Een shirt (Crop top) in het rond haken

Gebruikte materiaal: 2 bollen Lana Grossa Gomitolo sole (voor een crop top heb je 1 bol nodig)

Ik heb deze top gehaakt met haaknaald no. 3,5

Begin met een sliert lossen en sluit deze met een halve vaste tot een ring. Mijn sliert lossen is 60 cm lang (116 lossen). Meet even de omtrek van je hoofd. Dit is de minimale lengte welke je nodig hebt voor jou sliert lossen. Als je hem kleiner maakt past de top niet over je hoofd. Je meet de sliert door deze lichtje uit te rekken. Ik had voor 60 cm 122 lossen nodig.

Elke toer wordt gesloten met een halve vaste!

Nop: 1 omslag, 1 lus ophalen, 1 omslag, 2e lus ophalen, 1 omslag, 3e lus ophalen, 1 omslag en door alle lussen halen, 1 losse

Groepje: 1 nop, 1 losse, 1 nop

Opening: dit is de ruimte onder de losse welke tussen 2 noppen inzit

Toer 1: 2 lossen (is de eerste lus van de eerste nop), 2 lussen ophalen (om de nop af te maken), 1 omslag en door alle lussen halen, 1 losse, *1 steek overslaan, 1 nop, 1 losse*, ** herhalen

Toer 2: Haak een groepje in de eerste opening (dit is tussen 2 noppen van de eerste toer). Dit doe je als volgt: 2 lossen (is de eerste lus van de eerste nop), maak deze nop af met nog 2 lussen ophalen, 1 losse, haak nog een nop in dezelfde opening. *1 opening overslaan, 1 groepje in de volgende opening*. ** herhalen

Toer 3: De voorgaande toer is gesloten met een halve vaste. Haak nu een slipstitch om bij de opening tussen de noppen te komen. Haak een groepje in deze eerste opening, haak een stokje in de volgende opening, *haak een groepje in de volgende opening, haak een stokje in de volgende opening*. ** herhalen

Toer 4 en 5 Haak deze als toer 3 (ik heb 30 groepjes)

Toer 6, 7, 8 en 9: Haken als de voorgaande toer, alleen nu met 2 stokjes tussen de groepjes.

Toer 10 t/m 15: Haken als voorgaande toer, alleen nu met 3 stokjes tussen de groepjes.

Toer 11 t/m 18: Haken als de voorgaande toer met nu 4 stokjes tussen de groepjes.

Toer 19 t/m 23: Haken als de voorgaande toer met nu 5 stokjes tussen de groepjes.

Probeer het shirt nu even aan en beoordeel of de mouwen lang genoeg zijn. Ik vond ze nog iets te kort en heb nog de volgende 2 toeren gehaakt.

Toer 24 en 25: Haken als de voorgaande toer met nu 6 stokjes tussen de groepjes.

Markeer met steken markeerders wat de mouwen zijn. De armsgaten moeten tussen de 20 en 25 cm breed zijn. In de volgende toer worden de armsgaten gevormd.

Toer 26: (deze toer begint bij een steken markeerder met een groepje) Haak tot de 2e steken markeerder (dit is het begin van het armsgat) en haak 2 extra lossen voor het armsgat. Haak dan verder vanaf de 3e steken markeerder tot de 4e steken markeerder. Haak ook hier 2 extra lossen voor het armsgat en sluit deze toer met een halve vaste. In deze toer worden er 7 stokjes tussen de groepjes gehaakt.

Vanaf hier alleen nog het voor en rugpand in het rond haken, de mouwen zijn klaar en worden dus niet verder gehaakt.

Toer 27: Haak de steken zoals ze zich voordoen, behalve bij de groepjes voor en na de armsgaten. Boven deze 4 groepjes 4 stokjes haken.

Toer 28 en 29: Haak de steken zoals ze zich voordoen.

Toer 30: Haak de steken zoals ze zich voordoen, behalve bij de groepjes voor en na het armsgat. Deze als volgt haken: 1 stokje voor het groepje, 1 nop in het midden van het groepje, 1 stokje op de 2e nop.

Toer 31 en 32: Haak de steken zoals ze zich voordoen.

Toer 33: Haak de steken zoals ze zich voordoen, behalve bij de 2e groepjes voor en na het armsgat. Deze als volgt haken: 1 stokje voor het groepje, 1 nop in het midden van het groepje, 1 stokje op de 2e nop. Tevens boven de enkele nopjes nu ook stokjes haken.

Toer 34 en 35: Haak de steken zoals ze zich voordoen.

Toer 36: Haak de steken zoals ze zich voordoen, behalve boven de enkele nopjes, hier nu ook stokjes haken.

Toer 37 en 38: Haak de steken zoals ze zich voordoen. Er zijn nu alleen nog maar stokjes en 2 groepjes bij zowel het voorpand als het rugpand.

Toer 39: De steken haken zoals ze zich voordoen, behalve bij het 3e groepje na het armsgat. Deze als volgt haken: 1 stokje voor het groepje, 1 nop in het midden van het groepje, 1 stokje op de 2e nop.

Ja, en toen was mijn knot op 🙂 Ik moet dus nog even een nieuwe knot bestellen want ik wil dit shirt toch echt wel iets langer hi hi. OF ik moet aan een navelpiercing :). Het patroon wordt dus nog vervolgt, maar met een klein beetje fantasie kun je hem zelf wel alvast afmaken. Ik dacht alleen met 1 knot uit te komen, maar dat is dus helaas niet gelukt. Je hebt echt 2 knotten Gomitolo Sole nodig!

Mijn plan is om langs de hals en de mouwen misschien een kreeften steek te haken, maar het zou ook best zonder kunnen denk ik.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s