Heerlijk “Woon” vest breien

Mijn heerlijke lange vest is klaar! En hij is super licht in gewicht! Ik heb uiteindelijk maar 6 bollen “Foxy” garen gebruikt van de 10 dus ik kan er nog een truitje bij breien als ik dat wil. Ik heb een kabel rand gemaakt langs de panden wat toch wel een extra uitstraling aan het vest geeft.

Garen: Foxy fashion lurex van Lammy Yarns (even googelen en je vind dit garen nog in verschillende kleuren)

Stekenverhouding volgens mijn proeflapje op pen 6: 15 steken x 20 toeren = 10 breed x 10 cm hoog

Pen dikte: no 6

Boord steek: 3 steken recht, 3 steken averecht

Rechte tricotsteek: heengaande naalden recht breien, teruggaande naalden averecht breien

Ribbel steek: alle naalden recht breien

Voorpand: Zet 42 steken op met pen no. 6,5. Daarna verder gaan met pen no. 6 in boord steek. 11 cm boord breien.

2f437cf3-d988-4e90-9b25-7441bddc2b18

Na de boord 6 toeren recht breien (3 ribbels). Daarna verder gaan in rechte tricotsteek.

Patroon: 5 x elke 2e teruggaande naald recht breien, 5 x elke 3e teruggaande naald recht breien, 5 x elke 4e teruggaande naald recht breien en 5 x elke 5e teruggaande naald recht breien. Zo krijg je telkens 5 ribbels met steeds iets meer ruimte ertussen.

Tegelijk bij 13 cm, 23 cm, 33 cm, 43 cm en 53 cm aan de heupzijde telkens 1 steek minderen door na de kantsteek 2 steken samen te breien. (Dit zijn de gele steken markeerders op de foto). Aan de halszijde vanaf 47 cm hoogte elke 4e toer 1 steek minderen door na de kantsteek 2 steken samen te breien. (Dit zijn de groen steken markeerders op de foto). Bij 77 cm totale hoogte aan de schouder kant 2 x 11 steken afkanten. Brei het 2e voorpand in spiegelbeeld.

Rugpand: Zet 84 steken op met pen no. 6,5. Daarna verder gaan met pen no. 6 in boord steek. 11 cm boord breien.

Na de boord 6 toeren recht breien (3 ribbels). Daarna verder gaan in rechte tricotsteek.

Patroon: 5 x elke 2e teruggaande naald recht breien, 5 x elke 3e teruggaande naald recht breien, 5 x elke 4e teruggaande naald recht breien en 5 x elke 5e teruggaande naald recht breien. Zo krijg je telkens 5 ribbels met steeds iets meer ruimte ertussen.

Tegelijk bij 13 cm, 23 cm, 33 cm, 43 cm en 53 cm aan beide kanten voor de heup telkens 1 steek minderen door na de kantsteek 2 steken samen te breien. Bij 77 cm totale hoogte aan beide schouder kanten 2 x 11 steken afkanten. Daarna in een volgende toer alle overgebleven steken afkanten. De voorpanden kunnen nu alvast aan het rugpand worden vastgezet. Schouderbladen sluiten en de zij naden sluiten tot armsgat hoogte. (Laat deze draad nog even los zitten tot de mouwen af zijn en deze in het armsgat zijn gezet met speldjes) Laat bij de zij naden de boord los van elkaar om een split te creëren.

b5541507-1261-4ccc-8a94-185e177f4b85

Kraag: Zet 14 steken op met naald dikte 6,5 en brei 4 toeren in rechte tricotsteek. Blijf met pen 6,5 breien volgens onderstaand patroon.

Patroon: *1 toer kabelen met 4 steken voor het werk (steek 3,4,5 en 6), 5 toeren tricotsteek, 1 toer kabelen met 4 steken achter het werk (steek 7,8,9, en 10)*, dit herhalen. (De eerste 2 steken gebruik je niet voor de kabels, deze zijn om het werk straks vast te zetten aan de voorpanden en de hals)

Kabelen: 4 steken op de kabel naald zetten, 4 steken breien, dan de steken van de kabel naald breien. (Ik gebruik een dunne kabel naald omdat de steken dan losser zitten, dat breid makkelijker) Een kabel bestaat uit 3 x 4 steken die je als het ware vlecht.

Breien tot je de juiste lengte hebt voor langs de voorpanden en de hals. Ik heb een kabel sliert van ongeveer 2 meter gebreid. Let wel op dat je ook eindigt met 4 toeren tricotsteek!

9169d4f6-d13f-4cdc-9a30-8b8dd020127c

Nu de kraag netjes verdeeld over de voorpanden en de hals vast zetten met een stiksteek. Het is handig om de hele kraag eerst met spelden vast te zetten. Let op dat je de goede kant van de kraag aan de panden vast zet (met de 2 tricot steken die niet bij de kabel horen)

A5502319-23A9-4C9C-84CB-8079D0AAF20B

Mouw: 36 steken opzetten met pen 6,5. Verder breien met pen 6 en 10 cm in boord patroon breien. Verder breien in tricot steek en in de 3e naald beginnen met het kabelpatroon zoals bij de kraag. In deze 3e naald de eerste kabel maken. Brei het kabelpatroon over de middelste 12 steken met aan beide kanten 1 averechtse steek. Tegelijk elke 2 cm aan beide kanten 1 steek meerderen door 2 steken vanaf de kant een steek dubbel te breien. Maak de eerste vermeerderingen in de 5e naald vanaf de boord.

Bij 48 cm totale hoogte (er is nu 17 keer gemeerderd aan beide kanten)  alle steken losjes afkanten. Brei nog een mouw.

76BAB93B-3277-4589-B374-194970A98C4A

Sluit de zij naden van de mouwen en zet deze met een stiksteek vast in de armsgaten. Het is handig om ze eerst met speldjes vast te zetten zodat ze op hun plek blijven zitten bij het vastnaaien. Let op dat beide mouwen gelijk zitten.

Woon vest breien 5

Draadjes wegwerken en klaar! (Ik zorg altijd dat er 2 draadjes bij elkaar zitten om weg te werken. Ik leg dan 2 normale knopen met deze 2 draadjes en daarna met de 2 draadjes samen een gezamenlijke knoop leggen. Deze knoop begeleid ik met een dikke naald tot op het werk en schuif deze dan stevig aan met 2 vingers. Daarna knip ik de draadjes af op ongeveer 2 cm afstand van de knoop. Op deze manier gaan ze nooit meer los en heb je op den duur geen last van uitstekende los zittende draadjes.)

Heerlijk vest voor op een spijkerbroek.

Ik heb dit vest nu al een tijdje en het is werkelijk mijn favoriete “woonvest” geworden. Een heerlijk vest om in weg te kruipen bij een film of als je ziek bent.

 

d8aad6c6-4987-4170-a76d-f419ba1e5450

PDF breipatroon “Woonvest” (Nederlands)

Lekker je eigen patroon in je mailbox ontvangen en uitprinten? Betaal hieronder direct met PayPal en ontvangen het PDF in je mailbox. Compleet met alle foto’s!

€ 4,00

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s