Koraal rode top van “oude” katoen

Okay dit garen is dus echt oud en ligt hier dus al heel lang in mijn kast. Het is nog afkomstig uit de 3Suises winkel van mijn moeder. Mijn moeder had vroeger een 3Suises winkel in de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam en ik hielp haar altijd graag in die winkel. Heerlijk al die bolletjes!! Deze wol is dus zo’n 35 jaar oud denk ik en ik heb er nu eindelijk iets van gemaakt 🙂

FullSizeRender (6)

Ik heb het garen dubbeldraads gebreid op pen no 6. Het hele patroon is in een simpele rechte steek gebreid.

Het voor en achterpand zijn eigenlijk hetzelfde alleen heb ik de hals aan de achterkant wat hoger gemaakt. Ik had 15 steken op 10 cm. Het aantal toeren op 10 cm heb ik niet geteld want ik meet gewoon de lengte in cm.

Voorpand: voor de voorkant heb ik 72 steken opgezet en tot aan de hals 58 ribbels gebreid. (als je de top langer wilt brei je gewoon door tot de gewenste lengte) Hier deel je het werk in 3 stukken, het midden en 2 schouders. (3 x 24 steken). Voor de hals eerst de middelste 18 steken losjes afkanten en daarna nog 3 x aan het begin van ieder naald 3 x 1 steek afkanten. Ik heb hiervoor telkens de 3e en 4e steek samen gebreid, dat vind ik mooier dan een steek afkanten. Daarna voor elke schouder apart over 24 steken verder breien en daarbij telkens aan het begin van iedere naald voor de hals nog 9 x 1 steek afkanten en voor de schouder 9 x 1 steek meerderen. Ook dit meerderen heb ik op 2 steken vanaf de kant gedaan, dus telkens de 3e steek dubbel breien. Na deze 9 meerderingen en meerderingen nog 6 naalden recht breien en dan de steken losjes afkanten.

FullSizeRender (5)

Rugpand: voor het rugpand begin je na 61 ribbels met de meerderingen voor de beide schouders. Na 5 meerderingen ga je de middelste steken losjes afkanten voor de hals. Je laat hierbij links en rechts 24 steken op de naald voor de beide schouders. Nu verdergaan met de meerderingen aan de schouders (nog 4 x) en tegelijkertijd ook de minderingen voor de hals maken (ook 4 x ). Elke schouder weer apart breien. Daarna nog 6 toeren recht breien en de steken losjes afkanten.

Afwerking hals: Rondom de hals opening heb ik met haaknaald no 6 een toer vasten gehaakt en daarop een toer kreeftensteek (achteruit vast haken).

FullSizeRender (4) FullSizeRender (3)

In elkaar zetten: de schouder naden en de zij naden sluiten en je top is klaar!

Okay, uiteindelijk was ik niet zo tevreden met het eindresultaat 😦 Ik heb de schouder “flapjes” naar binnen gevouwen en vastgezet. Dit zijn nu een soort schoudervullingen geworden. De hals opening vond ik veel te wijd, dus daar heb ik met de rondbreinaald (no.6) steken opgenomen en heb ik een aantal toeren boordsteek (2 x 2) gebeid. Aansluitend nog 4 naalden gewoon alle steken recht gebreid en alles afgekant. Zit nu veel beter 🙂

2 reacties

  1. 3 suisses kocht ik vroeger ook wel garen, wel in een andere stad. Deze week toevallig nog met een bolletje gebreid uit die winkel, ik had het gekregen en dacht dat is al een oudje. Was fijn garen. Prachtige top!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s