Baby vestje breien (vernieuwd patroon)

babyvest-breien-19 Ha, weer een héél eigen patroon gefabriceerd en al zeg ik het zelf: Héél goed gelukt! Helaas was op de een of andere manier een deel van dit patroon verdwenen (dat heb je wel eens met computers Hmm……., maar ik ben er even voor gaan zitten en heb het herschreven 🙂 Ik ben sinds 4 mei 2020 oma, en van overgroot oma had ik nog garen liggen wat super geschikt was om dit jasje van te breien. En zeg nou zelf, hoe leuk is het om van overgroot oma’s wolletjes een jasje te breien voor mijn kleinkind. Ik weet heel zeker dat overgroot oma dat heel graag zelf had willen doen, maar ik heb het nu voor haar gedaan en vind het super leuk om mijn kleinkind in “haar” jasje te zien. Zo is ze er toch nog een beetje bij betrokken. Ik heb met pen no. 4 een proeflapje gebreid en had 22 steken op 10 cm breedte. Dit jasje is een maat 86 / 92. Met een beetje rekenwerk kom je een heel eind 🙂 Rugpand en voorpanden: Het rugpand en de 2 voorpanden worden in één stuk aan elkaar gebreid tot aan de oksel /armgaten. Vanaf daar wordt het rugpand verder gebreid en vervolgens de voorpanden elk apart. 110 steken opzetten met pen no. 4  en in rechte ribbelsteek breien. Bij 17 cm totale hoogte voor de armsgaten afkanten als volgt: Brei 24 steken, kant 9 steken af, brei 44 steken, kant 9 steken af, brei 24 steken. Zet nu de steken van de voorpanden op hulpnaalden en brei verder met alleen het rugpand. (Afkanten: Bij het afkanten, voor hals en schouders, heb ik telkens de laatste steek op de pen niet gebreid. Bij het beginnen van de naald deze steek gewoon overnemen op de andere pen, evenals de 2e steek. Dan de eerste over de tweede halen en er is 1 steek afgekant, enz.) Bij 29 cm totale hoogte voor de hals en schouders als volgt afkanten: kant 6 steken af (schouder), brei 7 steken, kant 18 steken af (hals), brei de toer uit. Teruggaande naald: Kant 6 steken af (schouder), brei 7 steken. Keren: Kant 2 steken af, brei 5 steken. Keren: kant de laatste 5 steken op de pen af. Nu de andere schouder afmaken. Breien vanaf de schouder: brei 7 steken. Keren: kant 2 steken af, brei 5 steken. Keren: kant de laatste 5 steken af. Het rugpand is klaar. De totale lengte van het rugpand was bij mij 30 cm. Voorpanden afmaken: Neem de steken van een voorpand weer op de pen en brei vanaf de schouderkant richting het midden. Bij een totale hoogte van 25,5 cm voor de hals beginnen met afkanten: 1 x 5, 2 x 2 en 4 x 1 steek. Tevens voor de schouder net zoals bij het achterpand bij een hoogte van 29 cm 1 x 6 en 1 x 5 steken afkanten. Brei het andere voorpand in spiegelbeeld. Als beide voorpanden af zijn, de schoudernaden sluiten. (Hoe zorg je er nu voor dat je voorpanden exact net zo lang worden als je rugpand? Wat ik altijd doe: het rugpand is af, dus daar kan ik heel goed op meten en tellen. Als ik bij het voorpand bij de hals weet dat ik 7 x moet afkanten, dan weet ik ook dat dat 14 toeren zijn. Ik kan nu bij het rugpand even opmeten hoeveel cm die 14 toeren zijn. Stel dat is 4 cm, dan weet ik dat ik bij het voorpand dus bij 4 cm lager dan de totale lengte moet beginnen met het afkanten voor de hals. Simpel toch? Wil je het nog exacter doen dan tel je bij het rugpand het totaal aantal toeren en trekt daar dan de 14 toeren voor het afkanten vanaf, Dan weet je exact, na hoeveel toeren in het voorpand, je moet beginnen met afkanten. Kan niet fout gaan!) Mouwen: 36 steken opzetten met pen no. 3,5 en 2 cm in boordsteek 1 x 1 breien. Verder breien met pen no. 4 in rechte ribbelsteek en elke 2 cm aan beide kanten van de mouw 1 steek meerderen. Bij een totale hoogte van 19,5 cm aan beide kanten van de mouw 5 x 3 en 3 x 2 steken afkanten (kop van de