Colbert jasje breien à la Chanel

Colbert jasje breien 1_resize

Wat een heerlijk voorproefje op het voorjaar 🙂 Ik heb dit jasje gebreid met pen no. 8 en maar liefst 4 draden. Maar ik moet er wel even bij vertellen dat 2 daarvan wel heel erg dun zijn. Ik heb namelijk ook een heel dun mohair draadje gebruikt om wat warmte toe te voegen en een heel dun, subtiel glinster draadje voor een chique uitstraling. Het is een ietsepietsie getailleerd model met kopmouwen. Voor kopmouwen had ik nog nooit zelf een patroon uitgerekend, dus dat moest ik toch ook een keer gedaan hebben en ik ben eigenlijk best tevreden :). Het jasje zit heerlijk en de kopmouwen zitten perfect! 

Mijn patroon is geschreven in maat 38 (M), wil je een andere maat maken of ander garen gebruiken dan kan dat. Je moet dan even je eigen maten opnemen of de maten nemen van een jasje dat je lekker zit. Jou maten schrijf je dan op mijn tekening van het rugpand en de mouw. Dan moet je natuurlijk een proeflapje breien met jou garen en jou pendikte en tellen hoeveel steken je breit op 10 cm breedte. Nu kan je uitrekenen hoeveel steken je op moet zetten voor het rugpand. Bijvoorbeeld: Als je met jou garen 15 steken breit op 10 cm breedte en je wilt jou rugpand aan de onderkant 60 cm breed hebben dan moet je dus 6 x 15 steken (= 90) opzetten. Hieronder vind je de tekeningen die je zelf in kunt vullen. Het kost even wat rekenwerk maar dan heb je ook wel een goed zittend patroon voor jezelf. Daaronder staan mijn tekeningen voor maat 38. 

Ik heb de volgende garens gebruikt:

 • Creative Cotton kleur no. 02 van Rico (4 bollen)
 • Baby Fabulous kleur no. 47 van Yarn & Colors (5 bollen)
 • Mohair luxe kleur no. 698.0107 van Lang Yarns (4 bollen)
 • Glitter de luxe kleur purple van Go Handmade (1 klos)
 • Brazilia in de kleur Flieder 1294 van Schachenmayr (1 bol)

Ik heb breipennen no. 8 gebruikt en had in mijn proeflapje 12 steken op 10 cm breedte

Het hele jasje is gebreid in een dubbele gerstekorrel steek:

 • 1e toer: 1 kantsteek, *1 steek recht, 1 steek averecht*, ** herhalen en eindigen met 1 kantsteek
 • 2e toer: 1 kantsteek, alle steken breien zoals ze zich voordoen, eindigen met 1 kantsteek
 • 3e toer: 1 kantsteek, 1 steek averecht, 1 steek recht*, **herhalen en eindigen met 1 kantsteek
 • 4e toer: als de 2e toer breien
 • deze 4 toeren telkens herhalen

(Hieronder vind u de volledige beschrijving van mijn patroon, wilt u deze liever als PDF ontvangen in uw mailbox? Dan kunt u er ook voor kiezen om deze aan te schaffen voor slechts 4 euro. U kunt betalen met PayPal of stuur even een bericht via het contact formulier, dan stuur ik u een betaalopdracht met IDEAL. U ontvangt na betaling het PDF in uw mailbox met alle foto’s! Lekker uitprinten thuis en bewaren. U kunt het patroon kopen helemaal onderaan deze pagina.)

Rugpand: Ik heb 59 steken opgezet (dit is inclusief 2 kantsteken). Breien in dubbele gerstekorrel steek. Bij 10 cm totale hoogte en bij 16 cm totale hoogte aan beide kanten van het werk 1 steek minderen door de 2e en 3e steek samen te breien en de 2 na laatste 2 steken samen te breien. Bij 20 cm totale hoogte en 27 cm totale hoogte aan beide kanten van het werk 1 steek meerderen door de 2e steek dubbel te breien en de 1 na laatste steek dubbel te breien. Bij 32 cm totale hoogte aan beide kanten van het werk afkanten voor het armsgat als volgt: 1 x 3 steken, 1 x 2 steken en 2 x 1 steek. Daarna gewoon verder breien. Bij 54 cm totale hoogte voor de hals en de schouder als volgt afkanten:

Voor de hals 1 x 13 steken in het midden en aan beide kanten 1 x 5 steken

Voor de schouder 1 x 5 en 1 x 6 steken afkanten

Gedetailleerde beschrijving hieronder:

 • heen 16 steken breien, 13 steken afkanten (dit is de hals), 16 steken breien
 • terug 5 steken afkanten, 6 steken breien
 • heen 5 steken afkanten, 6 steken breien
 • terug de resterende 6 steken afkanten
 • nu de andere schouder, dus nieuwe draad nemen, begin aan de schouder kant
 • heen 5 steken afkanten, 6 steken breien
 • terug 5 steken afkanten, 6 steken breien
 • heen de resterende 6 steken afkanten

1/2 Voorpand: Ik heb 30 steken opgezet (dit is inclusief 1 kantsteek). Breien in dubbele gerstekorrel steek net zoals het rugpand. De minderingen en meerderingen voor de taille brei je precies hetzelfde en op precies dezelfde hoogtes als bij het rugpand. Ook de minderingen voor het armsgat. Alleen is dit een 1/2 voorpand dus doe je dit ook allemaal slechts aan 1 kant van het werk. Voor de hals ben ik bij het voorpand begonnen op een totale hoogte van 51 cm. Ik wil de diepte van mijn hals namelijk 8 cm diep hebben. Het totale pand is 57 cm lang dus min 8 cm kom ik dan uit op 49 cm hoogte om te beginnen met de hals. Eerst wordt er voor de hals afgekant en een paar pennen later komt daar dan ook de schouder bij. Dit heb ik als volgt gedaan: 

