Chunky Loose knit vest breien met 4 draden à la Kyro en Bernadette

Chunkyknit 22 Kyro by Kim en Bernadette

Ha, hier is hij dan! Het hele patroon van mijn oversized chunky loose knit cardigan vest! Lees het hele patroon hieronder of bestel lekker je eigen PDF patroon met alle foto’s om uit te printen. (zie onderaan bericht)

Ik heb dit vest gebreid met 4 draden op pen no. 8 en 10. Ik heb een luxe garen combinatie uitgezocht zoals “Kyro by Kim” dat zou doen en het model lijkt heel erg op de beroemde Bernadette vesten. Lekker los, lekker oversized 🙂

De garens welke ik heb gebruikt zijn:

Voor elke haak en breifanaat 5% extra korting
5% extra korting op het gehele assortiment
WELKOM394571
Geldig t/m 01-08-2023

Mijn proeflapje met pen no. 10 in “mijn” patentsteek heeft 9 steken op 10 cm

Als je met ander garen dit patroon wilt breien zorg er dan voor dat je met jou garen een proeflapje brei en dat je een pendikte gebruikt waarbij je dus net als ik 9 steken op 10 cm hebt. Het kan zijn dat je dus een paar keer een proeflapje moet breien met een andere dikte pen, maar daarna kan je dan gewoon mijn patroon volgen zonder dat je andere maten krijgt.

Dit vest is super oversized tot zeker maat 44/46 !!! Als je zelf confectiemaat 36 of 38 hebt zou ik je aanraden om met wat minder steken te beginnen bij het voorpand en bij het rugpand. Het beste is om eerst een proeflapje te breien in DE PATENTSTEEK en te bepalen hoeveel steken jij hebt op 10 cm breedte. Dan bepaal je hoe breed je de panden wilt hebben. Voorbeeld: je wilt het voorpand en rugpand elk 60 cm breed hebben en je proeflapje geeft aan dat je 9 steken breid op 10 cm breedte, dan begin je de panden dus met 6 x 9 steken (54 steken). De mouwen kunnen gewoon gebreid worden zoals hieronder beschreven staat.

Rugpand: Met pen no. 8 heb ik 63 steken opgezet. Ik heb 6 toeren in boordsteek gebreid (1 Recht, 1 Averecht). Daarna verder breien met pen no. 10 in patentsteek als volgt: heengaande naalden 1 kantsteek daarna *1 recht, 1 recht insteken in de steek van de voorgaande toer*, ** herhalen en de toer eindigen met 1 recht en 1 kantsteek. Alle teruggaande toeren alle steken Averecht breien. Bij 65 cm totale hoogte voor de schouders aan beide kanten van het werk 3 x 7 steken afkanten en aansluitend de laatste 19 steken van de hals in 1 keer afkanten. Mijn rugpand is 70 cm breed geworden. Wil je een smaller rugpand, zet dan minder steken op.

Voorpand: Met pen no. 8 heb ik 35 steken opgezet. Ik heb 6 toeren in boordsteek gebreid (1 Recht, 1 Averecht). Daarna verder breien met pen no. 10 in patentsteek zoals bij het rugpand. Bij 40 cm totale hoogte voor de hals (aan de hals kant) elke 3e toer (2 cm) 14 x 1 steek minderen door de eerste 2 steken samen te breien. Bij 65 cm totale hoogte voor de schouder (aan de schouder kant) 3 x 7 steken afkanten. Er zijn hierna geen steken meer over. Brei het 2e voorpand in spiegelbeeld. Als je het rugpand smaller hebt gebreid dan ik, zet dan ook voor de voorpanden minder steken op!

