Schipperstrui in maatje 86/92

 

Schipperstrui_10 crop

Zo stoer deze schipperstrui 🙂 En de kleur Kaki maakt hem nog stoerder vind ik. Het Super charming garen van Yarn & Colors breid heerlijk en is er in vele keuren. Dit is een maatje 86/92, maar met een beetje creativiteit maak je hem zo na in je eigen maat.

Benodigdheden: 

  • 5 bollen Super Charming van Yarn & Colors te koop bij De Haakfabriek webshop 
  • Rondbreipen 5 en 5,5 40 cm
  • Breipennen 5 en 5,5
  • 1 knoop, een dikke borduurnaald en een schaar

Proeflapje: Ik heb een proeflapje gebreid in tricotsteek met naald 5,5 en had 16 steken op 10 cm breedte. Indien u een ander garen gaat gebruiken maak dan eerst een proeflapje en ontdek met welke naalddikte u moet breien om ook 16 steken op 10 cm te hebben. Alleen dan kunt u mijn patroon feilloos aanhouden.

Maat: Ik heb een maat 86 / 92 (18 maanden) gebreid.

Rugpand: 46 steken opzetten met naald 5 en 6 toeren in boordsteek 2 x 2 breien. Daarna verder breien met naald 5,5 in tricotsteek. Bij 21 cm totale hoogte voor het armsgat aan beide kanten 1 x 2 en 2 x 1 steek afkanten. Bij 35 cm totale hoogte (bij mij waren dat totaal 62 toeren tricotsteek) voor de schouders 2 x 5 steken afkanten en vervolgens de overige steken in het midden afkanten. De totale lengte van het rugpand was bij mij 37 cm.

Voorpand: Net als het rugpand breien, maar tevens bij een totale hoogte van 25 cm de middelste 10 steken afkanten en beide delen apart verder breien. Aan de hals kant in de 2e, 6e, 10e en 14e toer 1 steek minderen door 2 steken samen te breien op 1 steek vanaf de kant. Ik heb dit in een heengaande toer gedaan. Aan de kant van de rechter schouder heb ik dit gedaan NIET door de 2 steken samen te breien, maar door de tweede steek af te halen zonder te breien, dan 1 steek breien en de afgehaalde steek hier over heen te halen. Aan de kant van de linker schouder heb ik wel gewoon 2 steken samen gebreid. Let op dat je de schouders net als bij het rugpand na totaal 62 toeren afkant. Even toeren tellen dus! 

Zet nu de schouders aan elkaar en maak de zijnaden dicht. 

Met rondbreipen no. 5 steken opnemen langs de rechter hals, het rugpand en de linker hals. Brei niet in het rond maar gewoon heen en weer met de rondbreipen en meer of minder in de eerste naald tot 56 steken. Brei boordsteek 2 x 2 en begin met 2 steken averecht. Bij 6 cm totale hoogte wisselen naar naald no 5,5. Bij 8 cm totale hoogte alle steken zeer losjes afkanten. Ik heb dit met haaknaald no 7 gedaan, maar je kan dat ook met een breinaald no 7 doen.  Zet 1 kant van de kraag vast aan het voorpand en maak aan de andere een lusje van lossen voor de knoop. Doe dit met een dunne haaknaald zodat het een stevig lusje word. Ik heb naald  3,5 gebruikt.

 

Mouwen: 30 steken opzetten met naald 5 en 6 toeren in boordsteek 2 x 2 breien. Verder breien met naald 5,5 in tricotsteek. Bij een totale hoogte van 4, 7, 11, 14, 18 en 22 cm aan beide kanten van de mouw 1 steek meerderen. Vervolgens bij een totale hoogte van 23 cm aan beide kanten van de mouw 1 x 2 en 2 x 1 steek afkanten. Vervolgens aan beide kanten 1 x 10 steken afkanten en daarna de overige 14 steken afkanten. Brei nog een mouw. 

Afwerking: De zijnaden van de mouwen sluiten en daarna de mouwen in de mouw openingen vastzetten. Ik doe dit altijd met een matrassteek vanaf de goede kant van het werk. Alle losse draadjes wegwerken en de knoop aanzetten op het voorpand. 

De kraag is niet echt een schipperskraag geworden omdat ik deze te krap vond met het aantrekken. Vandaar dat ik slecht 1 kant hebt vastgezet en de andere kant met een knoop. Bij het aantrekken kan dan de knoop even los voor wat meer ruimte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s