Chunky Loose fit vest haken

Even heerlijk een weekje ertussen uit en natuurlijk neem ik dan wat bollen wol en mijn haaknaald mee :). Ik had nog aardig wat bollen lekker dik Divari garen en ben daarmee aan de slag gegaan. De bekende Bernadette vesten moeten toch ook te haken zijn? Ik vind dat het me aardig is gelukt en het is eigenlijk een heel eenvoudig patroon. Met een lekker dikke haaknaald no. 9 heb je dit vest in een weekje klaar. Heerlijk om in weg te kruipen en door hier en daar een gaatjes patroon ook super geschikt voor frisse zomerdagen.

Dit super lekkere loose fit chunky vest heb ik gehaakt met SMC Divari op haaknaald no. 9. Het vest wordt van onderen naar boven in de lengte gehaakt. Ik heb 12 bollen Divari gebruikt, maar je kan gerust elk ander dik zacht garen gebruiken.

Gebruikte steken: Slip stitch, lossen, vasten, halve stokjes en voor de afwerkrand kreeften steek

Boord patroon: heengaande toer slipstiches (achterste lus insteken) en de teruggaande toer vasten (achterste lus insteken)

Aantal benodigde steken: Deelbaar door 8 of 9 (afhankelijk van de gewenste lengte) + 4 voor de boord

Achterpand: Mijn achterpand is 62 cm lang en ik ben begonnen met 52 lossen + 1 keer losse. Ik heb dus een stekenaantal deelbaar door 8 (6 x 8) + 4 voor de boord. Ik ben dus begonnen met 53 lossen.

Toer 1: 4 slipstiches te beginnen in de 2e losse, *4 x (1 losse, 1 half stokje), 8 halve stokjes*, ** nog 2 x herhalen. Je hebt nu 6 groepjes van 8 steken plus 4 steken voor de boord.

Toer 2: 2 lossen, *8 halve stokjes, 4 x (1 losse, 1 half stokje (deze halve stokjes haak je in/om de opening van de losse))*, ** nog 2 x herhalen, eindig met 4 vasten in de achterste lus van de slipstiches van de vorige toer.

Toer 3: 4 slipstiches in de achterste lussen van de vasten van de vorige toer, *4 x (1 losse, 1 half stokje), 8 halve stokjes*, ** nog 2 x herhalen.

Toer 2 en 3 telkens herhalen tot de gewenste breedte is bereikt. Bij mij waren dat 36 toeren en mijn rugpand is 52 cm breed.

Voorpand: Hetzelfde haken als het achterpand tot en met de 16e toer.

Toer 17: Een verkorte toer haken, hierbij de laatste 8 halve stokjes niet haken maar keren en toer 18 haken

Toer 18: 1 slipstitch in de eerste losse opening, 1 losse, 1 vaste in de 2e losse opening, 1 losse, 1 half stokje in de 3e opening en deze toer verder volgens patroon uithaken. Het voorpand is nu klaar. Haak nog een zelfde voorpand.

Achterpand en voorpanden aan elkaar zetten: Ik heb de schoudernaden aan elkaar gezet door middel van slipstiches. Ik heb dus de goede kanten op elkaar gelegd en heb zo de schoudernaden gesloten door deze met slipstiches aan elkaar te haken. Het is eigenlijk een gehaakte stiksteek. Toen heb ik langs de hele voorpanden en het stukje hals van het achterpand een rand kreeftensteek gehaakt.

Mouwen: Dit patroon is iets anders dan het rugpand en voorpand omdat deze van smal naar breed moet. Ik ben begonnen met 36 losse + 1 keer losse. Mijn mouw is 40 cm lang.Als je een langere mouw wilt begin je gewoon met meer lossen en haak je i.p.v. telkens  9 halve stokjes aan de bovenkant van de mouw 10 of 11 halve stokjes.

Toer 1: 4 slipstiches te beginnen in de 2e losse, *5 x (1 losse, 1 steek overslaan, 1 vaste), 1 losse*, ** dit zijn in totaal dus 11 steken. Dan *6 x (1 half stokje, 1 losse)*, ** dit zijn in totaal 12 steken. Vervolgens nog 9 halve stokjes.

Toer 2: 2 lossen, 9 halve stokjes, 11 x (1 losse, 1 half stokje (deze halve stokjes haak je in/om de opening van de losse)), 1 losse, 4 vasten in de achterste lussen van de slipstiches.

Toer 3: 4 slipstiches in de achterste lussen van de vasten van de vorige toer. 6 x (1 vaste (deze vasten haak je in/om de opening van de losse), 1 losse). De eerste vaste komt in de eerste losse opening. Vervolgens 6 x (1 half stokje (deze halve stokjes haak je in/om de opening van de losse), 1 losse), 9 halve stokjes.

Toer 2 en 3 telkens herhalen tot de gewenste mouw kop breedte is bereikt. Bij mij waren dat 30 toeren en mijn mouwen zijn aan de bovenkant dubbelgevouwen 24 cm breed (totaal dus 48cm)

Chunky loose fit vest haken_5

Knip de draad niet af!!! maar haak aansluitend 1 toer relief vasten langs de boord. Dit doe je door OM de ribbel van de boord heen te haken. Dus je steekt de haaknaald naast de ribbel door het werk en gaat dan met de naald achter de ribbel langs en aan de andere kant van de ribbel weer door het werk heen naar voren, pakt daar de draad, trekt deze door en haakt een vaste. Zie foto. Op deze manier wordt de boord wat krapper. Ik vond hem namelijk te wijd, maar misschien vind jij dat juist wel leuk. Dan hoef je deze relief vasten natuurlijk niet te doen.

2 reacties

  1. Hoe en waar heb je de mouwen vast gemaakt? Ik denk dat ik het net iets te strak heb gehaakt, misschien moet ik 10 ipv 9 gebruiken.

    Like

    • Hoi Katrien. Ik heb de mouwen dubbelgevouwen en het midden zet je dan vast aan de schoudernaad. Dan op okselhoogte de mouwen met een speld vastzetten aan het voor en rugpand. Let daarbij op dat ze op gelijke hoogte zitten. Ik meet dat altijd even met de centimeter. Dan de rest netjes verdeeld vastzetten met spelden en vervolgens met een draad vastzetten aan het voor -en rugpand. De zij naad van de mouw en het pand zet ik altijd aan 1 stuk vast. Dus je begint bij de boord van de mouw en gaat zo helemaal door naar de boord van de panden. Succes!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s