Top-down Trui “Stripy” breien

Trui Stripy top down breien_5

Al zeg ik het zelf, ik vind hem super goed gelukt 🙂 Hij zit als gegoten, is niet zwaar en ook niet te dik. 

Mijn patroon is voor maat 38, maar het patroon is gemakkelijk aan te passen naar een grotere maat. Ik heb 8 bollen (halve bol over) garen van Lana Grossa gebruikt  STRIPY (lala BERLIN) en 1 bol Paillettes van Lammy Yarns.

STRIPY is er in heel veel gave kleuren, even kijken is beslist de moeite waard! En nu ook afgeprijsd 🙂

De trui is gebreid met rondbrei naalden no 10 en als je recht, averecht en gedraaid recht kunt breien kan je deze trui maken.

Ik heb de paillettes alleen gebuikt in het donkere deel van het STRIPY garen, maar als je geen glitters in de trui wilt dan laat je dat natuurlijk gewoon weg. De trui is van boven naar beneden gebreid met naald no 10 , maar voor de boorden heb je ook naalden 8 en 9 nodig. Ik heb met rondbreinaalden gebreid. De mouwen kunnen ook met sokken pennen gebreid worden of middels de Magic loop methode (dank je wel Marijke :))

Patroon: Het voor -en rugpand heb ik gebreid in een gedraaide tricot steek (= *1 toer gedraaid recht breien , 1 toer recht breien (zolang er heen en weer wordt gebreid voor de hals deze toer averecht breien)*. De mouwen zijn gebreid met een dubbele gerstekorrel steek (= afwisselend 2 toeren *1 recht, 1 averecht* en 2 toeren *1 averecht, 1 recht*).

Ik heb een proeflapje gebreid in gedraaide tricotsteek met naalden 8, 9 en 10. Met pen 10 was het naar mijn zin en ik kwam toen uit op 11 steken op 10 cm breedte. DUS als je mijn patroon wilt volgen kies dan een pendikte uit waarmee ook jij 11 steken op 10 cm hebt!

Trui Stripy top down breien_7

Beginnen: Met rondbreipen no 10, 39 steken opzetten en 1 toer recht breien. Nu met 4 steken markeerders het werk verdelen in 2 steken voor het voorpand, 8 steken voor de eerste mouw, 19 steken voor het rugpand, 8 steken voor de 2e mouw en nog een keer 2 steken voor het voorpand. Vanaf hier brei je nog niet in het rond maar gewoon heen en weer totdat je de gewenste hals diepte bij het voorpand hebt bereikt. De raglan bestaat telkens uit 2 steken tricot steek, de steken markeerders zitten tussen deze 2 steken in. Voor de hals bij het voorpand in elke toer er 1 steek bij opzetten. (ik heb mijn hals 5 cm diep gemaakt). In elke 2e naald ( de naald waarin de steken averecht worden gebreid) aan beide kanten van elke raglan 1 meerdering maken. Deze meerderingen worden in de volgende naald in patroon mee gebreid.

Meerderingen: Neem een lus op tussen 2 steken in en brei deze lus gedraaid recht.

2e Toer: Nadat de steken markeerders geplaatst zijn als volgt terug breien; 1 steek averecht (voor het voorpand), 1 meerdering, 2 steken averecht (voor de raglan, je steken markeerder zit tussen deze 2 steken in), 1 meerdering, 6 steken *1 recht, 1 averecht* (voor de eerste mouw), 1 meerdering, 2 steken averecht (voor de raglan, je steken markeerder zit tussen deze 2 steken in), 1 meerdering, 17 steken averecht (voor het rugpand), 1 meerdering, 2 steken averecht (voor de raglan, je steken markeerder zit tussen deze 2 steken in), 1 meerdering,  6 steken *1 recht, 1 averecht* (voor de tweede mouw), 1 meerdering,  2 steken averecht (voor de raglan, je steken markeerder zit tussen deze 2 steken in), 1 meerdering, 1 steek averecht (voor het voorpand). Zet er nu 1 steek bij op (voor de hals) voordat je het werk keert en terug breid.

3e Toer: Nu verder breien volgens de patroon omschrijving. Dus het werk keren en terug breien; 3 steken gedraaid recht (voorpand), 2 steken recht (raglan), 8 steken breien zoals ze zich voordoen (dubbele gerstekorrel), 19 steken gedraaid recht breien, 2 steken recht breien (raglan), 8 steken breien zoals ze zich voordoen (dubbele gerstekorrel), 2 steken recht breien (raglan), 2 steken gedraaid recht breien en er 1 steek bij opzetten.

4e Toer: Het werk keren en terug breien. Voorpand steken, raglan steken en rugpand steken averecht breien. Voor -en na de raglan telkens 1 meerdering maken. De steken van de mouw in dubbele gerstekorrel patroon breien (recht boven averecht en averecht boven recht). Aan het einde van de toer (hals) er 1 steek bij opzetten.

5e Toer: Het werk keren en terug breien. Voorpand steken en rugpand steken gedraaid recht breien. De raglan steken gewoon recht breien en de steken van de mouwen breien zoals ze zich voordoen (dubbele gerstekorrelsteek).

