Blouse shirt breien van sjaaltjes garen

Blouse shirt breien van sjaaltjes garen

Ik heb dit shirt in het rond gebreid van boven naar beneden met een raglan. Omdat ik sjaaltjes garen heb gebruikt is het super licht en luchtig. Het heeft dan ook niks van een truitje weg. Ik noem het een blouse shirt en door het iets glanzende garen best wel chique :). Ik heb het natuurlijk in mijn maat (38) gebreid, maar wil je hem groter of kleiner, dan begin je gewoon met meer of minder steken. Wil je weten hoe ik het heb gemaakt? Lees dan verder op mijn blog.

Lion Brand Ribbon Yarn, breipen no 9 , 13 steken = 10 cm breedte.

Lion Brand garen is lastig te koop in Nederland. Via Ebay is het wel mogelijk, maar daar zitten behoorlijke verzendkosten aan vast. Ik zoek meestal naar een aanbieding, dan zijn de verzendkosten een beetje opgevangen. Op dit moment zag ik een leuke aanbieding in zwart / wit garen. Een ander soort bandjes garen is natuurlijk ook leuk om te gebruiken voor dit patroon. Bijvoorbeeld het bandjes garen van De wolwinkel. Persoonlijk zou ik er alleen geen katoen bandjes garen voor gebruiken, maar echt een sjaaltjes achtige draad.

Brei altijd eerst een proeflapje met het garen dat je gaat gebruiken. Ook als je Lion Brand Ribbon Yarn gaat gebruiken en beoordeel welke dikte breipen jij nodig hebt om 13 steken op 10 cm breedte te breien. (Iedereen breit anders!)

Je hebt nodig: rondbreinaald 8 en 9 in 40 cm en 80 cm en 6 bollen Lion Brand Ribbon Yarn

Ik heb 66 steken opgezet met rondbreipen no 8

Plaats een steken markeerder voor de 1e steek zodat je altijd weet waar het begin van een nieuwe toer is. AR = Averecht R = Recht GedrR = Gedraaid recht M = Markeerder

T1: brei 1 R, 1 AR

T2: Brei alle steken AR

T3: Brei alle steken recht

T4: Brei alle steken AR

T5: Brei alle steken recht

Nu steken markeerders plaatsen zonder te breien voor de mouwen en panden. Plaats een markeerder voor de eerste steek, na de 10e steek (is eerste mouw, 10 steken), na de volgende 23 steken (is voorpand, 23 steken), na de volgende 10 steken (is de 2e mouw, 10 steken). Er zijn nu nog 23 steken over tot de eerste markeerder (is het rugpand, 23 steken) Vanaf hier verder breien met rondbreipen no 9.

Hoe de panden en mouwen te verdelen? Ik houd voor het voor -en rugpand altijd iets van 18 of 19 cm breedte aan en voor de mouwdelen bovenop de schouder iets van 8 cm. Met je proeflapje kun je uitrekenen / tellen hoeveel steken dat bij jou zijn.

T6: 1 ST AR, een lus ophalen tussen deze AR steek en de volgende steek, deze lus GdrR breien (dit is voor de raglan), ga door recht breien tot 1 steek voor de 1e markeerder, een lus ophalen tussen deze steek en de volgende steek, deze lus GdrR breien, 2 steken AR breien (dit is de raglan en deze 2 steken worden gedurende de gehele raglan in ribbelsteek gebreid), een lus ophalen tussen deze steek en de volgende steek, deze lus GdrR breien, ga door recht breien, enz. Op deze manier brei je deze toer bij alle markeerders de raglan. Eindig deze toer met de lus GedrR breien en 1 steek AR. Je bent nu weer bij het begin. (Het begin van elke toer is dus het midden van de 2 AR raglan steken)

T7: Alle steken R breien.

T6 en T7 blijven herhalen tot de hele raglan af is. Voor de variatie doe ik er af en toe een Fantasie toer tussen door (lees hieronder).

Bij 8 cm totale hoogte i.p.v. T7 een Fantasie toer breien = Alle steken AR breien behalve de 2 raglan steken, deze altijd in ribbel steek breien. Hierna T6, T7, T6 en weer een Fanatsie toer breien. Vervolgens weer T6, T7 en T6 breien en nu een fantasie toer 2 breien.

Fantasie toer 2: *2 steken recht samenbreien, 1 omslag*, ** herhalen. LET OP! De 2 raglan steken gewoon in ribbel steek blijven breien en dus ook niet samenbreien in deze toer. Het samen breien en de omslagen worden tussen de raglan delen in gebreid. In de volgende toer de omslagen recht breien.

Na deze fantasie toer 2 telkens weer T6 en T7 herhalen.

Als de totale hoogte ongeveer 22 cm hoog is (dit is dan ook de hoogte van het armgat) de steken voor de mouwen afzonderlijk op een dikke hulpdraad zetten tijdens de eerstvolgende toer. Tevens in deze toer bij de oksel 5 steken extra opzetten. Vanaf hier in het rond het voor -en rugpand breien. (alle steken constant recht breien) Ergens op buikhoogte 1 toer AR breien, 2 toeren Recht, weer 1 toer AR, 2 toeren Recht, 1 toer : *2 steken samen breien, 1 omslag*, 2 toeren Recht (ook de omslagen), 1 Toer AR. Nu weer verder breien in alleen rechte steken. Bij een totale hoogte van 58 cm (met naald dikte 8) 2 ribbels breien en aansluitend alle steken afkanten in *1 Recht, 1 AR*.

BCFB2D3B-D0D0-4B8A-95F1-43707BB5839A

Het voor -en rugpand zijn nu klaar. Zet nu de steken van 1 mouw op een rondbreipen no 8 en brei nog 14 toeren recht (of de gewenste mouwlengte). Neem in de eerste toer de 5 extra steken op bij de oksel. In de 2e toer brei je de eerste en de laatste steek van deze extra steken samen met de streek ernaast (er worden dus 2 steken geminderd). Na de 14 toeren Recht vervolgens 2 ribbels breien en aansluitend alle steken afkanten in *1 Recht, 1 AR*. Brei de andere mouw hetzelfde.

669E344E-6213-44B9-9A88-FF0C76325824

A9E75B97-FFBF-4586-9F81-0637C494EC0A

Ik heb in totaal 6 bollen Lion Brand Ribbon Yarn gebruikt voor dit blouse shirt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s