Zelf een oversized vest (jas) breien

Vroeger was het heel chique als je verschillende garens in een trui verwerkte. Nu is het heel gaaf als je met meerder draden tegelijk breit. Dat wilde ik dus ook beslist een keer doen en dan ook met mooie garens. Het liefste garens die bij het dragen van het kledingstuk ook mooi blijven. Dit is mijn eerste project met 3 draden en er gaan er zeker nog meer volgen.

chunky knit, loose knit, oversized vest, fashion, design

Wat ik heb gebruikt:

  • 4 grote bollen Foxy Fashion van Lammy Yarns
  • 14 bollen Fourure van Lammy Yarns
  • 6 klossen zilver kleur glansgaren 3 Suisses

Vestjas Coatican 14

Ik heb een proeflap gebreid met 3 draden (van elk 1) en pen 10. Mijn proeflap had 22 steken en was 25cm breed. Als je dit patroon wilt nabreien met ander garen, brei dan eerst even een proeflapje en zorg ervoor dat je ook 22 steken op 25 cm hebt in tricotsteek. Stel dat je nu minder steken hebt dan ik, dan maak je een nieuw proeflapje met een dunnere pen (dan krijg je automatisch meer steken op 25 cm). Heb je in jou proeflapje meer steken op 25 cm dan ik, dan maak je een nieuw proeflapje met dikkere pennen (dan krijg je automatisch minder steken op 25 cm).

Heb je eenmaal de juiste pendikte gevonden waarmee je 22 steken op 25 cm breit, dan kan je gewoon mijn patroon hieronder volgen. Het patroon is voor maat 36/38 tot en met 42/44. Het is oversized dus valt groot.

PDF Patroon “Zelf een oversized vest (jas) breien”

Ontvang het hele patroon inclusief alle foto’s als Pdf bestand in uw mailbox. Lekker thuis uitprinten en breien. U kunt hieronder betalen met Paypal of als u geen Paypal heeft stuurt u mij een mailtje via de contact pagina. Ik stuur u dan een betaal verzoek via de mail.

€ 4,00

PDF Pattern “knit your own oversized cardigan (coat)”

Receive the entire pattern including all photos as a PDF file in your mailbox. Print and knit at home. You can pay below with Paypal or if you don’t have Paypal send me an email via the contact page. I will then send you a payment request by email.

€ 4,00

Rugpand: Ik wilde de boord 50 cm breed hebben dus ik heb 44 steken opgezet. Daarna heb ik 2 toeren in boordsteek gebreid (1 Recht, 1 Averecht). Ik ben verder gegaan in tricotsteek en heb in de eerste naald 16 steken gemeerderd. Deze meerderingen verdeel je over de hele 1e pen. Bij 67 cm totale hoogte heb ik voor de schouders aan beide kanten 2 x 7 steken en 1 x 9 steken afgekant. En daarna de overige steken in zijn geheel afgekant.

Bij heel grof breiwerk krijg je bij het afkanten van b.v. schouders een soort trapje in je werk. Om dit netjes in elkaar over te laten lopen heb ik dat als volgt gedaan: 7 steken afkanten en de pen uitbreien, 7 steken afkanten en de laatste steek niet breien maar overnemen op de pen, keren en de eerste 2 steken niet breien maar overnemen op de pen en de eerste over de tweede lus halen (dit is de eerste afkanting), nog 6 steken afkanten. Dit “niet breien maar overnemen op de pen” herhaal ik telkens aan het einde en begin van de pen waar ik moet afkanten. Zo ontstaat er een mooie schuining zonder trapjes.

Voorpanden: Hier heb ik 23 steken opgezet en heb ik 2 toeren in boordsteek gebreid. Daarna verder in tricotsteek en in de eerste naald 7 steken meerderen. Bij 40 cm totale hoogte ben ik begonnen om een schuining te maken voor de hals. Ik heb in elke 4e naald aan de hals kant de eerste 2 steken samen gebreid. In totaal heb ik op deze manier 7 steken geminderd. Tegelijkertijd heb ik ook bij de voorpanden op 67 cm totale hoogte de schouders afgekant. 2 x 7 steken en 1 x 9 steken. Ook hier heb ik het “niet breien maar overnemen op de pen” toegepast.

Mouwen: Voor de mouwen heb ik 20 steken opgezet en 2 toeren in boordsteek gebreid. Daarna verder in tricotsteek en in de eerste naald alle steken dubbel gebreid. Bij 8 cm totale hoogte heb ik 2 toeren met 2 draden Foxy gebreid, hierbij in de eerste naald de tweede en één na laatste steek dubbel breien. Verder breien met 3 draden en in deze eerste naald de tweede en derde steek samen breien en de twee na laatste steken samen breien. Bij ongeveer 18 cm totale hoogte heb ik 4 toeren met een dubbele Foxy draad gebreid. Ook hier in de eerste naald de tweede en één na laatste steek dubbel breien. Daarna verder gegaan met 3 draden (hier niet minderen in de eerste toer) en 42 steken. Bij 40 cm totale hoogte heb ik alle steken afgekant.

In elkaar zetten: Ik heb de schouders dusdanig aan elkaar gezet zodat de naden tegen elkaar aan komen te liggen en ik geen dikke rand aan de binnenkant heb. Daarna heb ik de kraag gehaakt met haaknaald no 8 en 2 draden Foxy. Ik heb eerst een toer vasten gehaakt langs de 2 schuiningen en de (achter) hals. Daarna de volgende toeren telkens 1 vaste , 1 losse, 1 steek overslaan. Dit herhalen tot het einde van de toer. De volgende toeren heb ik de vaste telkens in de opening van de losse van de vorige toer gehaakt. Je kunt de kraag natuurlijk zo groot maken als je zelf wilt. De punten heb ik met een draadje vastgezet aan de voorpanden.

Dan nog de mouwen aan de panden zetten en de zijnaden dichtmaken. Ik heb dit gedaan met een stiksteek.

Vestjas Coatican 18

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s