Je eigen mondkapje haken

 

Omdat mondkapjes overal uitverkocht zijn en de ziekenhuizen ze harder nodig hebben, heb ik een patroon uitgedacht voor een eigen mondkapje. Eentje waar ik er geen 20 van nodig heb en eentje die niet constant in de was ligt, maar eentje die je een paar keer kunt gebruiken door er een dubbel stuk keukenpapier of inlegkruisje in te doen. Okay hij zal geen 100% bescherming bieden, maar als iemand in mijn buurt plotseling moet niezen of hoesten ben ik toch enigszins beschermd. Vanzelfsprekend heb ik voor dit eerste ontwerp de kleuren van de Nederlandse vlag gekozen.

Haakpatroon mondkapje Nederlands

Liever het patroon op papier uitprinten? Koop dan voor slechts 2 euro je eigen patroon! Een zeer duidelijke beschrijving met foto’s van dit leuke mondkapje! U ontvangt het PDF bestand in uw email. Heeft u geen Paypal? Ik kan u ook een betaalverzoek (tikkie) sturen via email, vraag er gerust naar via het contact formulier.

€2,00

PATROON: Ik heb haaknaald no.3 gebruikt en Catania katoen. Van elke kleur ongeveer een half bolletje dus als u het mondkapje in één kleur gaat maken heeft u 1,5 bolletje nodig.

(Blauw) Begin met 36 lossen. de eerste toer vasten haken, begin in de 2e losse (35 vasten).

Vanaf de 2e toer vasten haken in de achterste lussen. Hierdoor ontstaan ribbels van links naar rechts. Na 3 cm blauw overgaan op wit. De laatste blauwe steek doorhalen met de witte draad.

Nu met wit verder haken in normale vasten, dus normaal insteken. Na 6 toeren normale vasten, 1 toer vasten haken in de achterste lussen. Hierdoor ontstaat een ribbel die als vouw dient. Zorg ervoor dat deze ribbel aan de achterkant van het werk ligt. Daarna 3 toeren normale vasten en 1 toer vasten in de voorste lussen. Je hebt nu voor en achter een ribbeltje zitten waardoor de eerste plooi ontstaat door ze te vouwen. Haak nog eerst maar even door, dan zie je straks wat ik bedoel.

Nu 9 toeren normale vasten haken, dan weer 1 toer in de achterste lussen, 3 toeren normale vasten en 1 toer in de voorste lussen. (dit is de 2e plooi).

Nog 1 keer: 9 normale toeren, 1 in de achterste lussen, 3 normale toeren en 1 in de voorste lussen. (3e plooi)

De laatste witte steek nu doorhalen met rood garen en verder gaan met rood. 1 toer normale vasten en daarna alleen nog in de achterste lussen. Bij bijna 3 cm rood, in de laatste toer rood de 11e en 12e steek samen haken en de 23e en 24e steek samen haken. Draad afknippen en alle draadjes netjes wegwerken.

Nu aan de zijkanten met blauw garen stiksteken (zoals de naaimachine) maken (van beneden naar boven). Ik heb 18 stiksteken gemaakt. Dit doe je als volgt: Eerst de plooien met steken markeerders vastzetten. Dan steek je je haaknaald van boven naar beneden door het haakwerk en haal je de (nieuwe) blauwe draad naar boven. Nu een klein stukje verder weer de naald van boven naar beneden steken en weer de draad omhoog halen en door de lus op je naald halen. Nu heb je een eerste stiksteek plat op je haakwerk liggen. Op deze manier maak je 18 stiksteken.

Het werk keren en in alle stiksteken een vaste haken. In totaal 3 cm vasten haken. Bij mij zijn dat 5 toeren.

Keren en 1 vaste haken, nu een sliert lossen haken voor de lus voor om het oor. Ik heb elastiek garen mee gehaakt en heb de sliert aan de andere kant weer vast gezet door een vaste te haken aan het haakwerk. Draad afknippen en goed vastzetten. Je moet wel even passen om te weten hoe lang de lossen sliert moet zijn. Dit varieert tussen de 42 en 47 lossen.
Je kan ook gewoon aan de boven -en onderkant een sliert lossen haken met blauw. Deze doe je dan achter het oor in een dubbel knoop (stevig aantrekken) en de uiteinden dan gewoon afknippen. Zo heb je altijd de juiste maat. Als het goed is hoef je maar 1 keer te knopen voor jou persoonlijke maat.

Als je het mondkapje niet steeds wil wassen is het handig om een stukje keukenrol dubbel te vouwen en dit in het mondkapje te doen als je het draagt. Dit geeft natuurlijk ook veel meer bescherming. Wat beter blijft zitten is (sorry) een inlegkruisje met plakstrip. Op deze manier is je mond afgedekt en kan je door je neus gewoon ademhalen.

Om het rond de neus een beetje af te schermen heb ik afsluit strips van de vuilniszakken gebruikt. Ik heb er 4 die, nog aan elkaar zitten, gebruikt. Deze dubbelvouwen en op de hoogte van de minderingen in de laatste rode toer door het werk heen schuiven. Aan de uiteinden weer door het werk heen schuiven en de restjes dubbel vouwen. Als je dat een beetje in een boogje doet heb je totaal geen last van stekende uiteinden.

Je kan dit mondkapje natuurlijk in elke gewenste kleur maken en al zal het geen 100% bescherming bieden, ik zeg dan maar: BETER IETS, DAN NIETS

Als je zelf, of iemand die naast je staat moet niezen of hoesten, is er in ieder geval iets dat het opvangt. Als zoiets gebeurd moet je natuurlijk wel het mondkapje grondig wassen.

Pattern crochet face mask English

If you prefer to receive the English pattern in your mailbox, you can pay by Paypal and I will send you the PDF file

€2,00

6 reacties

 1. Goedemiddag,
  Is het mogelijk om het patroon via iDeal te betalen? Ik zou het patroon uitgeprint hebben zodat ik het rustig kan uitpluizen hoe het mondkapjes gehaakt wordt( ben een beginner) ik heb helaas geen van onderstaande betalingsmogelijkheden.
  Met vriendelijke groet,
  Angel Logt

  Like

  • Hallo Angel, Ja hoor dat kan wel, ik kan je een tikkie sturen via de email. Als je even naar CONTACT gaat bovenaan mijn site dan kan je mij een mail sturen en stuur ik je weer een mail terug met het tikkie. Dan kan je via het tikkie gewoon met IDEAL betalen.
   Groetjes Saskia Houtsma

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s