Luiermandje haken

Yes, we zijn opa en oma geworden van een heel klein mannetje! Wat doe je als je schoondochter vraagt of je een luiermandje kan maken in de kleuren van het (baby) behang? Hier is geen twijfel over mogelijk, je zoekt direct naar de juiste kleuren en materialen en gaat aan de slag 🙂

Luiermandje haken 1

Ik heb voor dit mandje 3 bollen Catania Grande Sand gebruikt en 2 bollen Catania Grande Reseda. Catania Grande is te koop bij Wolplein. Verder heb ik een stuk kunststof stramien voor de versteviging van de bodem gebruikt en om te versieren een lederen labeltje met “handmade” erop en 2 houten knopen om de beginnetjes van alle toeren te verdoezelen. 🙂

De gebruikte steken zijn: vasten, verlengde vasten en de kreeften steek. Het mandje wordt in de rondte gehaakt, wel elke toer sluiten met een halve vaste in de eerste steek.

Het mandje is gehaakt met haaknaald no. 4,5 Ik ben begonnen met een sliert van lossen 30 stuks. Dit aantal lossen is afhankelijk van de gewenste maat van het mandje. Het kunnen er dus meer of minder zijn.

PDF patroon luier mandje

Liever het patroon op papier uitprinten? Koop dan voor slechts 2 euro je eigen patroon! Een zeer duidelijke beschrijving met foto’s van dit luier mandje! U ontvangt het PDF bestand in uw email. Heeft u geen Paypal? Vraag via het contact formulier dan even om een tikkie, deze stuur ik dan via de mail.

€2,00

1e toer: In elke losse een vaste haken te beginnen in de 2e losse. In de laatste losse 3 vasten haken en daarna aan de onderkant van de steken verder haken tot de eerste losse. In deze eerste losse nog 2 vasten haken. De toer sluiten met een halve vaste in de eerste vaste. In deze eerste vaste wordt ook weer de eerste vaste van de volgende (2e) toer gehaakt. In de foto hieronder zie je de 1e toer (1),  en het begin van de 2e toer (2).

Luiermandje haken 4 crop

2e toer: 1 losse en 1 vaste in de eerste vaste van de vorige toer, vasten haken in alle steken tot het groepje met 3 vasten op de kop. Hier in de 1e vaste 3 vasten haken, 1 vaste in de 2e vaste en weer 3 vasten in de 3e vaste. (Er zijn nu 2 groepjes met 3 vasten en daartussen 1 vaste.) Langs de andere kant verder haken met vasten in alle steken tot het volgende groepje van 3 vasten. Ook daarin 3 vasten in de 1e, 1 vaste in de 2e en 3 vasten in de 3e steek. De toer sluiten met een halve vaste in de eerste steek.

Luiermandje haken 5 crop

Vanaf hier blijf je in het rond vasten haken, met telkens op de uit einden (kopse kanten) in het groepje van 3 vasten: 1e vaste in de 1e vaste, 3 vasten in de 2e vaste en weer 1 vaste in de 3e vaste. Zo komen er elke toer 2 steken bij tussen de groepjes van 3 in, en ook aan de lange kanten komen er elke toer 2 steken bij. De bodem wordt dus zo steeds wat groter, breder en langer. Let op: elke toer sluiten met een halve vaste in de eerste steek en elk toer beginnen met 1 losse en een vaste in de eerste steek. Zo doorgaan tot de bodem de gewenste maat heeft. Ik heb 11 toeren in het rond gehaakt.

Ik heb de bodem 2 x gemaakt en deze verstevigd met kunststof stramien.

Luiermandje haken 7

Ik heb de 2 bodems aan elkaar gezet door rondom vasten te haken met op elke hoek 2 vasten. Hiervoor steek je de haaknaald door de steek van de bovenste EN onderste bodem. Lus door halen en hier een vaste van haken.

Luiermandje haken 8

 

Nu rondom een toer vasten haken in alleen de BOVENSTE lussen van de steek. Zie foto hieronder. GEEN vermeerderingen meer op de hoeken!

 

Ook nu weer elke toer sluiten met een halve vaste in de 1e steek.

2e toer: 1 losse, *1 vaste, 1 verlengde vaste*. ** blijven herhalen. Een verlengde vaste is een gewone vaste alleen steek je de haaknaald in onder de steek van de vorige toer (dus een toer lager). De lus goed omhoog halen en haken als een vaste.

Ik noem dit patroon maar voor het gemak “een op-en neer gaande vaste”. Dit heb ik elke toer gedaan, alleen wel verspringend. Dus boven elke gewone vaste haak je een verlengde vaste en boven elke verlengde vaste haak je een gewone vaste.

Luiermandje haken 3

Nu is het nog een kwestie van door haken tot de gewenste hoogte is bereikt. Ik heb na 7 toeren 1 toer met de kleur Reseda gehaakt en na nog eens 6 toeren met Sand ben ik verder gegaan met alleen nog Reseda.

Ik moet heel eerlijk toegeven dat mijn mandje op een gegeven moment een beetje begon uit te hangen naar buiten, dus voor mijn gevoel werd het geheel iets te wijd. Ik heb toen in de hoeken (ergens in het onderste sand gedeelte) 2 steken samen gehaakt en daarna een steek overgeslagen (om in het patroon te blijven). Je zou ook 3 steken samen kunnen haken in de hoeken, dan blijf je ook in patroon. Ik heb dit later nog een keer herhaald maar dan op elke lange kant 2 keer in 1 toer. Dus ergens op 1/3 en op 2/3 van de lange kant 3 steken samen haken.

Het kan natuurlijk zijn dat jou mandje totaal niet uit gaat hangen, dan hoef je natuurlijk ook deze bovengenoemde minderingen niet uit te voeren maar haak je gewoon lekker door. Mocht het wel nodig zijn en je vind het te ingewikkeld die minderingen dan kun je er ook voor kiezen om na de bodem verder te haken met een dunnere haaknaald.

Als je de gewenste hoogte van het mandje hebt bereikt, haak je voor de afwerking een toer met kreeften steek. Dit is een vaste maar dan achteruit gehaakt. Ik heb telkens 1 kreeften steek gehaakt en 1 steek overgeslagen. Zo krijg je een mooie strakke bovenrand.

Luiermandje haken 2

De knoopjes en het lederen labeltje heb ik gekocht bij De Haakfabriek.

Veel haak plezier!!!

Als je ook dit mandje hebt geprobeerd stuur mij dan een foto! Dan plaatst ik deze hieronder.

Luiermandje haken 1

 

4 reacties

 1. Mag ik vragen welke afmetingen dat mandje dan heeft. Ik zal een mandje moeten maken van 32 breed, 24 diep en 15 hoog. Zo kan ik ongeveer weten hoeveel lussen ik moet opzetten.
  Dank u

  Like

  • Hoi Peggy,
   Je haakt eerst de bodem volgens mijn patroon en haakt net zolang door totdat de bodem de gewenste maat heeft (Zie ook de tekst in het patroon). Ik heb er even een luier opgelegd. Daarna haak je gewoon verder volgens mijn patroon en stop je pas wanneer je de gewenste hoogte hebt bereikt.
   Ik heb het mandje niet meer in mijn bezit dus ik kan het ook niet even voor je opmeten, maar het is ook helemaal afhankelijk van welke maat luier je erin wilt doen. Lees mijn patroon eerst even helemaal door, dan begrijp je wat ik bedoel. Succes! Groetjes Samar.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s