Trui breien uit 1 mega bol

Kijk eens wat een gave trui in een prachtige kleur! Super leuk op een witte spijkerbroek. Het is een echte zomer trui voor de frisse dagen. Een lichtgewicht door het heerlijk lichte garen en op een dikke pen gebreid, dus ook luchtig. Deze mega bollen Flausch garen zijn op het Internet te koop in vele kleuren.

Benodigheden:

Ik heb naald no.7 en 5 gebruikt en 1 Big Ball Flausch (nog te koop bij 2 Duitse sites No.1 en No.2)

13 steken op 10 cm. Ik wil mijn panden 55 cm breed dus ik zet 72 steken op met pen no. 7

Mijn patroon is voor maat 38/40 (M/L)

Brede gerstekorrel patroon: 2 recht, 2 averecht verspringend (recht boven averecht en averecht boven recht).

Boord steek: 1 recht, 1 averecht (recht boven recht, averecht boven averecht)

R = recht breien

AR = averecht breien

St = steek

PDF patroon blauwe trui in het Nederlands

Liever het patroon op papier uitprinten? Koop dan voor slechts 4 euro je eigen patroon! Een zeer duidelijke beschrijving met foto’s van deze leuke blauwe trui! U ontvangt het PDF bestand in uw email.

€ 3,00

Heeft u geen PayPal account? En u wilt toch graag het PDF patroon in uw mailbox ontvangen? Stuur dan even een berichtje via de contact pagina, dan krijgt u van mij een betaallink in uw email en kunt u gewoon met IDEAL betalen via uw eigen bank. 

Voorpand: 1 toer recht breien, daarna alle toeren verspringend 2 steken recht, 2 steken averecht breien. Zo ontstaat het brede gerstekorrel patroon.

Bij 53 cm hoogte beginnen met de hals: 30 steken breien, 12 steken afkanten, 30 steken breien. Elk deel apart verder breien. De pijl geeft de brei richting aan.

<— breien richting hals in patroon —-> terug de 2e en 3e steek samen breien, dit 6 x herhalen (dus 6 x 1 steek minderen aan de halskant)

<— 12 steken afkanten aan de schouderkant, pen uit breien in patroon —> terug de 2e en 3e steek samen breien (dit is de 7e mindering aan de halskant), pen uit breien <— resterende 11 steken afkanten. Er ontstaat zo een iets schuine schouder.

Rugpand: breien zoals het voorpand tot een hoogte van 59 cm. Hier beginnen met de hals: 24 steken breien, 24 steken afkanten, 24 steken breien.

<— 12 steken afkanten, pen uit breien in patroon richting hals —>terug de 2e en 3e steek samen breien <— resterende 11 steken afkanten.

Het voor -en rugpand kunnen nu aan elkaar worden gezet, begin met de schoudernaden te sluiten. Ik heb dit gedaan met en stiksteek. Daarna de hals voorzien van een toer kreeften steek. Ik heb dit met haaknaald no. 5,5 gedaan. Een kreeften steek is een vaste maar dan achteruit gehaakt. De zijkanten nog niet vast zetten, hier gaan we eerst de mouwen aan breien.

Big Ball FLausch trui gratis patroon_04

Mouwen: Met pen no. 5 steken opnemen langs de zijkant van het werk. (60 steken)

Het armsgat wil ik rondom ongeveer 44 /45 cm hebben, dus aan het voorpand 22 cm en aan het achterpand 22 cm. Ik heb dit met gele steken markeerders aangeven. Dat maakt het met steken opnemen makkelijker om de steken mooi verdeeld op te nemen. Tussen elke 2 gele markeerders dus 15 steken opnemen. Na het opnemen verder breien in het patroon (2 recht, 2 averecht, elke toer verspringend). In de eerste toer de 1e en de laatste 2 steken samen breien (58 steken).

Patroon mouwen:

(Om de mouwen iets aparts te geven heb ik 2 bollen Yarn & Colors Fabulous in de kleur Denim gebruikt in combinatie met het Flausch garen. (Dit garen is te koop bij wolplein.nl) Dat is achteraf een heel goed idee geweest omdat ik met alleen het Flausch garen niet uit gekomen zou zijn. Misschien wel als je de panden wat minder breed maakt, bijvoorbeeld 50 cm breed i.p.v. 55 cm.)

Verder breien: 4 toeren in patroon breien, 6e toer (na 3 cm) aan beide kanten 1 steek minderen door twee steken samen te breien op 1 steek vanaf de kant. Nog 2 toeren in patroon breien. Overgaan op het andere garen (Yarn&Colors fabulous) in een teruggaande naald (eventueel een extra naald breien). Brei 3 toeren boord steek.

