Shirt met kanten mouwtjes (top – down breien)

Yeeeee, dit wilde ik gewoon een keer gedaan hebben en vooral KUNNEN! Top -Down breien oftewel van boven naar beneden in 1 keer een shirt breien. Omdat dit de eerste keer was dat ik dit ging doen heb ik me aan een vast patroon gehouden. Ik had namelijk geen idee met hoeveel steken ik moest beginnen. Ik had wel een patroon uitgezocht in een A model, want daar houd ik nou eenmaal van. Van onderen wat breeder dan van boven. Zoals gewoonlijk heb ik natuurlijk iets aan het patroon aangepast.

Ik heb een patroon van DROPS gebruikt maar helaas wat het garen wat in het patroon wordt vermeld niet meer leverbaar dus ben ik op zoek gegaan naar een ander garen voor ongeveer dezelfde pendikte en dezelfde steken verhouding. Ik heb gekozen voor een DMC garen “Natura just cotton Medium”. Een heerlijk garen om mee te breien moet ik zeggen. Natuurlijk ben ik begonnen met een proeflapje te breien om te kijken of mijn breikunst aansluit bij de gewenste stekenverhouding voor dit patroon. In het patroon wordt gewerkt met pendikte 4,5 en 5. Maar om op dezelfde stekenverhouding uit te komen heb ik pen 5 en 5,5 nodig volgens mijn proeflapje. Ik kan dus gewoon het patroon van drops aanhouden zolang ik maar pen 5 en 5,5 gebruik i.p.v. de voorgeschreven pendikte.

Zo zie je maar weer hoe belangrijk het is om een proeflapje te maken, want iedereen breit anders. Als ik geen proeflapje had gemaakt en gewoon dit prachtige shirt met pen 4,5 en 5 had gemaakt dan had ik het shirt nu niet gepast, het zou te klein zijn. Zonde van al het werk. Nu zit het shirt echt als gegoten! Ik heb de M versie gemaakt en ik heb ook echt de confectiemaat M of 38. Dit patroon van DROPS sluit dus perfect aan bij de confectiematen. Als ik dus nog een keer een patroon van DROPS zou gaan maken kan ik me zorgeloos op maat M storten hi hi.

De link naar dit DROPS patroon is hier.

Hierboven de foto’s van het begin van mijn rondbreiwerk. In het patroon wordt het achterpand en de mouwen in een kantsteek gebreid. Ik heb ervoor gekozen om alleen de mouwtjes in deze kantsteek te breien, omdat ik anders altijd een topje onder dit shirt moet dragen. Zonder topje zou het enorm doorschijnen aan de achterkant. Misschien heel sexy maar niets voor mij. Dus de achterkant heb ik ook gewoon in tricotsteek gebreid. 

Ik heb licht blauwe katoen als markeer draadje gebruikt. Heel handig, zo weet je altijd waar je mouw begint en eindigt. 

Op een gegeven moment moeten alle steken van de mouw even wachten en wordt eerst de hele voorkant en achterkant gebreid. Hier heb ik gebruik gemaakt van een dik bandjes garen. Met een dikke rijgnaald heb ik alle steken van de breinaald op het bandjes garen geregen. Vergeet niet om een knoop in het deze draad te leggen als alle steken erop zitten, anders kunnen ze er tijdens het breien vanaf glijden en dat zou een ramp zijn.

Op de foto’s hierboven zie je dat er tussen het voor -en rugpand een paar steken (in mijn geval 8) extra opgezet moeten worden (onder de oksel). Daarna wordt er gewoon weer verder in het rond gebreid terwijl er wel zo af en toe in de “zij naad” 2 steken gemeerderd worden. Hierdoor ontstaat het A model. Om te weten waar en wanneer ik die 2 steken had gemeerderd had ik ook hier mijn blauwe draadje gepakt. Elke keer als ik de meerderingen had gedaan deed ik dit draadje voor het werk of achter het werk. Ik heb het er als het ware doorheen geregen. Zo kan je op elk moment tellen hoeveel meerderingen je al hebt gemaakt. Heel handig!

Als het shirt lang genoeg is worden er nog 2 ribbels gebreid en daarna afgekant met een halve naald dikker om te voorkomen dat het gaat trekken. Daarna moeten de steken van de mouw weer op de naald gezet worden en wordt het mouwtje afgebreid. Ik heb nog 3 naalden van het kantpatroon gebreid en daarna de 2 ribbels (zie patroon). De lengte van mijn mouwtjes vind ik perfect. In het patroon staat dat je de steken van de mouw op naalden zonder knop moet zetten. Net als bij sokken breien denk ik, maar ik heb ze op een korte rondbreinaald gezet en dat ging ook prima. Als allebeide de mouwtjes ook klaar zijn is het enige wat nog rest te doen, het wegwerken van alle draadjes pffff.

Ik dacht, laat ik me eens aan een mooie manier van draadjes wegwerken houden, zoals ik deze op een YouTube filmpje heb gezien. Maar helaas, ik was niet tevreden met het resultaat toen ik het shirt aan ging passen. Het shirt zat als gegoten maar er waren allemaal lelijke dikke plekken te zien waar ik de draadjes had weggewerkt. Balen! Mijn mooie shirt! Ik heb dus alles weer losgehaald en gewoon op mijn eigen vertrouwde manier de draadjes afgewerkt. En die is eigenlijk heel gemakkelijk. Ik leg voorzichtig een normale knoop in de 2 draadjes en kijk dan even aan de goede kant van het werk of je daar iets van ziet. Als alles netjes zit dan leg ik een knoop in de 2 draadjes samen. Dus de draadjes tegen elkaar aan en dan daar een knoop mee leggen. Ik gebruik hierbij een dikke borduurnaald. Die steek ik in de lus en dan trek je voorzichtig aan de uiteinden van de 2 draadjes. Met de naald breng je de knoop zo dicht mogelijk tegen het werk aan. Dan met je nagel nog even extra de knoop tegen het werk aan duwen en de naald eruit halen. Nu ook weer met je nagel de knoop nog wat strakker tegen het werk aan duwen en daarna de draadjes gewoon op ongeveer 2 cm vanaf de knoop afknippen. Dit gaat nooit meer los! En je ziet er aan de voorkant niks van!

Mooi he? Ik ben trots op mijn eerste rondgebreide shirt 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s