Mixed media op canvas

Mixed media op canvas

Dit is werkelijk zoooo leuk om te maken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het ook best wel een beetje spannend vond omdat ik het niet wilde verprutsen, maar ik ben echt super blij met het resultaat. 🙂

Bij Mixed media kan je echt van alles gebruiken. Ik heb o.a gebruikt: Rice paper, structuur pasta, gesso, stoffen bloem, papieren bloem en zelf gekleide bloemen, oud dun shirt, pretex, sjablonen, glitters en parelmoer poeder.

Ik heb een canvas van 60 x 30 gebruikt en een A4 rice paper, zie eerste foto. Het rice paper heb ik rondom het plaatje afgescheurd, zo krijg je een lekker onregelmatige rand. Daarna het ik het plaatje op het canvas gelijmd. Ik heb hiervoor een brede kwast gebruikt en een decoupage lijm. Met de kwast heb ik vanuit het midden van het plaatje naar de buitenkant toe gewerkt zodat er geen bubbels en rimpels ontstaan in het rice paper. Je kan er ook voor kiezen om eerst een laagje lijm op het canvas te doen, dan het plaatje erop en daarna nog over het plaatje heen met een laagje lijm. Er zijn heel veel merken decoupage lijm te koop. Een ervan is Decoupage vernis van Jo Sonja’s, te koop bij Creawerk.nl. De structuur rondom de afbeelding heb ik aangebracht met behulp van stencils van Stamperia en structuur pasta. Ik heb een stencil gebruikt met tekst erop en eentje met Barok achtige versieringen. Deze stencils zijn ook te koop bij Creawerk. Het stencil legt je op het canvas daar waar je het plaatje wilt overbrengen breng je met behulp van een paletmes de structuurpasta aan. Dan voorzichtig zonder te verschuiven het stencil eraf halen. Omdat ik van plan was om klei bloemen op de rug te plaatsen heb ik deze plek crème geschilderd. Later heb ik ook de schouders, nek en het gelaat deze kleur gegeven.

Ik heb van een oud dun shirt de mouwen eraf geknipt en ook alle stiksels. Dit drenken in pretex of een ander medium wat tevens als lijm dient. Je kunt de meeste mediums ook eventueel nog iets verdunnen met water wanneer deze te dik is. Het shirt daarna goed uitwringen en draperen op het canvas daar waar jij het hebben wilt. Ik heb het ook over de rand gedrapeerd. Zo doet het hele canvas mee, dus ook de zijkanten. Ik heb ook op de zijkanten hier en daar structuur pasta aangebracht. Dit wordt later ook allemaal mee geschilderd, zo wordt het één geheel. Nadat het “shirt” goed gedroogd is heb ik deze helemaal in de witte gesso gezet. Omdat mijn plaatje niet echt wit/wit is maar meer ivoor heb ik het “shirt” na de gesso ook nog eens lichtelijk ivoor geschilderd.

Okay nu zit het “shirt” erop en ook de structuur afdrukken van de stencils. Zoals op de foto’s hierboven te zien is heb ik ook nog de plekjes tussen de structuur afdrukken en de zijkanten hier en daar van structuur pasta voorzien. Zo krijgt het een oud effect. Ik heb ook langs de onderkant van het “shirt” met structuur pasta een overgang gemaakt van het “shirt” naar het canvas. Dit zou je ook aan de bovenkant kunnen doen. Ik heb dat niet gedaan, maar dat is een persoonlijke keus/voorkeur. En tenslotte langs alle randjes van het rice paper plaatje, ook een beetje structuur pasta.

Ik heb bloemen gemaakt van klei met behulp van malletjes. De klei eerst een beetje kneden en dan in de vormpjes drukken. Een nachtje laten drogen en eruit halen. Deze mallen heten Push Molds van Makings clay. Ik heb alle bloemetjes in dezelfde ivoor kleur geschilderd als het “shirt” als ondergrond. Ik heb ook nog 2 andere bloemetjes gebruikt, een papieren en één van stof en ook deze heb ik ivoor geschilderd. Ja en toen moest ik een keuze maken hoe en waar ik de bloemen zou gaan plakken.

Ik heb uiteindelijk gekozen voor de meest rechtse afbeelding. Eerst wilde ik ook nog een dun kettinkje aanbrengen, maar daar was geen ruimte meer voor en misschien ook een beetje teveel van het goede. Ik zal hieronder wat linkjes zetten naar de materialen die ik heb gebruikt. Alles is te koop bij Creawerk.nl

Gesso soorten   Mediums      cosmic shimmers   Push molds   Stencils   Decoupage lijm

Toen was het moment aangebroken om met acryl verf aan de slag te gaan. Ik heb kleuren gekozen die aansluiten bij mijn afbeelding. Ik heb voor 2 tinten bruin, crème en een kerrie achtige kleur gekozen. Het is niet echt te beschrijven hoe ik dit gedaan heb, gewoon een beetje rommelen en hier en daar de kleuren wat door elkaar laten lopen. Vergeet de zijkanten niet! Ik heb gewoon met kwasten gewerkt maar het zou ook heel goed met sponsjes kunnen. Maak je niet druk dat al je structuur minder zichtbaar wordt want als finish drybrush je met crème nog op diverse plekken en wordt alle structuur weer zichtbaar. Op het “shirt” deel heb ik hier en daar wat cosmic shimmer gestrooid en met een klein waterspuitje/sprayflesje heb ik dit natgespoten. Er ontstaat dan een prachtige parelmoer verf. Verder niet met een kwast aan zitten, maar gewoon op laten drogen.

De bloemen heb ik vast gezet met een heavy medium en daarna een beetje met dezelfde tinten als de rest wat ge-drybrushed. De haren van de dame heb ik een beetje nageschilderd en rond het knotje heb ik grove bruine glitters geplakt. Ook de bloemen en het oor heb ik een sprankje glitter gegeven.

Sparkles/glitter   Heavy medium   Acryl verf    

Tadaaaa

Mixed media op canvas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s