Gebreid vest / jasje

Hij is echt super gelukt dit vest jasje. Pff het was even doorbijten op pennetje 3,5 maar het resultaat mag er zijn! 🙂 Ik heb een origineel patroon aangehouden en ook het originele garen behorende bij dat patroon gebruikt. Het is een pluizig draadje wat heel moeilijk te zien is en dus zijn de toeren en steken ook heel moeilijk te tellen.

MAARRR … ik heb daar wat handige trucjes voor om te zorgen dat alle panden even lang zijn en dat in de panden op dezelfde hoogte wordt gemeerderd en geminderd.

Twee panden tegelijk breien……………… Ik heb de voorpanden tegelijk gebreid, gewoon met twee bollen. Ieder pand zijn eigen bol. Gelukkig kan dat met dit garen omdat het vrij dun is en je dus makkelijk twee panden op één pen kunt hebben. Op deze manier ben je er zeker van dat de boord uit even veel toeren bestaat, maar dat je ook bij alle twee de panden op precies dezelfde hoogte begint met het afkanten voor de armsgaten en halskant. Wel zo handig!

Ook de mouwen heb ik tegelijk gebreid om dezelfde reden als de voorpanden. Alleen bij de mouwen moet ik in dit patroon ook nog eens bij elke 6e en 8e toer aan beide kanten 1 steek meerderen. Hierbij gebruik ik een contrast draad om te kunnen zien hoeveel vermeerderingen ik al heb gemaakt en om de tel niet kwijt te raken. Vooral als je het werk even weglegt en er een paar dagen later pas weer mee verder gaat.

Vergeet niet om een knoop te leggen in het begin van je contrast draad (zie rechter foto). Anders loop je de kans dat je de draad er per ongeluk uittrekt en dan ben je pas echt de tel kwijt 🙂

De contrast draad leg je gewoon tussen 2 steken in en telkens als je een meerdering maakt dan leg je die draad naar voren of naar achteren. Zo zig zag je de draad door je werk en kan je hem er op het einde gewoon uittrekken.

Nu eerst de schoudernaden sluiten met een stiksteek (goede kanten tegen elkaar aan leggen)

Afbeeldingsresultaat voor stiksteek

Dan met een dubbele draad alle steken opnemen langs de voor- en achter panden en ribbel steek breien voor de kraag. Mijn kraag is 4,5 cm hoog.

Dan de mouwen eraan zetten. Je vouwt de mouw dubbel, het midden (bovenaan) zet je met spelden vast aan de schoudernaad. Dan de oksel vast zetten met spelden en dan de voor en achterkant van de mouw netjes verdelen over de rand van het voor- en achter pand en met spelden vast zetten. Dan pas met een stiksteek de mouwen vast zetten. Het is heel belangrijk om de mouwen op deze manier eerst vast te zetten met spelden voor een mooi resultaat.

Als de mouwen er netjes in zitten, dan pas de zij naad van het voor- en achter pand én de zij naad van de mouw in één keer met de stiksteek aan elkaar zetten.

Neem de tijd voor het netjes in elkaar zetten van je werk! Het is het waard om na zoveel brei uren hier even voor te gaan zitten. Dat uurtje kan er dan ook nog wel vanaf. Je zal trots kunnen zijn op het resultaat!

Nou had ik een heel mooi filmpje voor jullie gemaakt waarin ik laat zien hoe je in tien minuten ALLE losse draadjes netjes wegwerkt. Zonder dat ze na verloop van tijd er weer ergens tussenuit gaan steken. MAARRRR ………. bij het bij het overbrengen van mijn mobile naar mijn computer is er iets misgegaan en ik kan het filmpje nergens meer vinden. 😦

Ik moet dus maar snel verder met mijn volgende project (winter vest / jas) om opnieuw een filmpje te kunnen maken van alle losse draadjes.

IMG_0035

Het patroon in vogelvlucht (maat 38 / 40) materiaal 9 bollen Montecarlo van Katia, pen no. 3,5

Het garen is te koop bij de Katia website en het patroon krijg je er dan gratis bij.

Rugpand: 117 steken opzetten, in ribbel steek 4 cm boord breien. Verder breien in rechte tricotsteek. Bij 40 cm hoogte aan beide kanten 2 x 3, 2 x 2 en 1 x 1 steek minderen voor de armsgaten. Bij 20 cm vanaf het armsgat de middelste 13 steken afkanten. Beide schouders apart verder breien. Bij 21 cm vanaf het armsgat alle resterende 31 steken afkanten.

2 x Voorpand: 63 steken opzetten, in ribbel steek 4 cm boord breien. Verder breien in rechte tricotsteek, BEHALVE de eerste 6 steken, deze continu in ribbels breien. Bij 40 cm hoogte voor het armsgat 3 x 3 , 2 x 2 en 1 x 1 steek minderen. Bij 12,5 cm vanaf het armsgat voor de hals 1 x 6, 1 x 5, 1 x 4, 1 x 3 en 3 x 1 steek minderen.  Bij 21 cm vanaf het armsgat de resterende 31 steken afkanten.

2 x Mouw: 62 steken opzetten, in ribbel steek 4 cm boord breien. Verder breien in rechte tricotsteek. Hierbij elke 6e en elke 8e naald aan beide kanten van de mouw 1 steek meerderen. In totaal 17 x meerderen. Er zijn nu 96 steken. Bij 42 cm lengte aan beide kanten van de mouw 1 x 3, 2 x 2, 22 x 1 en 2 x 8 steken afkanten. Dit afkanten doe je telkens aan het begin van de naald. Bij 15 cm vanaf het armsgat de resterende 8 steken afkanten.

Kraag: Schouder naden sluiten. Dan met een dubbele draad alle steken opnemen langs de voor- en achter panden en ribbel steek breien voor de kraag. Mijn kraag is 4,5 cm hoog.

SUCCES!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s