Oranje trui met fantasie boord

IMG_4901_resize

Voor deze geweldig vrolijke trui heb ik de volgende materialen gebruikt:

6 bollen Diablo Wild Print van Hobbii 

5 bollen Twinkle van Scheepjes

Breipennen no.7 en no.8 en rondbrei pen no.7

Oranje trui breien_03

Maat 38/40

Steken verhouding: Ik brei met pen no.8 14 steken op 10 cm met 3 draden! 2 draden Diablo Wild Print en 1 draad Twinkle.

Ik heb alle panden met aan elke kant een kantsteek gebreid, dus alle 1e en alle laatste steken recht breien.

Boord steek: 2 steken recht, 2 steken averecht breien. Beginnen en eindigen met 1 kantsteek.

Oranje trui breien_01

Fantasie patroon: Heengaande naald als volgt breien; 1 kantsteek, 1 steek gedraaid recht, *1 omslag bovenlangs, 2 steken normaal recht en de omslag over deze 2 steken heen halen, 2 steken gedraaid recht*. ** herhalen en de toer eindigen met 1 steek gedraaid recht en 1 kantsteek. Dan 3 naalden gedraaide tricot steek breien. Deze 4 toeren telkens herhalen.

Oranje trui breien_05

Gedraaide tricot steek: Alle heengaande naalden de steken gedraaid recht breien (insteken in de achterste lus). Beginnen en eindigen met 1 kantsteek. Alle teruggaande naalden averecht breien. Beginnen en eindigen met 1 kantsteek.

Oranje trui breien_02

Rugpand: Met pen no.7 74 steken opzetten (met 3 draden!). Brei 6 toeren boord steek. De volgende heengaande toer vòòr elke 2 rechte steken een omslag maken voorlangs, dan de 2 steken recht breien en de omslag over deze 2 steken heen halen. De teruggaande toer de steken breien zoals ze zich voordoen. De volgende heengaande toer nogmaals vòòr elke 2 rechte steken een omslag maken voorlangs, dan de 2 steken recht breien en de omslag over deze 2 steken heen halen. Brei nog 6 toeren boord steek. Verder breien in gedraaide tricot steek met pen no.8 en in de eerste toer aan beide kanten 1 steek minderen nà en voor de kantsteek. Vervolgens bij een totale hoogte van 17 cm , 24 cm en 31 cm aan beide kanten 1 steek minderen nà en voor de kantsteek. Bij 40 cm totale hoogte verder gaan in fantasie patroon. Bij 58 cm totale hoogte (bij mij was dat na de 8e keer het lusje breien van het fantasie patroon) in een heengaande naald voor de hals als volgt breien: de 1e 10 steken afkanten (voor de schouder), 9 steken breien, 28 steken afkanten (voor de hals), 9 steken breien, 10 steken afkanten (voor de schouder). Er zijn nu aan beide kanten nog 9 steken op de pen voor de schouders. Deze 9 steken 1 pen breien en in de volgende pen afkanten.

Voorpand: Breien zoals het rugpand. Bij 50 cm totale hoogte beginnen met de hals (bij mij is dat na de 5e keer het lusje breien van het fantasie patroon). In een heengaande naald voor de hals als volgt breien: De middelste 14 steken afkanten en vervolgens aan beide kanten van de hals 7 x 1 steek minderen/afkanten. (Beide schouders apart breien) Vergeet niet in de laatste 3 toeren ook voor de schouder(s) 1 x 10 steken en 1 x 9 steken af te kanten.

Leg het rugpand en het voorpand met de goede kanten tegen elkaar en sluit de schoudernaden. Voor de boord/kraag in de hals met rondbrei pen no.7 alle steken opnemen van het voor -en rugpand. Brei in het rond 3 toeren boord steek, 1 toer het fantasie patroon met de omslagen, 1 toer boord steek met minderingen als volgt: *2 steken averecht samen breien, 2 steken recht, 2 steken averecht, 2 steken recht*, ** herhalen. (het kan zijn dat je met 2 steken recht moet beginnen i.p.v. de 2 steken averecht samen. Dit hangt af van hoe je bent begonnen met de boord steek. In ieder geval is het de bedoeling dat om en om de 2 steken averecht samen worden gebreid). Nu nog 1 toer de steken breien zoals ze zich voordoen en de volgende toer alle steken losjes afkanten zoals de steken zich voordoen.

Oranje trui breien_08

Mouwen: Met pen no.7 28 steken opzetten en 4 toeren boord steek breien. Nu 1 toer het fantasie patroon breien met de omslagen en nog 3 toeren boord steek. Overgaan op pen no.8 en 2 toeren in de gedraaide tricot steek breien. In de volgende toer aan beide kanten van de mouw 1 steek meerderen nà en voor de kant steek. Vanaf hier in elke 2e haangaande naald telkens aan beide kanten 1 steek meerderen. (ik heb 18 x gemeerderd). Tegelijk bij een totale hoogte van 29 cm overgaan in het fantasie patroon. Bij 50 cm totale hoogte alle steken losjes afkanten. (Brei 2 mouwen)

Oranje trui breien_10

Afwerken: De zijnaden van het voor en rugpand sluiten met een stiksteek tot ongeveer 3 cm onder het fantasie patroon. De zijnaden van de mouwen sluiten met een stiksteek. De mouwen in de panden spelden en met een stiksteek aan de panden vastzetten. Alle losse draadjes wegwerken, zie blogpost “draadjes wegwerken van je breiwerk”.

IMG_4901_resize

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s