Spencer / zomertrui breien

Nou hier is dan het patroon van het zomertruitje, gemaakt met het garen Tropico van Lana Grossa. Ik heb gebruik gemaakt van een patroon van Lana Grossa, maar natuurlijk heb ik daar weer mijn eigen draai aan gegeven 🙂

Materialen: 6 bollen Tropico van Lana Grossa, breinaalden 4,5 en 5 , rondbreinaalden 4,5 en 5 (40 cm)

Stekenverhouding: Ik heb een proeflapje gebreid met naald no 5 in patroon en had 22 steken op 10 cm breedte.

Patroon: 1e en 2e naald tekens herhalen.

1e naald: 1 kantsteek, 1 averecht, *1 omslag, 2 steken recht afhalen, 1 steek recht breien en de afgehaalde 2 steken over deze steek halen, 1 omslag, 1 averecht*, ** herhalen en de toer eindigen met 1 kantsteek.

2e naald: 1 kantsteek, *1 recht, 3 steken averecht*, ** herhalen en de toer eindigen met 1 kantsteek.

Kantsteek: elke toer beginnen en eindigen met 1 steek recht

(Dit patroon is voor maat 38/40. Mijn panden zijn 48 cm breed en 63 cm lang)

Rugpand: Ik heb 107 steken opgezet met naald no 4,5 (mijn rugpand is 48 cm breed) en heb 4 cm in boordsteek 1 x 1 gebreid. Dan verder breien met naald no 5 in het patroon. Bij 55 cm totale hoogte voor de schouders aan beide kanten van het werk 3 x 7 en 1 x 8 steken afkanten. Daarna in een volgende toer alle resterende steken afkanten.

Voorpand: Net als het rugpand breien, maar nu bij 54 cm hoogte voor de hals de middelste 17 steken afkanten. Vervolgens aan beide kanten van de hals in elke 2e naald 4 x 4 steken afkanten. Tegelijk bij 54 cm hoogte voor de schouders afkanten zoals bij het rugpand. Er zijn hierna geen steken meer over.

Afwerking: De schoudernaden sluiten. Ook de zijnaden sluiten. Daarbij voor de armsgaten 20 cm openlaten. Ik heb een paar cm bij de boord niet vastgezet om een klein splitje te creëren. Daarmee voorkom je dat het truitje niet gaat opbollen, maar mooi recht naar beneden hangt.

Kraag/kol: Neem met rondbreinaald 4,5 alle steken op rond de hals. In de eerste toer telkens 1 steek recht en 3 steken averecht breien hierbij verdeeld minderen of meerderen naar 100 steken. (het steken aantal moet in ieder geval deelbaar zijn door 4). Het is verstandig om bij de eerste steek een steken markeerder te plaatsen zodat je weet waar de nieuwe toer steeds begint. Naar mate het werk vordert kan je de steken markeerder mee verplaatsen. Deze eerste toer brei je zoals het hoort buitenom. Omdat ik wil dat mijn patroon doorloopt als de kol naar buiten valt moet ik er voor zorgen dat het patroon dus aan de binnenkant van de hals zit. DUS daarom brei ik vanaf toer 2 binnen om. Als ik dus klaar ben met de eerste toer draai ik de binnenkant van de hals naar mij toe en brei ik de 2e naald terug. Voordat ik aan de 2e toer begin haal ik 1 steek (de averechtse steek) van de rechter naar de linker naald. Dit om te voorkomen dat er een gaatje ontstaat omdat ik het werk heb omgedraaid. Vanaf hier verder gewoon in het rond breien. De 2e toer brei je dus gewoon volgens het patroon: *1 omslag, 1 steek averecht (draad voor het werk laten), 2 steken recht afhalen, 1 steek recht breien en de 2 afgehaalde steken over de gebreide steek halen*. ** herhalen tot het einde van de toer. Verder breien met de 3e toer (deze is contra aan het patroon omdat we nu in het rond breien en niet heen en weer): 1 steek recht, *1 steek averecht, 3 steken recht*. ** herhalen tot het einde van de toer. Deze 2e en 3e toer telkens herhalen. Na 3 cm verder breien met naald no 5. Na 18 cm totale lengte de steken met naald 6 losjes afkanten.

Het is nu een fijn zomertruitje, maar als je er een herfsttrui van wilt maken brei je er nog 2 mouwen bij en draag je er een topje onder. Zelfs met dan nog een vest erbij kan je dit truitje in de winter ook dragen. Ik heb natuurlijk teveel bollen gekocht en heb er dus nog 2 over. Ik denk erover om misschien er 2 korte mouwtjes aan te breien, maar dat zien jullie dan wel verschijnen in een volgende post.

PDF patroon Tropico zomertruitje

Lekker je eigen patroon in je mailbox ontvangen en uitprinten? Betaal hieronder direct met PayPal en ontvangen het PDF in je mailbox. Compleet met alle foto’s!

€ 4,00

Heeft u geen PayPal account? En u wilt toch graag het PDF patroon in uw mailbox ontvangen? Stuur dan even een berichtje via de contact pagina, dan krijgt u van mij een betaallink in uw email en kunt u gewoon met IDEAL betalen via uw eigen bank. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s