Zonnig mandje haken

 

IMG_8854

Dit mandje brengt je gewoon in een vakantie stemming! Je kan er van alles indoen, maar schelpen zijn met dit weer wel natuurlijk wel heel leuk. Met mijn simpele patroon maak je dit mandje in jou gewenste maat. Of je maak er gewoon een paar in verschillende maten en kleuren :).

We beginnen natuurlijk met de bodem! De maat van de bodem bepaald de maat van het mandje. Hoe groter de bodem, hoe groter het mandje. Als basis kleur heb ik een mandjes kleur genomen (naturel) en voor de nopjes zacht geel, maar oranje, roze, zacht blauw of mint groen zijn natuurlijk ook hele leuke kleuren. Ik gebruik Katania katoen en haaknaald nummer 3,5.

IMG_8837

Begin met 6 vasten te haken in een magische ring. Dan de ring dichttrekken. Ik sluit elke toer met een slipstitch in de eerste vaste. (bij een slipstitch steek je in de steek, sla je een draad om je haaknaald en haal je deze lus door de steek en direct door de lus op je naald)

2: 1 losse (deze telt niet als steek), in elke vaste 2 vasten haken (12)

3: 1 losse, vasten haken en daarbij in elke 2e vaste 2 vasten haken (18)

4: 1 losse, vasten haken en daarbij in elke 3e vaste 2 vasten haken (24)

5: 1 losse, vasten haken en daarbij in elke 4e vaste 2 vasten haken (30)

6: 1 losse, vasten haken en daarbij in elke 5e vaste 2 vasten haken (36)

enz, enz tot je de juiste maat van je bodem hebt bereikt. Ik heb 16 toeren gehaakt voor mijn mandje.

Zijkant van het mandje: Nu met zacht geel een begin maken met 3 lossen. Nog 3 stokjes in deze steek haken. 1 losse, *2 steken overslaan en dan in de volgende steek 4 stokjes haken*. * * herhalen en eindigen met een slipstitch in de 3e lossen van de begin lossen. Bij de slipstitch wissel je gelijk van draad kleur door de slipstitch met de mandjes kleur (naturel) te maken. Op deze manier wissel je elke toer van kleur (je maakt de slipstitch steeds met de kleur van de nieuwe toer).

Met de naturel kleur haak je een toer met vasten en lossen. Begin met 3 lossen en een vaste. Deze vaste haak je om de 2 lossen zacht geel van de vorige toer. *Dan 2 lossen, een lange vaste om de 2 zacht gele lossen van de vorige toer (dus tussen twee nopjes van 4 stokjes in), 1 losse en weer een lange vaste tussen dezelfde twee nopjes*. (een lange vaste is een gewone vaste die je wat hoger omhoog trekt om op de juiste hoogte van de toer uit te komen). * * herhalen en eindigen met een slipstitch in zacht geel.

In de volgende zacht gele toer haak je de nopjes van 4 stokjes tussen de twee lange vasten van de vorige toer in. Om de losse heen dus.

In de volgende naturel toer haak je de lange vasten om de 2 lossen tussen de zacht gele nopjes in.

Deze laatste 2 toeren herhalen tot je de gewenste hoogte van het mandje hebt bereikt. Dan nog 3 toeren vasten haken met naturel en eindigen met een toer kreeftensteek. Een kreeftensteek is een vaste maar dan achteruit gehaakt. Sluiten met een slipstitch, draad afknippen en wegwerken.

IMG_8856

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s