Vest met lurex in warm paars

Dit vest zit heerlijk warm en is wat minder los gebreid dan mijn voorgaande modellen. Een aparte kleur dit warme paars. Helaas niet goed in beeld te brengen deze dagen met weinig zonneschijn, dus foto’s die op verschillende momenten van de dag zijn genomen met verschillende weersomstandigheden. Maar de kleur is in het echt rode kool paars. Op speciaal verzoek voor mijn andere buurvouw gebreid want zij is gek op paars. Er zit een glimdraad in wat het vest een feestelijke uitstraling geeft EN een Silk hair draad (mohair met zijde) voor een wollig effect. Kortom een luxe vest dus! 🙂

Gebruikte materialen:

  • Drops Alaska (8 bollen)
  • Lammy Yarns Lurex (4 bollen)
  • Drops Kid Silk (5 bollen)

Proeflapje: Breipennen no. 9 in gedraaide Tricotsteek 11 steken op 10 cm breedte

Maat: Oversized 38 tot en met 42. Mijn rugpand is 57 cm breed en 65 cm lang

Gedraaide Tricotsteek: Alle heengaande naalden gedraaid recht breien (achter insteken). Alle teruggaande naalden Averecht breien.

Rugpand: 65 steken opzetten met breipennen no. 7 en 4 toeren boordsteek 1 x 1 breien. Verder breien met breipennen no. 9 in gedraaide Tricotsteek. Bij 64 cm totale hoogte voor de schouders aan beide kanten van het werk 1 x 11 steken afkanten en 1 x 10 steken afkanten. Daarna aansluitend de overige 23 steken afkanten.

Voorpand: 35 steken opzetten met breipennen no. 7 en 4 toeren boordsteek 1 x 1 breien. LET OP! De eerste 5 steken gedurende hele hele voorpand constant recht breien, dus in de heen -EN terug gaande naalden. Dit is de boordrand die langs de voorpanden loopt. Na de boord verder breien met naald no. 9 in gedraaide Tricotsteek. Bij 40 cm totale hoogte na de 5 steken recht de eerste 2 steken (van de gedraaide Tricotsteek) samen gedraaid recht breien. Dit is de eerste mindering voor de hals. Hierna nog 4 x op deze manier minderen elke 5 cm. Bij 64 cm totale hoogte (bij mij waren dat 83 toeren) voor de schouder aan de schouderkant 1 x 11 en 1 x 10 steken afkanten en vervolgens nog 4 steken afkanten. Alleen de 5 rechte steken staan nu nog op de pen. Deze 5 steken nog 5,5 cm door breien in ribbelsteek (recht). Daarna deze 5 steken afkanten. Dit is het stukje boord welke straks doorloopt langs de hals van het rugpand. Het 2e voorpand in spiegelbeeld breien.

vest met lurex breien_01

Mouwen: 28 steken opzetten met breipennen no. 7 en 6 toeren in boordsteek 1 x 1 breien. Verder breien met breipennen no. 9 in gedraaide Tricotsteek en in de eerste naald elke 3e steek dubbel breien, te beginnen bij de 2e steek. Er zijn nu 37 steken op de pen. Aan beide kanten van het werk 9 x meerderen telkens bij een totale hoogte van 6, 10, 14, 18, 22, 26, 30, 34 en 38 cm. Bij een totale hoogte van 42 cm alle steken afkanten. LET OP! De benodigde lengte van de mouw kan bij iedereen anders zijn. Ik zet altijd eerst het rugpand en het voorpand aan elkaar vast. Dus schouders sluiten en de zijnaden sluiten. De draad nog niet afhechten! Laat 25 cm open voor de armsgaten. Nu pas je het vest even aan en meet met gestrekte arm de lengte die je nodig hebt voor de mouw. Het handigste is om iemand anders dat even bij je te laten opmeten indien dat mogelijk is. Brei vervolgens nog een 2e mouw.

Verder in elkaar zetten: Het midden van de mouw vastzetten aan het midden van de schouder. Daarna met spelden de oksel van de mouw vastzetten aan de zij naad van de panden. De rest van de mouw netjes verdelen en vast zetten met spelden. Nu past met naald en draad de mouw in de mouwopening vastzetten. Ik begin altijd bij de schouderkop en werk dan aan de voorkant naar de oksel toe en vervolgens weer vanaf de schouderkop aan de achterkant naar de oksel toe. Daarna kan je met de draad van de zij naad verder de mouw naad dicht maken. Het mooiste is om de mouw niet met een stiksteek in de mouwopening vast te zetten maar met een matrassteek. Google even naar de matrassteek voor een You Tube filmpje.

Extra: Ik heb twee knopen aan het begin van de hals schuining gezet en een soort Infinity lus gehaakt. Het vest kan los/open gedragen worden, maar met deze lus en knopen ook eventueel iets vastgezet worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s