Toer 4 en 5 telkens herhalen tot de gewenste hals diepte is bereikt. Bij mij had ik toen voor het voorpand aan de ene kant 10 steken en aan de andere kant 9 steken. Totaal dus 19 steken. Het rugpand had toen 27 steken. Dus voor het voorpand heb ik er (27 – 19 = 8) 8 steken bij opgezet. Beoordeel zelf hoe diep je jou hals wilt en hoeveel steken je op dat moment hebt voor het voorpand. Het verschil in steken aantal moet je er dan voor het voorpand bij opzetten. Vanaf hier wordt er in het rond gebreid, dus niet meer keren, niet meer heen en weer breien! Bij het in het rond breien wordt er dus ook niet meer averecht gebreid!!!! Alleen nog maar recht en gedraaid recht voor het voor -en rugpand en dubbele gerstekorrel voor de mouwen. De meerderingen naast de raglan gewoon voortzetten tot de gewenste armsgat hoogte.

Trui Stripy top down breien_2

Armsgat hoogte: De armsgat hoogte meet je vanaf de schouder. Bij mij was dat 24 cm. Ik had toen 55 steken bij het voorpand en bij het rugpand en 44 steken bij beide mouwen. Vanaf hier alleen het voor -en rugpand in het rond verder breien. De steken van de mouwen worden op een rust draad gezet (een willekeurige dikke draad). Bepaal nu eerst of de panden en de mouwen voor jou breed genoeg zijn. Wil je de panden liever iets breder? Zet dan in de eerste toer tussen het voor en rug pand (oksel hoogte) er een aantal steken bij op de naald. Onder beide oksels natuurlijk!. Stel je wilt er liever 2 cm extra bij, meet dan even op je werk hoeveel steken dat zijn. Als 2 cm bijvoorbeeld 4 steken zijn dan zet je onder beide oksels er dus 2 steken bij. Dit moet je dan straks als je de mouwen af gaat breien ook bij de mouwen doen (die 2 steken extra). Dus; je breit de steken van het voorpand (of rugpand afhankelijk van waar je begonnen bent), je zet er 2 steken bij op de naald, vervolgens brei je de steken van het rugpand (of het voorpand) en zet je er weer 2 steken bij op de naald en vervolgt weer met het voorpand. Nu lekker verder breien in het rond.

TIP! Plaats een steken markeerder waar je toer begint en neem die af en toe mee met je werk. Je breit namelijk in het rond 1 toer alle steken recht en 1 toer alle steken gedraaid recht. Zo weet je altijd waar je van steek moet veranderen. 🙂

Voor -en rugpand: Je breit dus verder in het rond. Van elke raglan gaat er 1 steek links en rechts mee naar het voor pand en naar het rugpand. Voor elke mouw blijft er dus ook links en recht 1 raglan steek gereserveerd. Bepaal nu hoe lang je de trui wilt hebben. Meet telkens de totale hoogte vanaf de schouder. Vergeet niet dat er nog een boord aan de trui komt van ongeveer 3 cm hoogte! Als je jou gewenste hoogte hebt bereikt brei je 2 toeren boordsteek met naald 9 en 4 toeren met naald 8. Daarna in de 5e toer alle steken losjes afkanten. Mijn trui is in totaal 64 cm lang.

Trui Stripy top down breien_3

De kraag: Neem met rondbrei pen 9, 74 steken op langs de hals en brei 2 toeren in boordsteek. Vervolgens nog 4 toeren met naald 8 en in de 5e toer alle steken zeer losjes afkanten.

Boordsteek: 1 steek gedraaid recht, 1 steek averecht

Trui Stripy top down breien_4

Mouwen: Neem de 44 steken van de mouw weer op een rondbreipen no 10 en brei de mouw verder in dubbele gerstekorrel steek. Je kan af en toe de trui even aanpassen en kijken of de mouw al lang genoeg is. Als je bijna bij de juiste lengte bent ga je de boord eraan breien. Met pen no 9 in de eerste toer boordsteek elke 3e en 4e steek samen breien. Vervolgens nog een toer met pen 9 breien, daarna nog 9 toeren met naald 8 en in de 10e toer alle steken losjes afkanten. Brei de andere mouw hetzelfde.

Als het goed is is je trui nu klaar :). Nog even alle draadjes wegwerken en je kunt hem aan! 🙂 Als je geen glitter draadje hebt toegevoegd in de donkere delen van de draad ben je heel snel klaar :). Dat is het voordeel van het top down breien.

PDF breipatroon Top down trui STRIPY

Lekker je eigen patroon in je mailbox ontvangen en uitprinten? Betaal hieronder direct met PayPal en ontvangen het PDF in je mailbox. Compleet met alle foto’s!

€ 4,00

Heeft u geen PayPal account? En u wilt toch graag het PDF patroon in uw mailbox ontvangen? Stuur dan even een berichtje via de contact pagina, dan krijgt u van mij een betaallink in uw email en kunt u gewoon met IDEAL betalen via uw eigen bank. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s