Top down trui breien

Mijn lieve buurvrouw van maar liefst 86 kan niet meer zo goed zien maar is gek op lekker warme en vooral lange truien. Een tijdje terug vroeg ze of ik voor haar een trui zou willen breien. 🙂 Daar kan je toch geen nee tegen zeggen. Eerlijk gezegd vond ik het best een hele eer :). Ik kwam bij haar langs met wat voorbeelden en verschillende garens en ik kan je wel vertellen dat ze smaak heeft. Ze ging voor een netwerkpatentsteek en het werd een trui met 3 draden samen gebreid, want ze wilde er ook heel graag een glimmertje in en een beetje warmte.

Top down breien gratis patroon

Gebruikt garen:

  • 9 bollen Mc Wool cotton mix 130 van Lana Grossa
  • 4 bollen Setasuri van Lana Grossa
  • 1 klosje goud draad van Drops

Mijn patroon hieronder is voor maat M 38. De trui is 68 cm lang, 52 cm breed en de mouwen zijn vanaf de oksel 48 cm lang.

IMG_0164_1_resize

Ik heb een proeflapje gemaakt op pen 5,5 met drie draden (van elk garen 1) in netwerkpatent steek. Ik had 14 steken op 10 cm breedte.

Netwerkpatent steek (rondgebreid): 1e toer: *1 steek recht breien, 1 steek recht onderin steken (in de vorige toer) en recht breien*, ** herhalen. 2e toer: alle steken averecht breien.

Ik houd altijd een halsopening aan van ongeveer 19 cm. Omdat ik ga rondbreien heb ik dat verdeeld in 16 cm voor zowel het rugpand als het voorpand en 3 cm voor elke schouder. Ik wil bij het voorpand een iets verlaagde hals dus deze steken kan ik niet direct opzetten maar moet ik geleidelijk aan toevoegen.

IMG_5683_resize

Ik heb rondbreipen 5,5 gebruikt en ben begonnen met het opzetten van 41 steken (met 3 draden). (25 steken voor het rugpand , 7 steken voor elke mouw en 2 steken voor het voorpand). Omdat ik een verlaagde hals wilde in het voorpand kon ik de ring nog niet sluiten en nog niet in het rond breien. Dat kon pas als alle steken voor het voorpand ook op de pen zouden zitten. Hiervoor zette ik aan het einde van elke toer er 1 steek bij op. Net zolang tot ik de gewende hals diepte had bereikt. Ik wil mijn hals 5 cm diep, dus zodra ik die 5 cm diepte heb bereikt tel ik hoeveel steken ik op dat moment heb voor het voorpand en zet ik de nog ontbrekende steken erbij op. Ik wilde net zoals bij het rugpand totaal 25 steken hebben en ik had er 22 dus ik heb er nog 3 extra bij opgezet. Voorlopig heb ik dus gewoon heen en weer gebreid. Tijdens dit heen en weer breien heb ik telkens de 2e toer alle steken recht gebreid i.p.v. volgens het patroon averecht! Pas toen ik in het rond ging breien heb ik deze 2e toer alle steken averecht gebreid. Voor de raglan breide ik telkens 2 steken recht. Voor en na deze 2 steken heb ik gemeerderd (door een steek dubbel te breien) totdat ik het juiste aantal steken had voor de panden en mouwen. Ik heb in elke 2e naald gemeerderd. Vanaf daar heb ik de mouwen op een hulpdraad gezet en heb ik eerst het lijf helemaal afgebreid inclusief de boord aan de onderkant. Voor de oksel heb ik aan elke kant er 3 steken bij gezet. Toen ik later de mouwen ging breien heb ik ook daar in elke oksel er 3 steken bij gezet.

Hoe doe ik dit, hoe weet ik hoeveel steken ik moet hebben???? Alles is uit te rekenen zolang je maar eerst een proeflapje maakt!!!! Ik had 14 steken op 10 cm breedte met naald 5,5

Mijn rugpand en voorpand wilde ik 50 cm breed dus ik moest uitkomen op 70 steken in totaal voor zowel het rugpand als het voorpand. Ik ging er 3 steken bijzetten voor de oksel dus ik moest voor elk pand uitkomen op 67 steken.

Mijn mouwen wilde ik op oksel hoogte minimaal 40 cm breed hebben. Ik moest dus uitkomen op minimaal (4 x 14) 56 steken. Ik kwam met het meerderen voor de raglan uit op 55 steken, plus de 3 voor de oksel, in totaal dus 58 steken. Dan is mijn mouw dus ietsepietsie breder maar dat is geen probleem.

