De Schelp tas haken, het hele patroon

Ik heb voor deze tas 6 bollen Roma van Lana Grossa gebruikt en haaknaald no 4,5 voor een stevig resultaat

Hieronder staat het hele patroon. Wilt u het patroon liever in PDF formaat op uw computer of lekker uitprinten. Dan kunt u voor slechts 5 euro het PDF bestand bestellen in het Nederlands of in het Engels. U ontvangt het bestand in uw email.

de-schelptas-het-hele-patroon_resize

PDF patroon “de schelptas”

Het complete patroon in PDF faromaat zoals hier beschreven met alle ruim 72 foto’s.

€ 5,00

Ik ben begonnen met 95 lossen.

2 vasten haken (de eerste in de 2e losse), *3 vasten in de volgende losse, 6 vasten, 2 lossen overslaan, 6 vasten*, van * tot * herhalen en dan eindigen met 2 vasten.

Elke toer: 1 losse om te keren, vasten haken in de achterste lussen tot en met de 1e vaste van het groepje van 3 vasten, *3 vasten in de volgende steek, 6 vasten, 2 steken overslaan, 6 vasten*, vasten haken tot het einde van de toer. Van * tot * telkens herhalen.

IMG_0213IMG_0215IMG_0216IMG_0217

Dit patroon blijven herhalen tot je de gewenste hoogte maat van je tas hebt. Daarna wordt de bodem van de tas eraan gehaakt. Ik heb bij mijn gewenste hoogte aan beide zijden 35 vasten voor de eerste punt.

Vervolgens heb ik de bodem aan de tas gehaakt. In de volgende toer heb ik alle punten bij elkaar gehaakt, dus 35 vasten haken (in de achterste lussen) tot de eerste punt, dan een vaste haken om de eerste punt heen. Daarbij niet de naald insteken als normaal, maar de naald insteken in de opening onder de eerste punt. De opening die is ontstaan is doordat ik daar 3 vasten in 1 steek heb gehaakt. Zie 3e foto hieronder. Vervolgens weer insteken in de 2e puntopening en ook daar een vaste haken, enz. tot ik alle punten heb gehad. Dan de toer verder uit haken met vasten (in de achterste lussen).

Nu zitten alle punten tegen elkaar aan en zie je al een beetje hoe de tas gaat worden. De volgende toeren gewoon alle steken vasten haken in de achterste lussen. Dit wordt de bodem van de tas. Als ik 5 cm bodem heb gehaakt hecht ik af. Nu nog een 2e kant van de tas maken, precies hetzelfde als deze. Als de 2e helft af is een lange draad aan het werk laten zitten om de beide delen aan elkaar vast te maken.

Nu heb ik de twee delen aan elkaar vastgemaakt met een dikke borduurnaald en de lange draad die ik aan het 2e deel heb laten zitten. Net als bij het vasten haken heb ik bij het aan elkaar zetten alleen da onderste lussen van de steken gebruikt. Zo sluit het werk naadloos! Je begint met de draad van onder naar boven door de 1e steek te halen, dan ga je naar de tegenover liggende kant van je werk en haal je ook door de 1e steek en de 2e steek de draad (van onder naar boven). Zo loopt de draad echt van de 1e steek aan de ene kan naar de 1e steek aan de andere kant en komen deze 1e steken netjes tegen elkaar aan te liggen. Nu ga je weer naar de overkant en haalt de draad door de 2e en 3e steek, weer naar de overkant en door de 3e en 4e steek enz. Als ik 3 steken gedaan heb pak ik het werk tussen duim en wijsvinger en met de ander hand trek ik dan voorzichtig de draad aan totdat de steken naadloos tegen elkaar aan liggen. Let op! Niet te strak aantrekken! Telkens na 3 steken het werk aantrekken anders lukt dit niet meer. Als het werk niet meer tussen duim en wijsvinger kan leg ik mijn hand op de naad en trek ik de draad aan. Als de steken netjes tegen elkaar aan liggen heb ik alle draadjes netjes weggewerkt. Zorg ervoor dat de draadjes niet meer los kunnen en straks ergens uit je mooie tas steken.

Nu ga ik de tas verstevigen zodat hij niet in elkaar zakt als ik hem neerzet. Daar gebruikt ik kunststof stramien voor. Dit is te koop in de hobbywinkel, maar ook op het Internet. Je hebt stramien nodig met grote openingen anders past je borduurnaald er niet doorheen. Ik heb voor elke kant van de tas 1 stramien nodig en nog een klein stukje voor de bodem.

