Yes! Voor de eerste keer sokken gebreid :)

sokken breien

Dit wilde ik gewoon een keer gedaan hebben 🙂 en misschien is het wel net zo verslavend als scrubby’s haken. Ze zijn ook heel leuk om cadeau te geven, alhoewel ik niet zeker weet of de krijger er echt blij mee zal zijn. In ieder geval zijn ze heerlijk om aan te hebben op de bank als je lekker en film zit te kijken.

Ik heb ze gebreid op rondbreinaald no. 3,5 en heb een knot Hema gemêleerd acryl garen gebruikt. Daar houd je zelfs nog van over.

Om te beginnen heb ik 10 steken opgezet op beide naalden van de rondbreinaald. Hiervoor houd je de twee naalden tegen elkaar aan en zet je eerst een steek op de ene naald dan op de andere enz. Klik maar even hier voor een filmpje om te zien wat ik bedoel. Het is wel in het Engels, maar het is een filmpje en heel duidelijk te zien hoe je op deze manier moet opzetten. Na het opzetten van de steken brei je verder in het rond, dus eerst de ene pen en vervolgens de anderen pen enz. Voor de neus heb ik telkens 1 toer alle steken recht gebreid en elke 2e toer gemeerderd aan de zijkanten. Bij het meerderen brei ik aan het begin van de naald 1 steek recht, dan 1 steek dubbel, de 1 na laatste steek dubbel breien en dan nog 1 steek recht. Ik heb dan 2 steken gemeerderd in 1 naald (bovenkant van de sok), de volgende naald (is ook toer 2, onderkant van de sok) heb ik hetzelfde gemeerderd. Dan weer 1 toer (rondom) alle steken recht breien en vervolgens weer 1 toer meerderen. Deze 2 toeren heb ik steeds herhaald totdat ik op elke naald 20 steken had (in totaal dus 40 steken). Ik ben wel geëindigd met 1 toer recht. Nu is de teen klaar. Vervolgens ben ik gewoon in het rond verder gaan breien, alleen heb ik bovenop de voet een ander steekje gemaakt dan aan de onderkant van de sok. De onderkant heb ik gewoon helemaal recht bereid. Aan de bovenkant heb ik 2 toeren 2 recht, 2 averecht gebreid en vervolgens 2 toeren recht. Deze 4 toeren steeds herhalen. Ik heb net zolang in het rond gebreid tot ik bij de hiel was. Ik heb de sok steeds even gepast en daar waar de bovenkant dan ineens een bochtje moet gaan maken omhoog, daar begint ook de hiel.

sokken breien 2

Ik heb een katoenen contrast kleurige draad genomen en hier heb ik alleen de naald van de onderkant van de sok (het recht gebreide deel) 2 x gebreid met de contrast draad (dus even heen en weer breien). Dit is de plek waar straks de hiel wordt gebreid. De contrast draad gaat er dus straks weer uit om de hiel op die plek te breien. Maar eerst heb de verdere sok afgebreid. Ik ben dus gewoon verder gaan breien in het rond totdat ik de gewenste lengte had bereikt, alleen heb ik vanaf de hiel nu het patroon (2 recht, 2 averecht) aan de voor -en achterkant doorgevoerd. Dus gewoon in het rond 2 recht, 2 averecht breien. Toen ik de gewenste lengte had bereikt heb ik nog iets van 3 cm in boord steek gebreid (1 recht, 1 averecht). Daarna alle steken HEEL losjes afkanten. Dat HEEL losjes is heel belangrijk anders krijg je de sok niet over je voet.

En dan nog de hiel. Daar waar de contrast draad zat heb ik de steken weer opgenomen op 2 pennen. Op elke pen dus 20 steken. Hier heb ik eigenlijk hetzelfde gedaan als bij de teen, alleen heb ik natuurlijk geen steken gemeerderd maar juist geminderd. Dus 1 pen gewoon recht breien en elke 2e pen minderen. Het minderen heb ik als volgt gedaan: 1 steek recht breien, 1 steek afhalen, 1 steek recht breien en de afgehaalde steek over deze steek heen halen. Er is nu 1 steek geminderd. Dan in dezelfde naald de 2 na laatste steken samen breien en de laatste steek gewoon weer recht. Ook hier deze 2 toeren steeds herhalen en eindigen met een gehele toer recht. Nu nog het afkanten. Ik heb daar ook een mooi duidelijk filmpje over gevonden (klik hier), wel weer in het Engels maar heel duidelijk. Het filmpje gaat over de teen, maar geld net zo goed voor de hiel. Ook het wegwerken van het draadje wordt hier heel duidelijk in getoond.

Veel plezier en maak je eigen Happy Socks!

Stuur mij een foto als ze klaar zijn, dan plaats ik die hieronder. 🙂

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s