendoor de top even aan proberen en eventueel je patroon daar aanpassen waar het nodig is.

Als je ook dit shirt wilt breien dan brei je eerst een proeflapje in tricot steek met jou garen. Je telt dan hoeveel steken jij breit op 10 cm breedte. Dat bepaal je hoe breed je de hals wilt hebben (bv 20 cm) en hoe diep je de hals wilt hebben (bv 8 cm voor en 8 cm achter). Nu kun je uitrekenen met hoeveel steken je gaat beginnen. 

Stel jou proeflapje zegt 16 steken op 10 cm. Dan heb je dus voor het voorpand van 20 cm hals 2 x 16 = 32 steken nodig. Voor het rugpand dus ook 32 steken. Voor de mouwen 8 cm voor en 8 cm achter, bij elkaar 2 x 8 = 16 cm            Dus 1,6 x 16 steken = 25,6 steken. Dit rond je dan af naar 25 een oneven aantal (dat is nodig voor mijn patroon). Nu even optellen: Voorpand 32 steken, achterpand 32 steken mouwen 2 x 25 steken = totaal 114 steken om mee te beginnen. Simpel toch?

Ik heb voor deze top 7 bollen Certo Print gebruikt van Lana Grossa. Ik heb gebreid met rondbreipen 6 en 5 in diverse lengtes.

Maak eerst een proeflapje in tricotsteek!!! Met pen 6 in tricot steek had ik 18 steken op 10 cm. Ik had besloten om eens een lage hals te maken dus ik ben met veel steken begonnen. Het is belangrijk voor het patroon dat je in ieder geval bij de mouwen een oneven aantal steken hebt. Voor het voor en rugpand maakt het niet zoveel uit.  

Als je net als ik 18 steken op 10 cm breit en maat 38/40 hebt, dan kun je mijn patroon hieronder gewoon aanhouden. Let op! in mijn patroon is de hals ruim 10 cm diep.

We beginnen bij de hals: Met rondbreipen 5 , 154 steken opzetten (of het aantal steken wat je hebt berekend aan de hand van jou proeflapje) en 2 ribbels breien (*1 toer averecht, 1 toer recht*). Nu de steken verdelen in 36 steken voor de eerste mouw, 41 steken voor het voorpand, 36 steken voor de tweede mouw en 41 steken voor het rugpand. (of verdelen zoals je hebt uitgerekend met jou proeflapje) Plaats hiervoor steken markeerders tussen de steken. Neem voor het begin van de toer een andere kleur steken markeerder. Met rondbreipen 6 verder breien volgens het patroon (begin bij *2 recht samen ….. de ribbel is immers al gebreid). De steken voor en na de steken markeerders worden constant recht gebreid!!! Dit zijn de raglans.

Alle 4 de raglans bestaan uit elk 2 steken welke constant recht worden gebreid. Je steken markeerders zitten dus tussen deze 2 steken in.

Gaatjes patroon: 1 toer averecht breien (ribbel), 1 toer recht breien, 1 toer *2 recht samen breien, een omslag* ** herhalen, 1 toer recht breien, 1 toer averecht breien (ribbel), 8 toeren recht breien. Dit gaatjes patroon constant herhalen.

Tegelijkertijd elke 2e toer, aan beide kanten van elke raglan meerderen als volgt: 1 lus ophalen tussen 2 steken in, en deze lus gedraaid recht breien, 2 steken recht voor de raglan en nogmaals 1 lus ophalen tussen 2 steken in, en deze lus gedraaid recht breien. Dit zijn totaal dus 8 meerderingen in 1 toer. 

Bij een totale hoogte van 13 cm (ik had toen 75 steken voor het rugpand en 75 steken voor het voorpand, en 70 steken voor elke mouw) alleen over het voor en rugpand verder breien. Daar bij onder elke oksel er 11 steken extra bij opzetten.

Ik heb er extra steken bij opgezet omdat ik mijn panden minimaal 48 cm breed wil hebben op oksel hoogte. Hoe bepaal je wat jij moet doen? Tel hoeveel steken je nu in totaal op de pen hebt voor het voor -en rugpand. Deel dat door het stekenaantal op 10 cm (bij mij 18, zie proeflapje). Deel dat door 2 (voor -en rugpand). Dan weet je nu hoe breed jou shirt gaat worden. Is dit voldoende voor jou maat dat hoef je er geen steken bij op te zetten. Is het te smal, dan moet dat dus wel. Stel je komt 3 cm te kort, dan meet je even op een tricot stukje van je al gebreide werk hoeveel steken dat zijn. Dat aantal steken zet je er nu dus extra bij op voor zowel het voorpand als het rugpand. Dus x 2 !

Ik had dus nu 86 steken voor zowel het voorpand als het rugpand. Totaal 172 steken. (De steken van de mouwen heb ik even op een dikke draad gezet. Later worden de mouwen verder gebreid.) Verder breien op de rondbreipen en het patroon vervolgen. Hierbij telkens na 8 cm hoogte aan beide kanten in de “zij naad” een steek meerderen. (lus ophalen tussen 2 steken en deze gedraaid recht breien) Ik heb dit 5 x gedaan, dus ik heb in totaal 10 steken gemeerderd. Als je de panden lang genoeg vind (meet hangend vanaf de schouders of even aanpassen) dan alle steken losjes afkanten. Eindig in ieder geval met een gaatjes patroon en 2 ribbels. Daarna in een volgende toer recht afkanten.

Mouw opnemen: Met rondbreipen 6 de steken van de mouw opnemen (70), de 11 steken van de oksel, aan 2 kanten 1 steek van de raglan (2) en tussen de raglan en de oksels steken ook 1 steek (2) opnemen. Je zou dus in totaal 85 steken op de naald moeten hebben. (ik had er 84?) Vanaf hier verder breien volgens het patroon en in de 1e naald in de oksel verdeeld minderen naar 82 steken. Ik heb links en rechts van de oksel 2 steken samen gebreid (de raglan steek en de steek ernaast). Er zijn nu 82 steken. Verder breien volgens het patroon. Na het deel met de gaatjes in de eerste tricot toer 6 steken verdeeld minderen waarvan 3 in het oksel gedeelte. Er zijn nu 76 steken. Brei 2 toeren tricot. In de volgende tricot toer na -en voor het oksel gedeelte 2 steken samen breien. Er zijn nu 74 steken. Brei 2 toeren tricot. In de volgende toer 6 steken verdeeld minderen, waarvan 2 in de oksel. Het minderen is nu klaar. Na nog een volgend gaatjes deel een extra ribbel breien (1 toer AR en 1 toer R). Vervolgens in de volgende toer alle steken recht afkanten.

Ik vond de hals toch iets te groot dus ik heb er nog een extra stukje aangebreid.

Certo Print T Shirt top-down breien_10

Extra hals: Neem alle steken op met rondbreinaald 5 en brei 4 toeren in boord steek 1 x 1. Vervolgens 5 toeren recht breien, daarbij in de eerste toer op elke raglan hoogte 2 steken samen breien. In de 6e stoer alle steken losjes afkanten. Het randje rolt dan vanzelf om.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s