(Bij heel grof breiwerk krijg je bij het afkanten van b.v. schouders een soort trapje in je werk. Om dit netjes in elkaar over te laten lopen heb ik dat als volgt gedaan: aan de schouder kant 7 steken afkanten en de pen uitbreien. Keren en terug breien maar de laatste steek niet breien maar gewoon overnemen op de pen. Keren en de eerste 2 steken niet breien maar overnemen op de pen, de eerste over de tweede steek halen (dit is de eerste afkanting), nog 6 steken afkanten en de pen uitbreien. Keren en terug breien maar de laatste steek niet breien maar gewoon overnemen op de pen. Keren en de eerste 2 steken niet breien maar overnemen op de pen, de eerste over de tweede steek halen (dit is de eerste afkanting), de laatste 6 steken afkanten.)

Laat bij het sluiten van de zijnaden ongeveer 25 cm open voor het armsgat.

Mouw: Met pen no. 8 heb ik 20 steken opgezet. Ik heb 8 toeren in boordsteek gebreid (1 Recht, 1 Averecht). Daarna verder breien met pen no. 10 en in de eerste naald alle steken recht breien en dubbel breien behalve de 1e en laatste steek. Er zijn nu 38 steken. De teruggaande toer alle steken averecht breien. Vanaf hier verder breien in een dubbel gerstekorrel steek (om en om 2 toeren 1 Recht, 1 Averecht en de volgende 2 toeren 1 Averecht, 1 Recht). Tegelijker tijd elke 6 cm aan beide kanten van het werk 1 steek meerderen door de 2e en de 1 na laatste steek dubbel te breien. Er worden dus in totaal 12 steken gemeerderd, aan elke kant 6. Er zijn daarna 50 steken op de pen. Bij 42 cm totale hoogte heb ik alle steken losjes afgekant. Brei nog een mouw.

Rever/kraag: Ik heb 7 steken opgezet met pen no. 8  en heb ongeveer 1.60 m. in een enkele gerstekorrel gebreid. Deze kraag heb ik met een stiksteek aan de voorpanden en hals vastgezet. Je kunt het beste de kraag in de lengte even dubbel vouwen zodat je het midden hebt en dit midden dan vastspelden in het midden van de hals van het rugpand. Dan de uiteinden vastspelden aan de uiteinden (onderkant) van de voorpanden. De rest netjes verdelen en vastspelden. Daarna met een stiksteek vastzetten. Voordat je de kraag vastzet heb je natuurlijk eerst de voorpanden aan het rugpand vastgezet. Dit heb ik met een matrassteek gedaan.

Voordat je de kraag vastzet heb je natuurlijk eerst de voorpanden aan het rugpand vastgezet. Dit heb ik met een matrassteek gedaan.

Het resultaat mag er zijn 🙂

PDF brei patroon Chunky Loose knit vest

Lekker je eigen patroon in je mailbox ontvangen en uitprinten? Betaal hieronder direct met Paypal en ontvangen het PDF in je mailbox. Compleet met alle foto’s!

€ 4,00

Kijk ook eens bij mijn andere luxe grof gebreide vest

Ook dit vest gemaakt? Stuur je foto via het contact formulier.

Hieronder foto’s van volgers die dit vest ook hebben gemaakt

 

7 reacties

  • Beste Anne, dit vest is super oversized tot zeker maat 44. Als je zelf confectiemaat 36 of 38 hebt zou ik je aanraden om met wat minder steken te beginnen bij het voorpand en bij het rugpand. Het beste is om eerst een proeflapje te breien in de patentsteek en te bepalen hoeveel steken jij hebt op 10 cm breedte. Dan bepaal je hoe breed je de panden wilt hebben. Voorbeeld: je wilt het voorpand en rugpand elk 60 cm breed hebben en je proeflapje geeft aan dat je 9 steken breid op 10 cm breedte, dan begin je de panden dus met 6 x 9 steken (54 steken). De mouwen kan je gewoon breien zoals ik in mijn patroon heb beschreven.
   Hartelijk dank voor je vraag, ik ga dit ook even wat duidelijke beschrijven in het patroon zelf.
   Succes!
   Groetjes Samar

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s