Noppen shirt “Silk blend” Top-down haken

Noppen shirt haken_10

Ik heb dit leuke shirt gehaakt met haaknaald no 5 en met garen van Rico, Fashion Silk blend DK. Ik heb 6 bollen gebruikt. Bij Filomena in Belgie hebben ze prachtige kleuren 🙂 Maar ook te koop bij Het Wolhuis, Mooi zelf gemaakt en nog een paar enkele kleuren bij Wolplein.

Vind je het garen te kostbaar zoek dan een vervanger geschikt voor haaknaald no 5.

Het shirt heeft uiteindelijk de maat 36 / 38, maar is geheel simpel naar eigen maat aan te passen.

Noppen shirt haken_02

Met hoeveel steken moet je beginnen? Ik heb voor het voorpand en het rugpand een breedte van ongeveer 19 cm aangehouden en voor de schouders ongeveer 14 cm (7 cm voor de voorkant en 7 cm voor de achterkant). Ik wilde namelijk een hals diepte van 7 cm.

Bepaal dus als eerste hoe breed en hoe diep je de hals wilt. Dan weet je met hoeveel cm lossen je moet beginnen. Je haakt dus een sliert lossen en als je deze een heel klein beetje op spanning trekt (niet TE veel) dan meet je langs je meetlint jou begin maat af. Houd er in ieder geval rekening mee dat je voor mijn patroon een oneven aantal steken nodig hebt voor alle panden (voor, achter en mouwen). Daarbij tel je dan nog 4 steken voor de 4 raglans en je heb jou beginnend steken aantal.

PDF patroon Shirt “Silk Blend” top-down haken

Lekker je eigen patroon in je mailbox ontvangen en uitprinten? Betaal hieronder direct met PayPal en ontvangen het PDF in je mailbox. Compleet met alle foto’s!

€ 4,00

Heeft u geen PayPal account? En u wilt toch graag het PDF patroon in uw mailbox ontvangen? Stuur dan even een berichtje via de contact pagina, dan krijgt u van mij een betaallink in uw email en kunt u gewoon met IDEAL betalen via uw eigen bank. 

Aanwijzingen:

 • Elke nop heeft 4 lussen (wil je wat garen besparen dan doe je 3 lussen, dat kan ook prima! Ik denk dat je dat zomaar een hele bol garen zal besparen)
 • Eindig elke toer met een slip stitch op de eerste nop (van deze toer) en een slip stitch in het midden van de raglan (tussen 2 noppen in)
 • Start elke toer met 2 lossen en 3 lussen voor de eerste nop
 • Slip Stitch = Halve vaste

Hoe ik ben begonnen: Ik heb met haaknaald no 5 een lossen sliert gehaakt van 112 lossen. Sluit deze sliert tot een ring met een slip stitch in de eerste losse. Je haakt vanaf hier dus in rondjes. Vervolgens heb ik 2 toeren vasten gehaakt. Begin beide toeren met 1 losse en een vaste in dezelfde steek. Eindig de toeren met een slip stitch in de eerste vaste. Vervolgens heb ik de steken verdeeld in 31 steken voor het rugpand, 1 steek voor de raglan (plaats hier een steken markeerder in de steek), 23 steken voor mouw, 1 steek voor de raglan (plaats hier een steken markeerder in de steek), 31 steken voor het voorpand, 1 steek voor de raglan (plaats hier een steken markeerder in de steek), 23 steken voor mouw 2 en nogmaals 1 steek voor de raglan (plaats hier een steken markeerder in de steek).

De 3e toer gaat als volgt: Haak 2 lossen, 3 x *sla om, haal een lus op (insteken in de eerste vaste)*, sla om en haal door alle lussen op de naald, haak 1 losse. Dit is de eerste nop. Maak in dezelfde vaste nog een nop met dit keer 4 lussen. *Sla nu 1 steek over en haak in de volgende vaste 1 nop*, ** herhalen. Haak tot 1 steek voor de steken markeerder. Sla deze steek over en haak in de volgende vaste 2 noppen (= 2e raglan). *Sla nu 1 steek over en haak in de volgende vaste 1 nop*, ** herhalen. Haak tot 1 steek voor de steken markeerder. Sla deze steek over en haak in de volgende vaste 2 noppen (= 3e raglan). *Sla nu 1 steek over en haak in de volgende vaste 1 nop*, ** herhalen. Haak tot 1 steek voor de steken markeerder. Sla deze steek over en haak in de volgende vaste 2 noppen (= 4e raglan). *Sla nu 1 steek over en haak in de volgende vaste 1 nop*, ** herhalen. Eindig de toer met een slip stitch op de eerste nop (van deze toer) en een slip stitch in het midden van de raglan (tussen 2 noppen in).

