Zomertruitje breien in netwerk patentsteek

Wat een super leuk patroon 🙂 dit truitje in netwerk patentsteek! Ik had er echt nog nooit van gehoord maar toen ik het zag was ik direct verliefd. Denk alleen niet dit truitje even snel te breien, want het vergt wel wat tijd. Maar het resultaat is een luchtig los breiwerk en door de combinatie van katoen en acryl ook niet warm.

Ik heb met pen 5 een proeflapje gebreid in netwerk patentsteek en ik had 15 steken op 10 cm. Ik heb maat 38 en wil mijn panden aan de onderkant 54 cm breed hebben dus ik begin met 81 steken (5.4 x 15 steken). Als u de panden smaller of breder wilt hebben houd er dan rekening mee dat u een oneven steken aantal nodig hebt. De boorden heb ik gebreid op pen 5,5 en de netwerk patentsteek op pen 5. Mijn onderstaande patroon is dus voor maat 38. Maak altijd eerst een proeflapje om te kijken of u ook 15 steken op 10 cm heeft. Heeft u meer of minder dan 15 steken op 10 cm, gebruik dan dikkere of dunnere breipennen om ook op die 15 steken uit te komen. Pas dan kunt u mijn patroon onbezorgd aanhouden.

Gebruikte materialen:

  • Yarn & Colors Baby Fabulous in de kleur Old Pink 6 bollen
  • Phil Diamant dubbeldraads in de kleur Oeillet 1 bol is genoeg maar dan wel even de bol splitsen
  • Breipen 5 en 5,5 en haaknaald no. 6

Gebruikte steken:

  • Boordsteek 1 x 1 (1 steek recht, 1 steek averecht)
  • Netwerk patentsteek: Heengaande naald 1 kantsteek, *1 steek recht, 1 steek recht insteken in de toer onder de steek*, ** herhalen. Eindigen met een kantsteek. Teruggaande naald 1 kantsteek, alle steken recht breien en bij de steek waar het extra draadje voor zit (de steek waar onder de steek is ingestoken in de voorgaande naald) ook dit draadje mee breien. Dus onder dat draadje de naald insteken, je hebt dan 2 draden op je naald. De toer eindigen met een kantsteek.
  • Kantsteek: recht breien

Neem een kijkje op mijn blog voor het patroon.

Rugpand: 81 steken opzetten met pen 5,5 met Yarn & Colors. Brei 2 toeren boordsteek 1 x 1, brei 2 toeren met Phil Diamant dubbeldraads, brei 4 toeren met Yarn & Colors. Brei verder met pen 5 in netwerk patentsteek. Bij een Totale hoogte van 13, 17, 21 en 25 cm aan beide kanten van het werk 1 steek minderen door de eerste 2 steken en de laatste 2 steken samen te breien. Bij een totale hoogte van 45 cm om en om 4 toeren met dubbel draads Phil Diamant breien en 4 toeren met Yarn & Colors voor het strepen motief. Bij 60 cm totale hoogte alle steken afkanten.

Voorpand: breien als het rugpand, maar bij een totale hoogte van 53 cm beginnen met de hals. Eerst de middelste 12 steken afkanten en daarna aan de hals kant nog 7 x 1 steek afkanten in telkens de 2e teruggaande toer. Bij 60 cm totale hoogte de resterende steken voor de schouders afkanten.

Mouwen: eerst de schoudernaden van de panden aan elkaar zetten en de zijnaden dichtmaken tot op 25 cm voor de arm gaten na. Met haaknaald no. 6 en dubbel draads Phil Diamant heb ik eerst een toer vasten gehaakt langs het arms gat (toer 1). Daarna 1 toer halve stokjes (ik had er 41). Ik heb de halve stokjes tussen de vasten in gehaakt van de voorgaande toer (toer 2). Toer 3 ook halve stokjes haken tussen de steken in en daarbij in het midden van de oksel 2 steken samen haken. Markeer dit midden met een steken markeerder. De volgende 6 toeren heb ik halve stokjes gehaakt, maar in de oksel links en rechts van de markeerder heb ik 5 vasten gehaakt (totaal dus 10 vasten). Hierdoor wordt het mouwtje in de oksel wat smaller dan aan de bovenkant (mini kopmouwtje).

Hals: langs de hals opening heb ik met haaknaald no 6 en dubbel draads Phil Diamant 1 toer vasten en lossen gehaakt. Dus telkens *1 vaste gevolgd door een losse, 1 steek overslaan* en weer 1 vaste en 1 losse enz. ** herhalen.

Yarn & Colors is te koop bij Wolplein.nl en in vele kleuren verkrijgbaar. Phil Diamant is verkrijgbaar bij Hobbygigant.nl

Veel plezier met dit patroon!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s