Op de foto hieronder zie je dat ik de steken van de mouwen even op een dikke draad had gezet en het voor -en rugpand zit nog op de rondbreipen alleen heb ik daar de pennen even vanaf geschroefd en de eindstoppers er opgezet. Ik wilde namelijk eerst de boord voor de hals breien om te kijken of deze goed zou zitten. 

IMG_5707_resize

Ik heb voor de hals 64 steken opgenomen met rondbreipen 5,5 en heb boordsteek 2 x 2 gebreid. (Let op dat je in ieder geval een stekenaantal opneemt wat deelbaar is door 4, anders kom je met het boordpatroon 2 x 2 niet goed uit). Ik heb de boord ongeveer 3 /4 cm hoog gebreid. Voor het afkanten van deze boord heb ik pen 7 gebruikt om te voorkomen dat de halsopening te strak zou zitten.

IMG_5901_resize

Hierna ben ik verder gaan breien met het voor -en rugpand. Dus de pennen er weer opgeschroefd en in het rond verder breien. Ik heb wel aan beide zijden een zij naad gecreëerd door constant dezelfde steek recht te breien. Dit heb ik gedaan omdat mijn patroon uit 2 verschillende toeren bestaat en ik op deze manier toch ergens een beginpunt heb. De zij naad welke mijn beginpunt was heb ik gemarkeerd met een contrast draadje. Het is natuurlijk gek als je maar aan 1 kant een naad hebt, dus heb ik er aan beide kanten 1 gemaakt.

Nadat ik de gewenste lengte had bereikt heb ik de boord 2 x 2 eraan gebreid en deze losjes afgekant. Ik heb hier ook gewoon pen 5,5 voor gebruikt en ik heb mijn boord 6 cm lang gemaakt.

Nu de mouwen nog. Ik heb aan 1 kant de steken van de mouw weer op de rondbreipen gezet en daar extra 3 steken bij opgezet voor de oksel. Nu weer in het rond breien en ook hier heb ik de middelste steek vanaf de oksel tot aan de pols recht gebreid. Zo loopt de zij naad door in de mouw en heb ik weer een mooi beginpunt voor mijn 2 patroon toeren. Links en rechts van deze rechte steek heb ik de minderingen voor de mouw gemaakt door de 2 steken voor -en na deze middelste rechte steek samen te breien. Dit minderen heb ik gedaan op een totale hoogte (gemeten vanaf de oksel) van 4, 7, 11, 14, 18, 21, 25, 28, 32, 35 en 39 cm. Ik had toen nog 36 steken op de pen en omdat het heel lastig was om met zo weinig steken op een rondbreipen de boord te breien, heb ik de steken op 3 sokken pennen gezet. Ik heb toen nog 5 cm boord steek 2 x 2 gebreid en ook deze steken met pen 7 losjes afgekant. Als je een strakkere boord wilt kan je in de eerste boord toer wat steken minderen, maar let wel op dat het steken aantal deelbaar blijft door 4 i.v.m. het boordpatroon. De andere mouw heb ik natuurlijk hetzelfde gebreid. Mijn mouwen zijn in totaal, inclusief de boord 48 cm gemeten vanaf de oksel.

Toen was het tijd om de draadjes weg te werken en de opening in de oksels te sluiten. Zorg ervoor dat de 3 extra steken in de oksel mooi tegen elkaar aan liggen bij het sluiten van deze opening. De losse draadjes werk ik altijd af met een platte knoop gevolgd door een gezamenlijke knoop. Daarna kort na de knoop afknippen. Voor een uitgebreide uitleg hierover kan je even mijn blogpost lezen over “draadjes wegwerken”.

Deze trui heb ik op verzoek gebreid voor mijn 86 jarige buurvrouw omdat ze zelf niet meer goed kan zien en gek is op hand gebreide truien. Ze is er super blij mee. Een trendy kleur, een glimmertje erin en extra lang! Deze trui is maar liefst 68 cm lang

Het resultaat mag er zijn, ik ben er trots op.

IMG_5904_resize

top-down-breien-gratis-patroon

PDF patroon Groene trui / rondbrei pen

Lekker je eigen patroon in je mailbox ontvangen en uitprinten? Betaal hieronder direct met PayPal en ontvangen het PDF in je mailbox. Compleet met alle foto’s!

€ 4,00

Heeft u geen PayPal account? En u wilt toch graag het PDF patroon in uw mailbox ontvangen? Stuur dan even een berichtje via de contact pagina, dan krijgt u van mij een betaallink in uw email en kunt u gewoon met IDEAL betalen via uw eigen bank. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s