mouw). Daarna de laatste 10 steken in één keer afkanten. Brei nog een mouw. De mouwen in de armsgaten spelden (met de goede kanten tegen elkaar aan) en met een stiksteek vast zetten. Ik vouw altijd eerst de mouw dubbel zodat ik weet waar het midden zit en dan speld ik dat midden tegen de naad van de schouder aan. Dan de oksel op de juiste plek vast spelden en de rest mooi verdelen. Daarna de zij naad van de mouw dichtmaken. Capuchon: Ik heb 88 steken opgezet met pen 4 (alleen voor het opzetten!) en heb toen 4 toeren in boordsteek (1 recht, 1 averecht) gebreid met pen 3,5. Toen verder in ribbelsteek met pen 4 en in de eerste naald heb ik 4 steken gemeerderd. Ik heb de 18e, 35e, 53e en 70e steek dubbel gebreid. In totaal had ik toen 92 steken. Bij 16 cm totale hoogte heb ik het werk in tweeën gedeeld en elk deel apart verder gebreid. Hierbij heb ik aan beide zijden van het werk 2 x 1 steek en 4 x 2 steken afgekant, elke keer aan het begin van de naald. Net als bij het afkanten bij de hals en schouder heb ik ook hier telkens de laatste steek op de pen niet gebreid. Bij het beginnen van de naald ook deze steek weer gewoon overnemen op de andere pen, evenals de 2e steek. Dan de eerste over de tweede halen en er is 1 steek afgekant, enz. Na de laatste keer afkanten meet mijn werk een totale hoogte van 19 cm en kant ik de volgende pen alle steken af. Het andere deel op dezelfde manier de afkantingen maken. Vouw de capuchon dubbel met de goede kant naar binnen en maak de achterkant netjes aan elkaar met een stiksteek. Dan de capuchon op de hals van het vestje spelden (met de goede kanten op elkaar) en ook dit met een stiksteek vastzetten. Langs 1 voorpand wil ik een boordje breien met knoopsgaten. Ik brei dit boordje ook in ribbelsteek. Ik heb eerst gemeten van onderen af tot aan de capuchon hoe lang dit moet worden. Het is 26 cm en ik brei 21 steken op 10 cm dus ik heb 54 of 55 steken nodig om te voorkomen dat het boordje gaat trekken of lubberen. Ik heb steken opgenomen met pen 3,5 en had toen 53 steken op mijn pen. In de eerste naald (met pen 4 verder gaan) heb ik toen 2 steken gemeerderd. Ik heb de 2e en de 2 na laatste steek dubbel gebreid. Na 3 ribbels heb ik de knoopsgaten gemaakt door telkens 2 steken af te kanten. De bovenste en de onderste komen dicht bij de kant en de andere 3 verdeel ik over het overgebleven deel. Het is handig om van tevoren even de knopen op het werk te leggen en misschien even met een steken markeerder aan te geven waar je de knopen straks wilt hebben. Ik heb dus 5 knopen gebruikt. Ik heb na 3 ribbels dus voor elke knoop 2 steken afgekant en in de volgende pen weer op die plek 2 steken opgezet. Nog 3 ribbels breien en dan alle steken afkanten. Als de knoopsgaten een beetje lubberen (er zitten altijd wat lossere steken op die plek) dan kan je met een haaknaald en wat slipstiches rondom het knoopsgat dit wat verstevigen. Op de middelste foto hieronder kan je goed het verschil zien tussen het gewone knoopsgat (onderste) en het verstevigde knoopsgat (één na onderste) Nu nog de knopen op de juiste plek vastzetten en een pomponnetje op de muts en het vestje/jasje is klaar. Ik had nog best wat garen over van mijn 3e bol dus daar heb ik nog een das/sjaal van gemaakt. Leuk! bijpassend bij het jasje! PDF patroon “Baby vestje breien” 
Wilt u graag het PDF patroon in uw mailbox ontvangen? Stuur dan even een berichtje via de contact pagina, dan krijgt u van mij een betaallink voor 4 euro in uw email en kunt u gewoon met IDEAL betalen via uw eigen bank. U ontvangt het PDF patroon met alle foto’s daarna in uw mailbox. U kunt het dan heerlijk uitprinten of opslaan op uw eigen computer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s