Gebreid zomer truitje in regenboog kleuren

zomer truitje breien

Materiaal: 3 bollen Soft Melange van Zeeman en breipennen 5,5 en een haaknaald no. 5 voor de hals rand.

D8D021A8-6A08-4478-806D-1ACDD5A34CA9

Ik heb een proeflapje gebreid met pen 5,5 en had 17/18 steken op 10 cm breedte. In de hoogte had ik 20 toeren op 10 cm.

Als je ander garen gaat gebruiken maak dan ook eerst een proeflapje! Dan kan je zelf uitrekenen hoeveel steken je moet opzetten. Mijn panden zijn 50 cm breed en 60 cm lang. De halsopening is 22 cm breed en aan het voorpand 7 cm diep. Aan het achterpand iets van 2 cm diep.

Voor dit patroon heb je een stekenaantal nodig deelbaar door 10 + 9 (dit is inclusief 2 kantsteken)

Ik heb maat 38 gebreid, mijn panden zijn 50 cm breed. Omdat het patroon iets in elkaar trekt heb ik wat meer steken (10) opgezet dan oorspronkelijk nodig is voor 50 cm breedte.

Patroon: 1 kantsteek, *2 steken recht, 1 omslag, 1 steek afhalen, 2 steken recht samen breien, de afgehaalde steek over de samen gebreide steken halen, 1 omslag, 2 steken recht, 3 steken averecht *. ** herhalen, de toer eindigen met 2 steken recht en een kantsteek.

Alle heengaande naalden het patroon breien, alle terug gaande naalden de steken breien zoals ze zich voordoen (7 averecht, 3 recht).

Boordsteek: (op de goede kant) 2 steken recht, 3 steken averecht (begin en eindig met 3 steken recht)

Zomer truitje breien 2

Voorpand: 99 steken opzetten met pen 5,5 en 6 cm in boord steek breien. Daarna het patroon breien. Bij 53 cm totale hoogte de middelste 19 steken afkanten. Elk deel apart verder breien. Vervolgens aan de hals kant nog 1 x 3, 1 x 2 en 4 x 1 steek afkanten. Tegelijk aan de schouder kant in de laatste 4 toeren 1 x 15 en 1 x 16 steken (dit zijn de laatste steken) afkanten.

Zomer truitje breien 3

Rugpand: Breien zoals het voorpand. Bij 57 cm totale hoogte de middelste 33 steken afkanten en elk deel apart verder breien. Aan de hals kant nog 2 x 1 steek afkanten en tegelijk in de laatste 4 toeren aan de schouder kant 1 x 15 en 1 x 16 (dit zijn de laatste steken) afkanten.

Hals: Eerst de schoudernaden sluiten. Met haaknaald no 5 een randje vasten rond de hals haken en vervolgens nog een toer kreeften steek rondom (achteruit) haken. Zorg dat de steken netjes verdeeld zijn en dat het niet gaat trekken. (ik heb het ook 3 keer uit moeten halen voordat het naar mijn zin zat)

Nu alleen nog de zij naden sluiten. Laat een armsgat open van ongeveer 23 cm.

zomer truitje breien

4 reacties

 1. Ik vindt een mooi trui maar zou graag meer weten hoeveel steken ik moet op zetten voor maat 48 ,en hoe ik de steken moet uit tellen ik hoop op Antwoordt Dank u
  Groetjes jeannine

  Like

  • Beste Jeannine, om uit te kunnen rekenen hoeveel steken u nodig heeft is het verstandig om eerst een proeflapje te breien met het garen wat u wilt gebruiken. Het beste is om een proeflapje te breien van ongeveer 15 cm breed. Al u even op het etiket van de wol kijkt dan staat daarop vermeld hoeveel steken er ongeveer op 10 cm breedte en 10 cm hoogte zijn bij de geadviseerde naalddikte.
   Stel er staat dat er 20 steken op 10 cm zitten dan zet u voor het proeflapje 30 steken op en breid u een lapje met de geadviseerde naalddikte (deze staat ook op het etiket). Als u van uzelf weet dat u strak breid dan gebruikt u de dikste geadviseerde naalddikte en als u los breid dan gebruikt u de dunste geadviseerde naalddikte.
   Na het breien van het proeflapje (wel even afkanten) kunt u tellen hoeveel steken u op 10 cm heeft gebreid.
   U kunt nu een recht shirt uit uw kast nemen welke u goed zit en deze plat op tafel leggen, dan met de cm opmeten hoeveel cm deze breed is. U meet de breedte van de onderste rand van het shirt.
   Stel dat u 22 steken op 10 cm breedte heeft gebreid met uw proeflapje en dat de onderkant van uw shirt 60 cm breed is dan zou u dus 132 steken op moeten zetten. (6 x 22 steken) Maar omdat mijn patroon een steken aantal nodig heeft wat deelbaar is door 10 + 9 en ook nog iets in elkaar trekt, zou ik in dit geval 139 steken opzetten. (130 is deelbaar door 10 + 9 steken extra om met het patroon uit te komen).
   De lengte van uw shirt kunt u natuurlijk helemaal zelf bepalen.
   Als u dit allemaal te ingewikkeld vind dan mag u mij ook mailen (saskia.houtsma@gmai.com) en help ik u er stap voor stap doorheen.
   (ik ben vandaag wel even de deur uit dus het wordt dan namiddag voordat ik u verder kan helpen)
   Heel veel succes! Het gaat vast lukken!
   Groetjes Samar

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s