Oversized vest “Okre” breien

Dit vest is echt supergaaf geworden!! Deze zou je best met de kerst aan kunnen 🙂 Er zit een glimmertje in en hier en daar wat paillettes, zoooo leuk. Ik heb hem echt helemaal gebreid in de style van Kiro by Kim met luxe garens zoals een ladder garen, een paillette garen, en glim draadje en maar liefst 5 mohair draden, WOW. Welke naam ik dit vest moet geven weet ik eigenlijk niet. Het is een luxe Bernadette vest, een chunky vest, een grof breisel of wat met ook wel eens zegt, een Loose Fit Cardigan. Maakt niet uit, ik vind het mooi en er volgen er meer! 

Gebruikte garens:

 • Ladder van Ice Yarns (5 bollen) Hier te koop
 • Diablo multi van Hobbii (8 bollen) Hier te koop
 • Party deluxe (pailletten) van Hobbii (3 konen) Hier te koop
 • Glitter van Katia (1 klos) Hier te koop

Proeflapje / stekenverhouding: breipennen no 10, 4 draden (van elk 1) in tricotsteek 10 cm breedte is 10 steken.

Als je een stuk gebreid hebt zal je zien dat zowel de goede kant als de verkeerde kant leuk is. Je kan nu dus nog kiezen welke kant je als goed kant wilt. Ik heb de rechter versie als de goede kant gekozen.

Patroon: (ONE SIZE)

 • toer 1: Alle steken recht breien
 • toer 2: Alle steken averecht breien (1e en laatste steek recht breien = kantsteek)
 • toer 3: 1 kantsteek, *1 steek recht, 1 steek averecht*, ** herhalen en eindigen met 1 kantsteek
 • toer 4: 1 kantsteek, alle steken breien zoals ze zicht voordoen (recht boven recht en averecht boven averecht) en eindigen met 1 kantsteek
 • toer 5: Alle steken recht breien
 • toer 6: Alle steken averecht breien (1e en laatste steek recht breien = kantsteek)
 • toer 7: 1 kantsteek, *1 steek averecht, 1 steek recht*, ** herhalen en eindigen met 1 kantsteek
 • toer 8: Als toer 4

Kantsteek: Brei in alle delen/panden de eerste en de laatste steek recht

Rugpand: 60 steken opzetten met pen 8 en 2 toeren in boordsteek 1 x 1 breien. Verder breien met pen 10 in het patroon. Deze 8 toeren telkens herhalen. Bij 62 cm totale hoogte voor de schouders aan beide kanten 2 x 10 steken afkanten. Daarna de overige 20 steken afkanten.

Dubbele gerstekorrelsteek: 

 • toer 1: (kantsteken recht breien) *1 steek recht, 1 steek averecht*, ** herhalen
 • toer 2: (kantsteken recht breien) de steken breien zoals ze zich voordoen
 • toer 3: (kantsteken recht breien) *1 steek averecht, 1 steek recht*, ** herhalen
 • toer 4: (kantsteken recht breien) de steken breien zoals ze zich voordoen
 • Deze 4 toeren telkens herhalen

Voorpand: 35 steken opzetten met pen 8 en 2 toeren in boordsteek 1 x 1 breien. LET OP! De eerste 5 steken recht breien en deze gedurende het hele voorpand recht blijven breien. Dit is de boord/sluiting. Bij 40 cm totale hoogte voor de hals schuining de eerste 2 steken na de boord/sluiting (dit zijn de 5 steken recht), samen breien. Afhankelijk van hoe deze steken zich voordoen brei je deze twee samen averecht OF gedraaid recht. Nu nog 4 x minderen op deze manier, telkens na 6 toeren. In totaal worden er dus 5 steken geminderd voor de hals schuining. (zie de blauwe markeerders op de foto) Tegelijk bij 62 cm totale hoogte, net als bij het rugpand, voor de schouders 2 x 10 steken afkanten. In een volgende toer nog eens 5 steken afkanten. Alleen de 5 steken recht zitten nu nog op de naald. Deze nog 5 cm door breien en daarna ook afkanten.

Het 2e voorpand in spiegelbeeld breien: Dus niet de eerste 5 steken recht breien voor de boord, maar de laatste 5 steken recht breien voor de boord.

Mouwen: 28 steken opzetten met pen 8 en 4 toeren in boordsteek 1 x 1 breien. Verder breien met pen 10 in dubbele gerstekorrel steek. In deze eerste naald elke 2e steek dubbel breien, de kantsteken tellen hierbij niet mee! Brei tijdens dit meerderen in gerstekorrel patroon (1 recht, 1 averecht). Er zijn nu 41 steken op de pen. De 2e naald alle steken breien zoals ze zich voordoen, dus recht boven recht en averecht boven averecht. De mouwen worden in een dubbele gerstekorrel steek gebreid dus na tekens 2 naalden verspringen met recht en averecht. In de mouwen wordt aan beide kanten 4 x 1 steek gemeerderd, te beginnen in de 5e naald na de boord. Vanaf daar elke 6 cm aan beide kanten 1 steek meerderen, dus nog 3 keer. Er zijn nu 49 steken op de pen. Bij 42 cm total hoogte alle steken losjes afkanten.

Afwerken en in elkaar zetten: 

Allereerst de schoudernaden sluiten. Dus de 2 x 10 steken van de schouders netjes tegenover elkaar aan elkaar vastzetten. Dan ook nog de 5 steken, welke bij de voorpanden extra zijn afgekant, aansluitend aan de schouders aan het achterpand vastzetten. De 5 steken van de recht gebreide boord zitten nu nog los. Dit stukje boord van de beide voorpanden aan elkaar vastzetten en daarna aan het rugpand bevestigen. Nu de zijnaden van de panden sluiten tot ongeveer de helft van de panden. De draad nog niet afhechten! Vervolgens eerst de mouwen aan de panden bevestigen. Let op dat ze aan beide kanten gelijk zitten! Desnoods eerst even vastspelden. Daarna met de draad van de zijkanten deze verder dichtmaken en tevens de mouw naden dichtmaken. Als laatste alle draadjes afwerken en wegwerken.

Ja u ziet het goed op de foto hierboven, een eigen merklabel. Ik ben van plan om nog veel meer van deze vesten te gaan maken en als ik er teveel van heb gemaakt wil ik ze ook op dit blog te koop gaan aanbieden voor wie zelf niet kan of niet wil breien, maar natuurlijk ook zo een mooi vest zou willen hebben. In de luxere modezaken betaal je op dit moment rond de 350 euro voor zo een luxe grof gebreid vest. Er volgt zeker nog een warm groene, een steenrode, een zwart witte en op de pen zit nu een paarse variant. Jeansblauw zit ook zeker in de planning, maar als iemand een voorkeur voor een kleur heeft, laat het mij weten via het contact formulier! Dat krijgt die voorrang.

oversized-vest-okre-breien_19-1

PDF patroon Oversized Vest “Okre” breien

Lekker je eigen patroon in je mailbox ontvangen en uitprinten? Betaal hieronder direct met PayPal en ontvangen het PDF in je mailbox. Compleet met alle foto’s!

€ 4,00

Heeft u geen PayPal account? En u wilt toch graag het PDF patroon in uw mailbox ontvangen? Stuur dan even een berichtje via de contact pagina, dan krijgt u van mij een betaallink in uw email en kunt u gewoon met IDEAL betalen via uw eigen bank. 

Oversized vest Okre breien_19

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s