Honden jasje haken

IMG_8898

Dit hondentruitje en rekbaar kol sjaaltje heb je in een dag zelf gehaakt. Ideaal voor de hond want het truitje hoeft niet over het hoofd. De hond stapt met de achterpootjes erin en het truitje wordt aan de voorzijde met 2 strikjes vastgemaakt.

Als het heel erg koud is, is er ook nog een los kol sjaaltje welke door de slimme steek lekker mee rekt en dus heel makkelijk over het kopje gaat. Je kan dit setje met een aparte contrast kleur nog rondom om haken als je dat leuk vind.

Ik heb niet echt een patroon voor dit op maat gemaakte jasje / truitje, maar ik zal vertellen hoe ik het heb gemaakt.

Ik heb een dik wit acryl garen genomen en heb gehaakt met naald nummer 5. Met de cm heb ik de achterhand van mijn hond gemeten ter hoogte van waar de staart begint. Ik heb 20 cm gemeten en vanaf daar zal ik direct gaan meerderen aan beide kanten zodat ik in een schuine lijn richtig het buikje ga. De hond moet wel normaal kunnen plassen zonder dat het truitje nat wordt, dus de schuine lijn gaat richting navelhoogte. Ik ben met 25 lossen begonnen en heb daar om en om vasten en stokjes op gehaakt. Dus 1 vaste, 1 stokje, 1 vaste, 1 stokje enz enz. In de volgende toer haak ik een stokje op de vasten en een vaste op de stokjes. Dit doe ik continu en dan krijg je een soort bobbelig blokjes patroon wat net even warmer zit dan een glad patroon. Ik heb gehaakt tot ik aan beide kanten een 15 cm schuine kant had.

IMG_8888

Omdat ik het buikje ook warm wil houden heb ik hieraan 12 lossen extra gehaakt en deze aan de andere schuine kant vastgemaakt. (Hier moet je dus even rondom je hond meten hoeveel cm je nodig hebt. Dit meet je achter de voorpootjes waar het breedste deel van het lijfje zit. Als je weet hoeveel cm het moet zijn kun je op je werk tellen hoeveel stelen je daarvoor extra nodig hebt.) Het truitje is dus nu rondom gesloten en omdat ik het patroon mooi door wil laten lopen haak ik niet constant in het rond vanaf hier, maar sluit ik elke toer met een halve vaste, keer ik het werk en haak dan weer in de andere richting de volgende toer terug. Net alsof je dus een plat werkje hebt waarbij je gewoon heen en weer haakt.

Ik denk niet dat jullie veel hebben aan mijn steken aantallen en aan de cm die ik aanhoud, je moet telkens even meten bij je eigen hond om een mooi passend jasje te maken. Maar als ik goed uitleg hoe ik het gemeten en gehaakt heb kunnen jullie dat ook.

Als ik met mijn werk aangekomen ben bij de okseltjes van mijn hond haak ik alleen in het midden verder tussen de voorpootjes door. Ik heb daar maar 6 steken voor nodig. Ik ga een paar enkele toeren rechtuit totdat ik bijna voorbij de pootjes ben en vanaf daar ga ik weer meerderen aan beide kanten voor het gedeelte wat voor de borst van de hond komt. Want ook de borst van mijn hond wil ik graag warm houden. Ik haak hier net zolang door tot ik bij de keel van mijn hond ben aangekomen. Dit deel is nu klaar.

Op deze foto’s is ook al de eerste toer van het rug deel te zien

Dan ga ik verder aan de bovenkant op de rug. Ik heb het truitje even aangepast bij mijn hond en met twee gekleurde draadje aangegeven vanaf waar ik opnieuw moet aanhechten voor dit rug deel en tot waar ik moet haken. Dus bij de ene schouder heb ik een markering (gekleurd draadje) geplaatst en bij de ander schouder ook. Mijn hond vind het niet fijn als ik een truitje over zijn hoofd doe, dus ik laat haar met de achterpootjes in het truitje stappen en doe het zo naar voren over haar lijfje aan. Aan de voorkant wordt het truitje, als het af is, ook dicht gestrikt. Het borst deel stik je aan het rug deel. Ideaal!

Voor het rug deel hecht ik een nieuwe draad aan bij de ene markering en haak in patroon naar de andere markering. Bij dit deel heb ik niet geminderd of gemeerderd, maar haak ik gewoon rechtuit tot ik halverwege de hals ben. Dan is ook dit deel klaar! Aan de twee hoeken van het rug deel EN aan de twee hoeken van het borst deel haak ik koordjes van lossen. Ik heb voor elk koordje 25 lossen gehaakt. Aan het einde van elk koordje leg ik een stevige knoop en knip ik de draad af..

Het jasje / truitje is nu af. Als je het leuk vind zou je het nog helemaal om kunnen haken met een mooie contrast kleur, met donker blauw bijvoorbeeld.

Ik heb nog een losse rol sjaal bij het jasje gemaakt welke ook dubbel gevouwen gedragen kan worden. Door mijn slimme steek is de sjaal super rekbaar zodat het heel gemakkelijk over het hoofd kan voordat de hond er erg in heeft. Bepaal zelf hoeveel cm breed je deze sjaal wilt hebben en maak op die maat een sliert met lossen. Dan direct vanaf de eerste toer vasten haken met tussen alle vasten een losse. Dus 1 vaste, 1 losse, een steek overslaan, 1 vaste, 1 losse, 1 steek overslaan enz enz. In de volgende toer haak je een vaste om de lossen en een losse boven de vasten.

Maak de sjaal zo lang als nodig is voor jou hond en maak dan de uiteinden aan elkaar vast zodat je een rol kraag hebt. Klaar!

Hieronder een exemplaar gemaakt door Ingridhonden jasje haken

Heeft u ook dit jasje gemaakt? En wilt u ook graag uw foto hier? Stuur een berichtje via het contact formulier en ik stuur u een berichtje terug zodat u de foto naar mij toe kunt mailen. 

7 reacties

 1. Heel leuk jasje! Heb een vraagje. Meerder je bij het beginstuk aan beide kanten elke toer? Lijkt of bij mij hij verder uitloopt als bij jou

  Like

  • Hoi Ingrid, wat leuk dat je dit jasje aan het maken bent. Je kan elke toer aan beide kanten meerderen, maar je kan natuurlijk ook elke toer alleen aan het einde een steek meerderen. Dit is afhankelijk van hoe schuin je het wilt hebben en het soort garen wat je gebruikt. Ik denk dat je het even uit moet proberen en kijken hoe het wordt. Dat vind ik het lekkere aan haken, je kan makkelijker even een toer uithalen dan met breien. Ik heb in ieder geval aan beide kanten gemeerderd in elke toer. Succes!

   Like

   • Hij is bijna klaar gehaakt met dubbele draad Saskia op naald 5. Mijn model het boomertje van mijn zusje wil niet passen. Hij werkt niet echt mee hahaha dus ik hoop dat het goed gaat komen

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s