Shirt breien

Ik heb dit truitje gebreid in maat 38 op pen 4,5 en ik heb 4 bollen Cannes en 3 bollen Missouri gebruikt. (zie foto hieronder)

zwart-wit shirt breien 1

Voorpand: 50 steken opzetten met zwart, 6 toeren recht breien. De volgende toer (dit is de goede kant van het werk) averecht breien en aansluitend 70 steken erbij opzetten.

1e toer recht breien.

2e toer averecht breien

3e toer 2 steken recht, *2 steken recht samenbreien, 1 omslag.* ** herhalen. De de laatste 2 steken recht breien.

*1 toer averecht, 1 toer recht, 1 toer averecht, 4e toer als de 3e toer breien.*  ** herhalen

Bij 11 cm van garen wisselen (verder met wit dus). Brei tricot steek. Bij 18 cm beginnen met minderen voor de hals. Elke naald aan de goede kant van het werk 1 steek minderen aan de hals kant. Dit doe ik 8 keer (8 steken in totaal minderen dus). Dan verder breien tot 25 cm totale lengte. Hier weer van garen wisselen (verder met zwart dus). Brei het patroon met de gaatjes. Bij 29,5 cm totale lengte ben je op het midden van het pand aangekomen, nu de andere helft in spiegelbeeld breien.

Achterpand: Deze breien zoals het voorpand alleen nu bij de hals 3 x 1 steek minderen aan beide kanten van de hals. Zowel bij het voorpand als bij het achterpand heb ik markeerders geplaatst op de plek waar ik met de minderingen voor de hals ben begonnen. Zo kan je straks als je de schoudernaden aan elkaar gaat zetten goed zien waar de hals begint.

Afwerking: De beide schoudernaden sluiten. Voor de hals had ik in eerste instantie met de rondbreinaald alle steken opgenomen en een paar toeren in ribbel steek gebreid, toen losjes afgekant. Ik heb het truitje toen aangetrokken maar vond dat rechtopstaande randje echt niet mooi. Dus heb ik het weer uitgehaald. Toen heb ik met een haaknaald no. 4,5 een rand vasten gehaakt, maar onder het garen op sommige plekken niet gelijk van dikte is werd ook dit niet mooi. Uiteindelijk heb ik de perfecte oplossing gevonden! Met de haaknaald heb ik langs de hele halsrand d.m.v een slipstitch een keurig net zwart streepje gehaakt. Hoe doe je dat? Je steekt met de haaknaald van boven (goede kant van het werk) naar beneden en haalt dus van onderen af de draad omhoog. Je hebt nu een lus om je haaknaald. Nu steek je in de volgende steek weer van boven naar beneden en haalt de volgende lus omhoog welke je direct door de eerste lus haalt. Je hebt nu een steek bovenop het werk liggen. Zo ga je helemaal in het rond, zorg ervoor met insteken in de volgende steek dat je een mooie rechte lijn maakt.

zwart-wit shirt breien 9

Het ziet er nu nog misschien rommelig uit, maar dat komt straks helemaal goed! Alle steken liggen nu plat bovenop het werk, dit is de basis voor de hals. Vervolgens heb ik op deze basis steken een toer vasten gehaakt en aansluiten nog een toer kreeften steekjes. Een kreeften steek is een vaste maar dan achteruit gehaakt. Je krijgt dan van die leuke bolletjes langs de rand. Het is echt niet moeilijk, gewoon proberen! Gewoon in de vorige steek insteken en een vaste haken, de hele toer door. Hieronder foto’s van de binnenkant en de buitenkant van de hals.

Nu de zijkanten netjes aan elkaar zetten d.m.v. een stiksteek. Ik heb wel eerst de panden met spelden aan elkaar gezet en dan met de stiksteek deze vast gemaakt. Nu alle draadjes wegwerken en klaar is het truitje!

Als ik draadjes wegwerk leg ik altijd een dubbele knoop met de 2 draadjes en vervolgens een gewone knoop met de twee draden samen. Hierbij gebruik ik een dikke borduurnaald (waar je ook de panden mee aan elkaar zet) om de knoop goed tegen het werk aan te duwen. Nog even met je nagel goed de knoop aantrekken en de draadjes ongeveer een cm vanaf de knoop afknippen. Op deze manier heb ik nooit draadjes die los gaan zitten en uit mijn truitje gaan steken.

Dit truitje of shirt (hoe je het noemen wilt) is ook in de winter prima te dragen met een zwart topje eronder en een zwart vestje eroverheen.

Als je dit truitje ook hebt gemaakt, misschien wel in een andere kleur of van een ander materiaal, stuur mij dan een foto en dan plaats ik deze erbij!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s