Voor de hals: 1 x 5, 1 x 3, 1 x 2, 2 x 1 steek afkanten

Voor de schouder 1 x 5 en 1 x 6 steken afkanten

Gedetailleerde beschrijving hieronder:

 • Bij 49 cm totale hoogte aan de hals kant (de taille zit aan de andere kant) 5 steken afkanten, pen uitbreien
 • terug alle steken breien
 • heen (hals) 3 steken afkanten, pen uitbreien
 • terug alle steken breien
 • heen (hals) 2 steken afkanten, pen uitbreien
 • terug alle steken breien
 • heen (hals) 1 steek afkanten, pen uitbreien
 • terug alle steken breien
 • heen (hals) 1 steek afkanten, 
 • terug 5 steken afkanten (schouder), pen uitbreien
 • heen (hals) alle steken breien
 • terug de resterende 6 steken afkanten

Het 2e halve voorpand heb ik precies hetzelfde gebreid, omdat ik een dubbele gerstekorrel brei zie je geen verschil tussen de voor -en achterkant van het werk. Dat is lekker makkelijk 🙂

Mouw: Ik heb 24 steken opgezet (dit is inclusief 2 kantsteken). Breien in dubbele gerstekorrel steek. Bij 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32 en 36 cm totale hoogte aan beide kanten van het werk 1 steek meerderen door de 2e steek en de 1 na laatste steek dubbel te breien. Bij 43 cm totale hoogte aan beide kanten van het werk 1 x 3 , 1 x 2 en 2 x 1 steek afkanten voor het armsgat. Vervolgens aan beide kanten van het werk elke 2 cm 1 steek minderen door de 2e en 3e steek samen te breien en de 2 na laatste 2 steken samen te breien. Dus bij 4, 6, 8, 10 en 12 en nog een keer bij 13 cm hoogte gemeten vanaf de oksel (begin armsgat). Vervolgens aan beide kanten van het werk 2 x 1, 1 x 2 en 1 x 3 steken afkanten. Bij 17 cm hoogte vanaf de oksel gemeten de resterende steken afkanten. Brei nog een mouw.

Tip! Het is heel handig, als je een stukje naar het midden van je werk toe, een steken markeerder plaatst. Dan kan je telkens vanaf die steken markeerder meten met de centimeter. 

In elkaar zetten: Ik heb als eerste de schouders aan elkaar gezet met een matrassteek. Daarna heb ik de zijnaden van het rupand en de voorpanden dichtgemaakt met een stiksteek. Vervolgens de zijnaden van de mouwen en als laatste de mouwen in de armsgaten zetten. Hiervoor doe je de goede kanten tegen elkaar (de mouw zit dus tussen de panden in). Ik zet altijd eerst met een speld het midden van de bovenkant van de mouw vast aan de schoudernaad van de panden. Dan de oksel vast zetten aan de zij naad van de panden en dan de rest netjes verdelen (tussen oksel en schoudernaad) en met spelden vast zetten. Ik heb de mouw ook met een stiksteek vastgezet in het armsgat.

Het harige randje haken: Ik heb een pastel lila harige draad gebruikt om langs de randen en hals te haken. Dit is de kleur “Flieder” 1294 van Brazilia van Schachenmayr. Ik heb haaknaald no. 7 gebruikt en heb langs alle randen een toer vasten gehaakt. Let op! Ik heb dit met een dubbele draad gedaan. Niet te strak haken wat dan gaat de boel trekken en dat is niet mooi. Langs de voorpanden en de hals heb ik nog 2 toeren extra gehaakt. Hierbij heb ik in de 2e toer in de hoekjes van de kraag 2 steken samen gehaakt. De 3e (laatste toer) heb ik gewoon alle steken gehaakt. Als je dit lila kleurtje niet mooi vind zou je natuurlijk ook een roze of een zalm kleur kunnen gebruiken.

Voor een echte Chanel uitstraling kun je nog zakjes breien met een harig randje en op de voorpanden vastzetten. Misschien een paar sierknopen langs de voorpanden zou ook best leuk zijn denk ik.

Voor het wegwerken van alle losse draadjes verwijs ik graag naar mijn eerder geschreven blog “Draadjes wegwerken van je breiwerk”.

Ik vind het heel erg leuk als iemand een foto stuurt van zijn/haar resultaat zodat we hieronder een hele verzameling verschillende kleuren jasjes te zien krijgen en elkaar dus kunnen inspireren 🙂 Foto’s kunnen jullie sturen via het contact formulier.

Het linker jasje is gebreid door Nadine. Gaaf he?

 

PDF patroon “Colbert jasje breien” NL

Lekker je eigen patroon in je mailbox ontvangen en uitprinten? Betaal hieronder direct met Payal en ontvangen het PDF in je mailbox. Compleet met alle foto’s!

€ 4,00

Heeft u geen PayPal account stuur dan even een berichtje via het contact formulier, dan stuur ik u een betaalopdracht met IDEAL via de mail.

2 reacties

 1. Hallo Samar, ik heb even een vraagje over de hals van het voorpand. Je wilt een hals van 8 cm. Het pand wordt 57 cm lang dan moet je toch bij 49 cm met de hals beginnen of begrijp ik het niet goed?
  Groetjes Els

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s