Shirt in gerstekorrel steek

IMG_8816

Ik had van iemand dit super leuke garen overgenomen, alleen wist ik nog niet wat ik ervan ging maken. Het eind resultaat is een soepel vallend shirt in gerstekorrel steek. Over de mouwen was ik helemaal niet tevreden, maar daar heb ik met de haaknaald wat aan gefabriceerd en uiteindelijk zit het dan toch naar mijn zin.

Misschien heb je ook nog garen liggen waarvan je niet weet wat je ermee moet. Wellicht is dit een idee.

Maak eerst een proeflapje van je garen zodat je weet hoeveel steken je op 10 cm heb en hoeveel naalden er op 10 cm zitten. In dit patroon is het aantal naalden niet zo belangrijk maar het aantal steken is wel heel handig om te weten. Ik heb dit truitje 50 cm breed en 60 cm lang gemaakt.

Eigenlijk zijn het twee rechte lappen gebreid in gerstekorrel steek (wat een heel leuk effect geeft) met daarin de hals verwerkt. De mouwtjes haak ik er later aan met vasten en lossen.

Gerstekorrel steek is 1 recht en 1 averecht en in elke volgende toer brei je recht boven averecht en averecht boven recht. De steken verspringen dus elke toer waardoor je een korrel effect krijgt in je breiwerk.

Achterpand: Zet het aantal steken op dat je nodig hebt voor 50 cm breedte en brei in gerstekorrel steek. Ik brei met pen no.5 en zet 85 steken op. Bij 58 cm hoogte voor de hals de middelste steken afkanten. Voor de hals houd ik altijd 22 tot 24 cm aan, dus weer even uitrekenen hoeveel steken dat zijn. Ik kant eerst de middelste 31 steken af en daarna nog  2 x aan elke kant 1 steek. In totaal dus 35 steken. Bij 60 cm totale hoogte beide schouders afkanten.

IMG_8820

Voorpand: Hetzelfde aantal steken opzetten als bij het voorpand en brei in gerstekorrel steek. Bij 50 cm hoogte beginnen met de middelste steken af te kanten. Ik begin met het afkanten van de middelste 17 steken en daarna nog 1 x 3, 2 x 2 en 2 x 1 steek aan beide kanten van de hals. Bij 60 cm totale hoogte de beide schouders afkanten.

Nu de schouder naden aan elkaar zetten en de hals rondom afwerken met een gehaakte kreeften steek. Een kreeften steek is een vaste maar dan achteruit gehaakt. Je krijgt dan een mooi golvend randje.

Kreeften steek

Nu de zij naden aan elkaar zetten tot de gewenste oksel hoogte. Gewoon even het truitje aanpassen en kijken of het naar wens zit. Desnoods nog wat verder dichtmaken of juist niet. Ik heb onderaan een klein splitje open gelaten.

Mouwen: Voor de mouwen haak je losjes een rand van vasten rondom de armsgaten. Hierbij tussen alle vasten een losse haken en op die plek een steek overslaan. Dit moet je een beetje op gevoel doen. Let dus op dat je tussen alle vasten een beetje gelijke afstand aanhoud. In de volgende toeren haak je een vaste om de lossen en een losse boven de vasten. Op deze manier krijg je een soepele mouw. Maak deze zo lang als je wilt en sluit ook hier af met een laatste toer in kreeften steek. Werk daarna alle draadjes netjes weg.

IMG_8900

Mijn mouwen zien er op de foto wat anders uit omdat ik in eerste instantie steken heb gemeerderd in het voor -en rugpand. Achteraf beviel mij dit helemaal niet en heb ik de mouwen recht gehaakt met boven beschreven steek.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s