Zomershirt breien met verloopgaren

Dit is toch wel heel apart en moet je toch echt een keer gedaan hebben. Breien met 2 verschillende diktes breipennen. Ik heb dit shirt gebreid met pen no 4 en pen no 9 en het is echt een super simpel patroon.

Ik heb eerst een proeflapje gemaakt met pen 4 en 9, en ik had 13 steken op 10 cm breedte. Ik wilde dit shirt 60 cm breed hebben dus ik heb 78 steken opgezet met pen no 4 

Het shirt wat ik heb gebreid is maat 36/38 en een oversized model. Heb je een andere maat meet dan even een shirt op wat lekker zit en doen daar dan 5 of 10 cm extra bij (in de breedte) voor het oversized model. Maak vervolgens eerst een proeflapje met pennen 4 en 9 en meet hoeveel cm jij breit op 10 cm breedte. Nu kan je uitrekenen met hoeveel steken je moet beginnen. Bijvoorbeeld: Jij breit op 10 cm breedte 15 steken en je wilt je panden 65 cm breed hebben. Dan begin je dus met 6,5 x 15 = 97,5 steken (afgerond dus 98 steken)

Dit shirt bestaat uit 2 dezelfde rechte lappen, dus echt super simpel. En het leuke is dan je kunt kiezen of je de goede of de verkeerde kant als echte kant kiest, want ze zijn allebeide even leuk. 🙂

Mijn patroon voor maat 36/38 oversized: Ik heb 78 steken opgezet met pen no 4. De volgende pen brei je met pen no 9. Alle heengaande naalden brei je recht en alle teruggaande naalden brei je averecht. Ik heb ook met een kantsteek gewerkt. Dus alle naalden de eerste steek recht afhalen en de laatste steek recht breien. Zo krijg je mooie zijkanten die makkelijker aan elkaar te zetten zijn.

Dus: Heen breien met pen no. 4 in een rechte steek, terug breien met pen no.9 in een averechte steek. Dit constant herhalen. De lengte van het shirt kan je natuurlijk ook helemaal zelf bepalen. Aan de bovenkant van het shirt komen een aantal toeren met grote lussen. Dit is ook heel simpel, want die lussen ontstaan vanzelf als je de steken met pen 9 met 2 x omslaan breit. Dus insteken, 2 x omslaan en dan doorhalen. In de volgende naald met pen 4 brei je slechts 1 van de lussen, de andere valt van je naald en maakt op die manier een grote lus/steek. Ik ben bij een totale hoogte van 50 cm begonnen met de grote lussen. Dit heb ik 3 x keer gedaan, dus met pen 9 dubbel omslaan, met pen 4 recht breien, met pen 9 dubbel omslaan, met epen 4 recht breien, nog 1 x met pen 9 dubbel omslaan en met pen 4 recht breien. Hierna nog 2 naalden met pen 4 recht breien en de volgende toer de steken afkanten met pen 7 of 9 !!! Dit om te voorkomen dat de boel gaat trekken aan de bovenkant. Brei nog een 2e pand.

Voor de afwerking hoef je alleen de schoudernaden en de zijnaden dicht te maken. Ik heb voor de armsgaten 20 cm open gelaten en voor de hals 19 cm. 

 

Ik heb garen van Phildar gebruikt (5 bollen), “Phil degrade”. Dit is 100% katoen garen en breid echt heel lekker. Het verloop is heel mooi en het is natuurlijk ook in andere kleuren verkrijgbaar. Ik wil nog een keer met de camel kleur gaan breien en dan van boven naar beneden in het rond, zodat het verloop op voor en rugpand hetzelfde is. Lijkt me heel gaaf!

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s