Granny’s haken

Leuke fleurige Granny’s om te verwerken in een short of een shirt. Maar Granny’s zijn eigelijk oneindig te gebruiken en je kan ze maken in alle kleuren van de regenboog.

IMG_8790

 

Ik gebruik bij het uitleggen van het patroon in elke toer een andere kleur, dan is het patroon op de foto’s ook goed zichtbaar. Ik het zelf katoen gebruikt en haaknaald no 3,5

Je begint met een magic loop en haak eerst 3 lossen en vervolgens nog 11 stokjes in de loop. Vervolgens trek je de lus dicht en heb je een mooi rondje. Je eidigt met een slip stitch in de 3e losse van de eerste 3 lossen. Draad afwerken en afknippen. Het is het handigste als je elke toer de draad wegwerkt in een paar steken.

Toer 2: Begin met 3 lossen tussen 2 stokjes van de vorige toer, haak vervolgens nog 4 stokjes tusssen dezelfde 2 stokjes. Haal je haaknaald uit de lus en steek deze tussen de eerste 2 stokjes (3 lossen en 1 stokje) en doe de lus weer om je haaknaald. Dan omslaan en doorhalen, omslaan en doorhalen.  Haak nog 1 losse. Dit is een popcorn stitch.

Dit doe je tussen alle stokjes van de vorige toer totdat je 12 popcorns hebt. Sluit deze toer met een slip stitch achter de 1e popcorn.

Toer 3: Tussen alle popcorns zit een lus van 2 lossen. Draad aanhechten in een lus van 2 lossen en 3 lossen haken. In deze lus nog 2 stokjes haken en een losse. Zo haak je de hele toer om elke lus 3 stokjes en een losse en eindig je met een slip stitch in de 3e losse van de eerst 3 lossen. Draad afwerken, afknippen en wegwerken.

IMG_8740

Toer 4: In deze toer ga je van het rondje een vierkant maken. Draad aanhechten om een lus van een losse en haak 2 lossen. In dezelfde lus nog een half stokje, een heel stokje en een losse haken. Dan in de volgende lus 2 dubbele stokjes, 2 lossen, nog 2 dubbele stokjes en een losse haken. In de volgende lus 1 stokje, 2 halve stokjes en een losse haken. Je hebt nu 1 hoek af. Dit patroon nog 3 keer haken en het vierkant is klaar! Eindig weer met een slip stitch in de 2e losse van de eerste 2 lossen. Draad afwerken, afknippen en wegwerken.

Toer 5: Begin in een hoek. Haak 3 lossen en 2 stokjes in de lus, 2 lossen en nog 3 stokjes. In de volgende lus 3 stokjes. In de volgende lus eerst 2 stokjes, dan 2 lange stokjes in het middelste stokje van de 3e toer en vervolgens nog 2 stokjes in de lus van de 4e toer. Kijk goed naar de foto! Het lange stokje is een normaal stokje alleen iets langer gemaakt omdat hij een toer lager begint. In de volgende lus weer 3 stokjes en in de hoek lus weer 3 stokjes, 2 lossen en nog 3 stokjes. Je hebt nu 1 kant klaar! Dit patroon nog 3 keer herhalen en eindigen met een slip stitch in de 3e losse van de eerste 3 lossen. Draad afwerken, afknippen en wegwerken.

IMG_8746

Laatste toer, toer 6: Begin in een hoek lus met 3 lossen en 2 stokjes, 2 lossen en nog 3 stokjes. In de volgende 2 lussen elk 3 stokjes. Dan in het midden van het groepje stokjes van de vorige toer 3 keer een half stokje haken. In de volgende 2 lussen elk 3 stokjes. En op de hoek weer 3 stokjes, 2 lossen en nog eens 3 stokjes. Eén kant is klaar! Nog 3 keer herhalen en eidigen met een slip stitch in de 3e lossen van de eerste 3 lossen. Draad afwerken, afknippen en wegwerken.

IMG_8747 (2)

Mijn Granny is klaar! Al je hem nog groter wilt kan je natuurlijk nog even doorgaan met in elke lus 3 stokje te haken met op de hoeken daar 2 lossen tussen.

IMG_8790

Voor mijn short heb ik gekozen voor de basis kleur creme en voor het midden van de Granny’s één enkele kleur. Ik vind dat wat rustiger maar je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wilt.

Het verder patroon voor de short of voor het shirt / de trui wordt nog vervolgt.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s