De 4e toer: 1 R, *2 R samen breien, 1 omslag*, ** herhalen en de toer eindigen met 2 R samen breien, 1 R. (er is in deze toer dus 1 steek geminderd).

Nu 2 toeren Boord steek breien (de lussen recht breien) en in de 2e toer de 2e en 3e steek samen breien. (er is dus nu aan beide kanten 1 St. geminderd: in de 4e en 6e toer)

Overgaan op het eerste garen (Flausch), in de 2e toer aan beide kanten 1 St. minderen. Bij 12, 15, 18, 21 en 24 cm mouw hoogte aan beide kanten 1 St. minderen door 2 steken samen te breien. (telkens de 2e en 3e en de 2 voor na laatste steken)

Overgaan op het andere garen (Yarn&Colors fabulous) in een teruggaande naald. Brei 3 toeren boord steek.

De 4e toer: 1 R, *2 R samen breien, 1 omslag*, ** herhalen en de toer eindigen met 2 R samen breien, 1 R. (er is in deze toer dus 1 steek geminderd).

Nu 3 toeren boord steek breien (de lussen recht breien) en in de 2e toer de 2e en 3e steek samen breien. (er is dus nu aan beide kanten 1 St. geminderd: in de 4e en 6e toer)

De 8e toer: 1 R, *2 R samen breien, 1 omslag*, ** herhalen en de toer eindigen met 2 R samen breien, 1 R. (er is in deze toer dus 1 steek geminderd).

Nu 2 toeren Boord steek breien (de lussen recht breien) en in de 2e toer de 2e en 3e steek samen breien. (er is dus nu aan beide kanten 1 St. geminderd: in de 8e en 10e toer)

Overgaan op het andere garen (Flausch) en in patroon verder breien. Bij 33, 36, 39 en 41 cm aan beide kanten 1 steek minderen door 2 steken samen te breien. (telkens de 2e en 3e en de 2 voor na laatste steken)

Bij 42 cm totale mouw hoogte (dit is na 10 cm Flausch) overgaan op het andere garen (Y&C) en 4 toeren in boord steek breien. In de 1e toer aan beide kanten 1 steek minderen door 2 steken samen te breien. Als het goed is heb je nu nog 30 steken op de pen. In de 5e toer alle steken afkanten.

Brei de andere mouw precies hetzelfde.

Afwerking: De mouw en zij naden aan elkaar zetten d.m.v. een stik steek. Zet wel eerst het werk hier en daar met een grote speld netjes aan elkaar vast (goed kanten tegen elkaar). Begin bij de pols en ga zo langs de mouw naar het voor -en rugpand. Niet helemaal tot onderaan vast zetten! Laat iets van 20 cm nog even los.

Ik heb nog een randje aan het voor -en rugpand gemaakt met Yarns & Colors Fabulous, net als bij de mouwen. Neem langs de onderrand van het voorpand 72 steken op met naald no. 5 en brei verder met naald no. 7 in boord steek. 4 toeren boord steek en de 5e toer de steken afkanten. Doe dit ook bij het achterpand. Nu de zij naden verder vast zetten tot aan dit kleine boordje. Het boordje heb ik los gelaten. Er zit nu links en rechts een klein splitje.

DRAADJES O MY……. Als je alle losse draadjes netjes gaat heen en weer weven door je werk ben je wel even bezig en krijg je na een paar keer dragen van de trui soms uitstekende draadjes te zien. Ik doe dat al een tijdje anders.

  1. Zorg dat je 2 draadjes bij elkaar hebt, wat niet zo lastig is, want als je van garen wisselt heb je altijd 2 draadjes bij elkaar zitten.
  2. Zorg dat deze draadjes iets van de kant af zitten aan de binnenkant van het werk.
  3. Leg een simpele knoop met de 2 draadjes (niet te strak aan trekken)
  4. Pak de 2 draadjes samen en maak een knoop met de 2 draadjes samen. Nog NIET aantrekken!
  5. Doe een dikke borduurnaald in de lus van de knoop.
  6. Pak de 2 draadjes aan het uiteinde vast met de ene hand en met de andere hand duw je de borduurnaald tegen de eerste knoop aan. Nu aan de draadjes trekken terwijl je de borduurnaald op zijn plek houd. Duw de knoop (eventueel met behulp van je vingers) helemaal tegen de borduurnaald aan.
  7. Nu haal je de naald weg en duw je met je vingers de knoop nog beter tegen de eerste knoop aan terwijl je voorzichtig aan de draadjes trekt.
  8. Knip de draadjes af op ongeveer 2 cm vanaf de knoop.
  9. Zo die gaan nooit meer los en nooit meer uitsteken!

Veel brei plezier!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s