Toer 4 en verder: haak noppen, tussen de noppen in, en bij elke raglan 2 noppen tussen de 2 noppen.

Na 9 toeren met noppen ben ik bij het voorpand en rugpand verder gegaan met alleen stokjes haken. 1 stokje tussen alle noppen in en 1 stokje òp elke nop. De mouwen heb ik verder gehaakt met het noppen patroon. Je kan er natuurlijk voor kiezen om met het voor-en rugpand ook verder te haken met de noppen, maar dat is een persoonlijke voorkeur.

Bij een armsgat hoogte van ongeveer 22 cm (meten vanaf de schouder) heb ik de mouwen laten rusten en ben ik alleen verder gegaan met het voor -en rugpand in stokjes patroon. Ik heb bij beide oksels er 3 lossen bij gehaakt. Je haakt dus eerst een pand, dan 3 lossen, vervolgens het andere pand (mouw overslaan) en nogmaals 3 lossen. Sluit deze toer (ook de 2e mouw overslaan) met een halve vaste in de eerste steek. De volgende (2e) toer 3 lossen (deze telt niet als het eerste stokje) en de hele toer verder stokjes haken. Toer sluiten met een halve vaste in de eerste steek.

Als je op deze manier door haakt, dus steeds sluiten met een halve vaste en beginnen met 3 lossen dan krijg je een schuine streep in je werk te zien. Tenminste ik wel 😦

b

Op een gegeven moment besloot ik mijn werk een stuk uit te halen en dit anders te doen. Ik wilde gewoon in het rond haken zonder begin of einde van een toer. Ik ben in de 3e toer als volgt begonnen: 1 vaste in de 1e steek, 1 half stokje in de 2e steek en een stokje in de 3e en alle volgende steken. Vanaf hier heb ik gewoon in elke steek een stokje gehaakt net zolang tot mijn shirt de juiste lengte had. LET OP! Tegelijkertijd heb ik in de 4e, 8e, 12e en 15e toer onder de oksel aan beide kanten telkens 1 steek gemeerderd door 2 stokjes in 1 steek te haken. Ik had toen mijn gewenste breedte van het voor -en rugpand (48 cm). Als jij je panden nog breder of smaller wilt dan meerder je nog even door of je meerdert helemaal niet. Dit is een kwestie van gewoon even opmeten of aanpassen.

Zo nu heb ik geen schuine streep meer in mijn werk.

a

Haak zo verder in het rond met alleen nog maar stokjes tot je de gewenste lengte hebt bereikt.  Eindig met 4 toeren vasten. Daarna draad afknippen en netjes wegwerken.

Noppen shirt haken_05

Mouw vervolgen: Begin met een nieuwe draad en haak vasten. Ik ben begonnen midden onder de oksel in het midden van de 3 lossen die ik erbij heb gehaakt. Vòòr de raglan en, aan het einde van deze 1e toer nà de raglan, heb ik ook een vaste gehaakt. Verder tussen alle noppen in heb ik 2 vasten gehaakt.

DUS: haak een vaste in de middelste losse onder de oksel, haak een vaste in de volgende losse, haak een vaste vòòr de raglan, vervolgens tussen alle noppen 2 vasten haken, 1 vaste nà de raglan en nog 1 vaste in de laatste losse onder de oksel. Sluit de toer niet maar haak gewoon nog 3 toeren verder op elke vaste een vaste. Draad afknippen en netjes wegwerken.

Noppen shirt haken_04

Hals rand: Ik heb langs de hals nog een toer extra vasten gehaakt voor een mooie afwerking.

Noppen shirt haken_03

Hieronder het resultaat van Corinne. Super leuk Corinne!

7 reacties

 1. Hoi,

  Wat een leuk patroon en wat leg je het duidelijk uit! De truc met het rond haken gebruik ik inmiddels ook omdat ik me inderdaad ergerde aan die schuine lijn. Alleen met grannyclusters hoeft het niet want dan zie ik die lijn niet.
  Bedankt voor het superpatroon en ik ga hem zeker maken 😃

  Groetjes,

  Jopie

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s