Schelptas 29

Ik heb mijn tas in de vorm gelegd zoals ik hem graag wil hebben en heb de bodem lengte maat opgemeten. Deze is bij mij ongeveer 28 cm.

Schelptas 31

De breedte van de bodem is ongeveer 10 cm (we hebben 2 x 5 cm bodem aan beide kanten gehaakt). Dus ik knip een stuk stramien voor de bodem van 28 x 9 cm. Ik neem een cm in de breedte minder omdat ik de tas nog omhoog moet kunnen vouwen.

Schelptas 32

Aan beide kanten van het stramien heb ik no 8 cm haakwerk over. Dit wordt later naar binnen gevouwen vandaar dat ik daar geen stramien doe. Nu ga ik het stramien vastzetten aan het haakwerk. Gedurende het vast zetten constant opletten of de 8 cm aan beide kanten ook 8 cm blijven. Soms moet je hiervoor bij het stramien een gaatje overslaan. Ik zet de lange kanten van het stramien vast, de korte kanten niet.

In het midden, waar de punten bij elkaar zitten, neem ik 2 draadjes op bij de punten zodat deze netjes en stevig tegen het stramien aan komen te liggen.

Nu leg ik het grote stramien op 1 helft van de tas en teken de punten van de tas met een dikke stift op het stramien. Dit doe ik natuurlijk 2 x , want ik heb 2 tas helften. Dan uitknippen.

Nu ga ik de punten van het stramien vastzetten op de punten van de tas.

Als de punten aan beide kanten vast zitten knip ik het teveel aan stramien weg en zet ik de zijkanten (stramien) vast aan de boden (stramien).

Nu de zijkanten aan elkaar vastzetten, magneetknopen bevestigen en de zijkanten naar binnen vouwen.

Ik heb ook zelf de handvatten gemaakt, maar je kan natuurlijk ook kant en klare handvatten kopen in de hobbywinkel.

Ik heb een knot Washi van Katia gebruiken en haaknaald no 5,5. Het is heel moeilijk te beschrijven hoe je deze handvatten haakt daarom verwijs ik even naar een filmpje op Instagram. Handvat haken

Ik heb voor elk handvat een lengte gehaakt van 55 cm. Hoe je de handvatten aan de houten ringen zet laat ik hieronder zien.

Beknopte omschrijving: De restdraad van boven naar onder door het werk steken en deze draad langs het werk omhoog leggen (aan de onderkant). Met een ander draad leg je een lus bovenop het werk met de lus omhoog. Nu ga je de draad stevig om het werk heen wikkelen, van beneden naar boven. De draad afknippen en door de lus halen. Nu trek je aan de onderste draad de lus (met de draad erdoorheen) onder het wikkelgedeelte. Nu kan je alle draden die uitsteken (dat zijn er 3) afknippen. Als je 2 handvatten hebt gemaakt zet je deze vast aan de tas.

Tenslotte heb ik nog de naar binnen gevouwen delen netjes vastgezet aan de binnenkant en de zij naden aan beide kanten van de bodem ook mooi dichtgemaakt.

Ik heb nog metalen voetjes onder de tas gezet

(te koop bij de hobbywinkel) zodat hij wat beschermd is tegen vies worden als je hem op de grond neerzet. KLAAR!

IMG_0475

 

 

de-schelptas-het-hele-patroon_resize

PDF patroon “de schelptas”

Het complete patroon in PDF faromaat zoals hierboven beschreven met alle ruim 72 foto’s.

€ 5,00

5 reacties

 1. Hallo Rita, hartelijk dank voor het compliment! Het is ook echt een heerlijke tas. Het PDF bestand is er in in het Nederlands en in het Engels. Als je op de button “betalen met Paypal” klikt dan kom je bij Paypal en kan je de 2 euro voor het patroon betalen. Daarna krijg ik een bericht van Paypal met jou email adres en dan stuur ik het PFD bestand via de mail naar je toe. Als je dat vandaag gaat doen dan ontvang je het PDF bestand vanavond. Ik hoop dat het lukt. Alvast veel plezier met het patroon! Groetjes Samar

  Like

 2. Erg mooi patroon!
  Ik vroeg mij af welke kleur u heeft gebruikt en waar ik dit kan kopen. En ook waar u de ringen voor de hendels heeft gekocht.
  Alvast bedankt,
  Zoë

  Like

 3. Beste, ik ben begonnen met de schelpentas maar ik geraak er niet aan uit. Ik heb de gewenste hoogte van de tas, maar hoe maak je de zijkanten aan de schelpen voor je aan de eigenlijke bodem begint?
  Vriendelijke groeten,
  Marleen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s