Haak je eigen handtas

Zooo gaaf is dit!! Je eigen tas haken in je favoriete kleur. Ik heb garen van Mayflower gebruikt. T-shirt yarn of lintgaren zoals men dat noemt. Gehaakt  met haaknaald no. 8 en ik heb 2 bollen helemaal opgebruikt.

1076BD21-4ABD-4C9F-8A5F-1CE6B511D352

Ik ben begonnen met de bodem en heb daarvoor een rechthoek gehaakt van vasten. Ik ben begonnen met een sliert van 17 lossen. De eerste vaste maak je in de 2e losse, dan de toer uit haken en in de laatste steek 3 vasten extra haken. Dan aan de andere kant van de sliert (in dezelfde lossen dus) verder vasten haken en in de laatste steek weer 3 vasten extra haken. (je hebt nu op elk uiteinde 5 vasten in 1 steek) De toer sluiten met een halve vaste in de eerste vaste. Ik heb verder in de rondte gehaakt met op de kop van de rechthoek meerderingen.

Meerderingen: Je hebt na deze eerste toer op elke kop kant 3 extra vasten gehaakt. In de 2e toer heb ik in de eerste extra vaste 3 vasten gehaakt (dit wordt een hoek), in de tweede 1 vaste en in de derde weer 3 vasten (dit wordt ook een hoek). Tussen de hoeken in heb ik gewoon in elke steek een vaste gehaakt. Je hebt dus nu in elke hoek 3 vasten in 1 steek. In de volgende toeren haak je telkens in de middelste van deze 3 ook weer 3 vasten. Dit heb ik 5 toeren herhaald en zo wordt de rechthoek steeds groter. Maak hem zo groot als je de tas bodem wilt hebben. Mijn bodem is iets van 28 x 10 cm geworden.

Als de bodem de gewenste grootte heeft haak je een hele toer met alleen maar vasten. LET OP! Deze toer de haaknaald insteken in ALLEEN de achterste lus van de steek. Zo krijg je een mooie overgang van bodem naar zijkant.

Je blijft nu gewoon in de rondte haken tot de tas de gewenste hoogte heeft. Wel elke toer sluiten met een halve vaste in de eerste steek. Ik heb een spin steek gemaakt omdat ik alleen maar vasten niet zo leuk vind, maar  het kan ook met alleen maar vasten.

Spin steek: Voor de spin steek moet het steken aantal deelbaar zijn door 2. Ik had na 5 toeren bodem in totaal 72 steken dus dat kwam prima uit. Het begint met 4 lossen (dit is het eerste stokje plus 1 losse). Dan nog een stokje in dezelfde steek, *1 steek overslaan en in de volgende steek 1 stokje, 1 losse en nog 1 stokje haken*. Wat tussen de sterretjes staat steeds herhalen en de toer steeds eindigen met een halve vaste in de eerste steek. Alle toeren zijn vanaf hier hetzelfde behalve dat ik elke toer begonnen ben met 3 lossen (geen 4 dit bleek teveel) en nog een stokje in dezelfde steek. De groepjes (stokje, losse, stokje) heb ik telkens om de losse van de vorige toer gehaakt7F2509C5-3CE9-48B4-944E-59674159E405Als de tas hoog genoeg is dan nog 2 toeren met alleen maar vasten haken. Mijn tas is vanaf de bodem 20 cm hoog zonder de 2 toeren vasten en 22 cm hoog met de 2 toeren vasten. LET OP! Tijdens het haken van de eerste toer vasten, de zijkanten van de tas samen vouwen en de samengevouwen steken NIET meemaken in deze eerste toer. De 2e toer alle steken van de eerste toer haken.

Het samen vouwen van de zijkanten: Als je de tas even plat neerlegt kan je de zijkanten naar binnen vouwen en even vast zetten met een contrast draad. Gewoon even een draad met een haaknaald door de dubbel gevouwen flap halen en er een stevige knoop in leggen. Dit knip je er later weer tussenuit.

54E703E0-13E8-4FC4-90E5-AD611B0B3B13

Handvat: Voor het handvat heb ik een sliert van 38 lossen gehaakt en net als bij de bodem 2 toeren vasten in het rond gehaakt met dezelfde meerderingen op de zijkanten. Je maakt er natuurlijk 2 🙂 Als deze klaar zijn dan vouw je ze dubbel en zet je de randen aan elkaar vast met een zich zag steek. (heen en weer steken door de vasten aan beide kanten). LET OP! De uiteinden niet helemaal dichtmaken want die zijn nodig om straks de hengsels vast te zetten aan de tas. Ik heb tijdens het dichtmaken een dunne flexibele plastic buis in het handvat gedaan voor extra stevigheid. De hengsels blijven dan mooi rechtop staan.

Nu is het tijd om de hengsels aan de tas vast te zetten. Dit is een precies klusje maar neem er de tijd voor want de afwerking is altijd het belangrijkste deel van je werk! Als je dit afraffelt dan is al je werk voor niets geweest, want dan wordt het niet mooi.

074474D0-8BC5-4834-B8A9-11F53C581B02

Verder heb ik aan de voorkant van mijn tas (in het midden) een schuifornament bevestigd en heb ik nog een kwast gemaakt van hetzelfde garen als de tas. Ook met een schuifornament en 1 deel van een kapittel sluiting. Aan de achterkant van de tas was de plek waar steeds mijn nieuwe toer begon erg zichtbaar in de vorm van een schuine streep. Deze heb ik ook mooi gemaakt met grote metalen kralen.

43277786-BDFF-4A5C-B8CE-0953A787C8F9

Al deze metalen spulletjes zijn van Grieks Metaal ook wel DQ Designer Quality genaamd en te koop bij Creawerk

Alle losse draaduiteinden heb ik afgewerkt door steeds 2 draden te nemen en daar 2 platte knopen in te leggen, daarna neem je de 2 draden samen en leg je er een gezamenlijke knoop in. Deze aanschuiven met behulp van een dikke maasnaald en met je nagels helemaal tegen de platte knopen aanschuiven. Dan de draden op 2 cm afstand afknippen. Je werk zal op deze manier nooit losgaan en je hebt geen last van uitstekende draadjes die op de duur los gaan zitten.

Tenslotte heb ik nog een 2e bodem gehaakt en deze los in de tas gelegd om de bodem wat meer stevigheid te geven. Onder deze bodem kan je ook eventueel nog een stuk stevig karton of kunststof stramien leggen. Het is natuurlijk erg mooi als je de tas ook nog zou voeren met een mooie stof. Dat heb ik niet gedaan maar misschien doe ik dat later nog.

Als laatste heb ik ook nog een paar metalen tas voetjes van Prym onder de bodem vastgezet.

IMG_2081

Veel plezier met dit patroon! (Stuur me een foto als je deze tas hebt gemaakt, dan plaats ik die op mijn site.

 

PDF Patroon “de Blauwe tas” (NL)

Liever het patroon in uw mailbox ontvangen en thuis uitprinten? Betaal hieronder met Paypal 3 euro en ik stuur het PDF bestand met foto’s naar uw mailadres.

€ 4,00

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s