Blazer jasje breien

Blazer jasje breien_9 (2)

Dit colbert jasje heb ik voor mijn schoonmoeder gebreid in maat 36. Het rugpand is aan de onderkant 43 cm breed. Ik heb een Merino draad gebruikt in combinatie met een glanzend ladder garen, want zij houd wel een beetje van chique. Voor wat extra warmte heb ik er ook nog een gemêleerd mohair draadje aan toegevoegd, maar dat kan je ook gerust weglaten als het te kostbaar wordt. De donker blauwe kleur van de Merino zal dan meer naar voren komen.

Materialen:

– Suprème Merino van Katia (9 bollen)

– Ladder garen van ICE (5 bollen)

– Kid Silk van Drops (3 bollen)

– Breinaalden en haaknaald no. 7

Proeflapje: ik heb een proeflapje gebreid in een dubbele gerstekorrel korrel steek met pen no 7 en van elke garen 1 draad (3 draden dus). Ik had 13 steken op 10 cm breedte. Dit patroon is geschreven voor een maat 36. Het rugpand is aan de onderkant 43 cm breed en totaal 54 cm hoog. De armsgaten zijn 22 cm hoog, de halsopening is 17 cm breed en de schoudernaden zijn 9 cm breed.

Dubbele gerstekorrel steek: Toer 1: 1 steek recht, 1 steek averecht herhalen. Toer 2: alle steken breien zoals ze zich voor doen. Toer 3: 1 steek averecht, 1 steek recht herhalen. Toer 4: als toer 2. Deze 4 toeren telkens herhalen.

Alle panden worden met 3 draden tegelijk gebreid!

Rugpand: Ik heb 56 steken opgezet met naald 7 + 2 kantsteken (totaal dus 58 steken). Brei in dubbele gerstekorrel steek tot een hoogte van 32 cm. Hier voor de armsgaten aan beide kanten van het werk 1 x 3 en 2 x 1 steek afkanten. Als het armsgat 22 cm hoog is voor de schouders steken afkanten als volgt: kant 6 steken af en brei de pen uit. Keren, kant 6 steken af, brei 5 steken, kant 26 steken af (voor de hals) en brei de pen uit. Keren, kant de laatste 5 steken af. Neem een nieuwe draad (3) en kant ook aan de andere kant de laatste 5 steken af.

 

Voorpand: Voor de voorpand heb ik 4 steken extra opgezet. (56 : 2 = 28 + 2 kantsteken = 30 + 4 extra steken (voor een overslag) = 34 steken in totaal). Brei in dubbele gerstekorrel steek en net als bij het rugpand. Op 32 cm hoogte 1 x 3 en 2 x 1 steek afkanten voor het armsgat (aan 1 kant van het werk!). Bij 48 cm totale hoogte aan de halskant 1 x 6, 1 x 5, 1 x 4 en 2 x 1 steek afkanten. Tevens voor de schouder op dezelfde hoogte als het rugpand (even de toeren tellen!) 1 x 6 en 1 x 5 steken afkanten. Brei het 2e voorpand in spiegelbeeld.

Mouw: Ik heb 29 steken opgezet (dit is inclusief 2 kantsteken). Brei in dubbele gerstekorrel steek. Meerder aan beide zijden elke 3 cm , 10 x 1 steek. Dus bij 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 27 en 30 cm. Bij 32 cm totale hoogte voor de armsgaten 1 x 3 en 2 x 1 steek afkanten aan beide kanten van de mouw. Vervolgens elke heengaande toer aan beide kanten 2 steken samen breien (Voor en na de kantsteek). Als er nog 19 steken over zijn, aan beide kanten nog 2 x 3 steken afkanten en vervolgens de laatste 7 steken afkanten.  Brei nog een mouw.

In elkaar zetten: de zij en schouder naden sluiten. Vervolgens de mouw naden sluiten en de kop van de mouw in de panden spelden en vast zetten. Langs de onderkant, de voorpanden en de kraag een toer vasten haken met een enkele draad Suprème Merino en haaknaald no. 7. Eventueel schoudervullingen aanbrengen.

Ik heb tenslotte toch nog knopen aan het jasje gezet. De lusjes heb ik apart gehaakt in een soort koord steek (te vinden op YouTube) en daarna vastgezet aan de rand van het voorpand.

Blazer jasje breien_9

 

PDF patroon Blazer jasje “Bleu” breien

Lekker je eigen patroon in je mailbox ontvangen en uitprinten? Betaal hieronder direct met PayPal en ontvangen het PDF in je mailbox. Compleet met alle foto’s!

€ 4,00

Heeft u geen PayPal account? En u wilt toch graag het PDF patroon in uw mailbox ontvangen? Stuur dan even een berichtje via de contact pagina, dan krijgt u van mij een betaallink in uw email en kunt u gewoon met IDEAL betalen via uw eigen bank. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s